Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisia Europeană nu mai are răbdare cu România. Deși după încarcerarea lui Liviu Dragnea PSD și, mai ales, premierul Viorica Dăncilă, promit, la unison, că politica României fața de Europa se va schimba radical, Comisia constată că acest lucru nu se întâmplă.

Comisia de la Veneţia a dat publicităţii luni un nou raport dur referitor la modificările aduse de majoritatea PSD-ALDE legilor din Justiţiei, criticând în mod special înfiinţarea şi modul de funcţionare al Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, anunță ADEVĂRUL. Comisia de la Veneţia solicită din nou guvernului de la Bucureşti să limiteze drastic folosirea ordonanţelor de urgenţă, acte normative prin intermediul cărora executivul se sustrage mecanismelor de control clasice într-un stat de drept.
 
„Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă. În vreme ce Constituţia prevede în mod clar că acestea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislaţia promovată prin OUG a devenit o rutină. Normele fundamentale ale funcţionarii instituţiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede şi prea des, fără o pregătire şi fără consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului şi a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări. Textele juridice rezultate nu sunt clare.

Această practică slăbeşte controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor şi perturbă securitatea juridică. Comisia de la Veneţia invită autorităţile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor," se arată în avizul Comisiei de la Veneţia. COTIDIANUL precizează că Secţia Specială este văzută ca un obstacal în lupta împotriva corupţiei dar şi a crimei organizate, datorită modului neclar de funcţionare a acesteia.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției. În conformitate cu Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, SIIJ, are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, explică EVENIMENTUL ZILEI.
    
Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) în opinia referitoare la modificările succesive ale legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Preşedintele României mai spune că „aspectele constatate de Comisia de la Veneţia consolidează concluzia că instrumentul ordonanţelor de urgenţă a fost complet denaturat şi folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât şi o consultare efectivă a reprezentanţilor sistemului judiciar”.

Comisia de la Veneția concluzionează cu regret că cele mai problematice elemente aduse anul trecut legilor justiției, identificate în opinia din octombrie 2018, sau au rămas neschimbate sau au fost modificate în mai rău.

Și procurori şi judecători din CSM cer public amânarea luării unor decizii în ceea ce priveşte Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi aşteaptă publicarea rapoartelor GRECO şi Comisiei de la Veneţia, precum şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii secţiei, se arată într-o poziţie publică a unora dintre procurorii şi judecătorii din CSM, dată astăzi publicităţii, infomrează GÂNDUL.

Pe de altă parte, JURNALUL NAȚIONAL susține că șapte membri ai CSM care fac presiuni pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie au blocat activitatea Plenului Consiliului, tocmai pentru a nu putea fi validat concursul prin care Adina Florea urmează să fie numită la conducerea SIIJ. Presiunile au atins cote inimaginabile și au determinat-o pe președintele CSM, Lia Savonea, să întrebe oficial Guvernul dacă există vreun proiect de lege prin care se urmărește desființarea Secției Speciale.