Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aproape 200.000 de persoane au semnat o petiţie online pentru ca Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă, adoptată în condiţii controversate de un cuplu de români stabiliţi în Statele Unite, să fie tratată corect de autorităţi şi de viitoarea sa familie. Procurorul general al României, Bogdan Licu, a contestat adopția micuței ridicate de la domiciliul asistenților maternali la care a crescut de la un an.

Pe lângă petiţia – „Sorina merită un viitor în România, alături de familia ei“, sute de oameni demonstrează aproape zilnic pentru aflarea adevărului în acest caz controversat de adopţie şi pentru ca Sorina să fie ascultată de autorităţi, înainte de a fi încredinţată, corect din punct de vedere legal, familiei adoptive.

Aceştia cer anularea adopţiei până la clarificarea situaţiei. Şi în mediul online s-au creat grupuri de susţinere, în condiţiile în care o parte a opiniei publice este intoxicată cu ideea că reacţiile negative provin din exteriorul ţării sau de la exponenţi ai naţionalismului exacerbat. Însă, marea majoritate a populaţiei consideră că nimeni şi nimic nu poate justifica modul barbar în care s-a intervenit vineri dimineaţa la fosta locuinţă a fetiţei din Baia de Aramă. În plus, persistă suspiciunile legate de relaţiile suspecte între magistraţii care au avut un rol în acest dosar, precum şi celeritatea cu care s-au schimbat deciziile judecătoreşti privind încuviinţarea adopţiei către o familie sau alta.

Între timp, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că va discuta cu procurorul general interimar, Bogdan Licu, dar şi cu magistraţii de la SIIJ pentru ca situaţii precum cea din cazul fetiţei adoptate să nu se mai repete. Birchall consideră că este firesc ca, până la momentul în care se lămureşte legalitatea procedurii de adopţie, fetiţa să rămână în România. La rândul său, procurorul general a declarat că „minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până nu vor exista garanţii depline că aceasta se va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică“. Bogdan Licu a mai adăugat că la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție a fost deschis un dosar penal privind cazul fetiței din Mehedinți, pentru a se cerceta împrejurările și modul în care procuroarea a acționat în caz: „În calitate de procuror general, nu tolerez abuzuri, nu voi acoperi greşeli. În cadrul dosarului vor fi verificate toate faptele care au condus la această situaţie. Sunt suspiciuni. Nu pot comenta un dosar în lucru“, a declarat procurorul general.

Integral pe România Liberă