Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Una dintre principalele obligaţii ale Guvernului, ca reprezentat al statului român, este crearea unui climat economic care să permită dezvoltarea societăţii. De partea cealaltă, companiilor li se cere să aibă un comportament fiscal corect. Asta înseamnă că ele trebuie să-şi achite toate datoriile fiscale către stat la termenele prevăzute, dar şi către partenerii lor de afaceri pentru a se evita astfel blocajul financiar. Evident, pentru disciplinarea celor care nu respectă aceste obligaţii există şi sancţiuni care pot merge, in extremis, până la desfiinţarea firmei. Toate aceste reguli, care contribuie la definirea unei economii de piaţa funcţionale, nu se aplică însă atunci când vine vorba despre companiile statului şi ale administraţiilor locale. La sfârşitul primului trimestru al anului, aceste societăţi contabilizau plăţi restante în valoare de 5,73 miliarde de lei.

În prezent, statul român este unic acţionar sau acţionar majoritar la 209 companii, acestora adăugându-li-se încă 914 societăţi unde administraţiile publice locale au aceeaşi calitate. În total, în cele 1.123 de unităţi lucrează peste 300.000 de angajaţi, care au generat o cheltuială de natură salarială de 4,12 miliarde de lei în primul trimestru al anului. La cele mai multe dintre aceste companii, mai puţin la cele din sistemul energetic, performanţa managerială lipseşte, ea fiind preferată de cele mai multe ori în locul numirilor pe criterii politice.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

zustinem pizideu! moamaaaa!!! ce de banet! adicatelea o medie de 4580 de lei per cap de bovina furajata de la bujet. basca bonuri de vacanta, de masa, de sub masa, prime si bonusuri. iar de dat banutu la bujetul de asigurari, la sanatate, la platit impozite, nexam. deci care va sa zica, tot rumanul angajat la privat, la multinationale, tre sa duca in spinare o armata frumusica de taietori de frunze la caini.

25 iunie 2019 20:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.