Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

SUA au lansat atacuri cibernetice contra sistemelor de rachete ale Iranului, piețele mondiale se pregătesc de turbulențe.

La Ierusalim are loc la începutul săptămânii o reuniune trilaterală a responsabililor securității din Israel, SUA și Rusia care vor aborda probleme de securitate regională, activitățile Iranului și ale altor actori destabilizatori în Orientul Mijlociu și în lume.

Consilierul prezidențial american pentru securitate națională, John Bolton, consilierul președintelui Vladimir Putin și secretar al Consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev și consilierul israelian pentru securitate națională, Meir Ben-Shabbat, se reunesc la Ierusalim și deși agenda acestei reuniuni trilaterale fără precedent nu a fost dezvăluită, media din Israel arată că în cadrul problemelor de securitate regională aflate pe ordinea de zi se află Siria și eforturile Iranului de a se retrage militar în apropierea frontierei israeliene, retragerea prevăzută a trupelor americane din această țară devastată de război și ruptura acordului nuclear cu Iranul. Moscova este un apropiat aliat al Teheranului și al Damascului, în timp ce Ierusalim și Washington sunt ostile activităților Iranului în regiune. Înaintea reuniunii, Patrușev a declarat că Moscova va veghea asupra intereselor Iranului, într-un context de tensiuni regionale în creștere după ce Iranul a doborât o dronă militară americană deasupra strâmtorii Ormuz. „Partea rusă va ține seama de interesele Iranului și le va aduce în atenția părților israeliană și americană“. Anterior, un înalt responsabil american a declarat că Washington va profita de reuniunea de la Ierusalim pentru a spune Moscovei că Iranul va trebui să se retragă din Siria și va cere Rusiei sugestii asupra modului de a contracara influența Teheranului în regiune. Aflat duminică la Ierusalim, John Bolton a insistat asupra faptului că nimeni nu a acordat Iranului un „permis de vânătoare în Orientul Mijlociu“.

Integral pe România Liberă