Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Alimentele și serviciile culturale din România sunt cele mai ieftine din UE, iar prețurile la băuturi, țigări, haine, mobilă, comunicații, restaurante și hoteluri precum și tarifele la întreținere sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, conform unei informări făcută de Eurostat.
Oficiul de statistică al Comisiei Europene a prezentat prețurile din fiecare țară și le-a plasat în funcție de media UE.
Dacă indicele de nivel al prețului unei țări este mai mare de 100 (media UE), țara în cauză este relativ scumpă în comparație cu media UE, iar dacă indicele prețului este mai mic de 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE .

Alimentele din România sunt cu 34,6% mai ieftine decât media UE, având cele mai scăzute prețuri din UE. Elveția, țară nemembră a UE dar care face parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), are indicele 163,6.

Băuturile alcoolice și țigările sunt cu 30,4% mai ieftine decât în UE. România ocupă antepenultimul loc din UE, peste Ungaria și Bulgaria. Cele mai scumpe băuturi și țigări le găsim în Norvegia, țară AELS, cu indice 226,1.

Prețul hainelor este cu 16,8% mai scăzut decât media UE, România ocupând penultimul loc, înaintea Bulgariei. Hainele cele mai scumpe le găsim în Islanda, țară AELS, indice 149,9.

Costul cu întreținerea este mai scăzut cu 61,2% decât media UE. Țara noastră se află pe locul trei de la coada clasamentului, fiind devansată de Polonia și Bulgaria. Cea mai scumpă întreținere o găsim în Elveția, indice 173,9.

Prețul mobilei este cu 30,4% mai scăzut decât în UE, România fiind pe penultimul loc, înaintea Bulgariei. Luxemburgul deține prima poziție la această categorie, cu 120,6.

Prețul echipamentelor de transport personal în România este cu 18,2% mai mic decât media din Uniunea Europeană. Suntem pe penultimul loc, peste Slovacia. Danemarca este prima la această categorie, cu 140,5.

Prețurile serviciilor de transport din România sunt cu 44,8% mai mici decât media Uniunii Europene. Sub noi se află trei state: Polonia, Cehia, Bulgaria. Primii sunt islandezii, cu 144,5.
Prețurile comunicațiilor din România sunt cu 49,2% mai mici decât media Uniunii Europene. Doar polonezii stau mai bine decât noi. Pe primul loc se află grecii, cu 157,6.

România are cele mai scăzute prețuri la serviciile culturale și recreație, fiind cu 41,6% sub media europeană. Primii sunt islandezii, cu 164,7.

Prețurile la restaurante și hoteluri sunt cu 47,6% mai mici decât media Uniunii Europene. Suntem pe penultimul loc, sub noii find bulgarii. Cele mai scumpe hoteluri și restaurante sunt în Islanda, 176,1,

Integral pe CotidianulComentarii

Mai, rahat de ziarist! Nu compara mere cu pere! Spune-ne cum sta Romania la raportul salarii/preturi comparativ cu celelalte tari europene!

24 iunie 2019 14:33

Mira-m-as Ma intreb de mult ori: ziaristii astia care zic ei ca au scoala, au si cap? Fac analize ale preturilor serviciilor/alimentelor cu cele din alte tari ale UE. Daca voi ati vrea sa faceti o analiza corecta ar trebui sa faceti si o anliza a castigurilor. Macar pe salarii medii si/sau pe pensii medii. Asa ar vedea lumea ca daca preturile la restaurante/hoteluri- sa zicem- sunt jumatate din media UE, salariile nu sunt. Prin urmare la noi e mai "scump". De ce ? Pentru ca nu pretul arata cat e de "scump" un produs ci puterea de cumparare. Poate ca o zi hoteliera sa coste de zece ori mai putin decat in Elvetia, nu inseamna ca romanii se inghesuie in hoteluri, pentru ca si salariul lui este de zece ori mai mic decat in Elvetia. Ma refer pe medie asa cum incearca ziaristii s-o faca, dar o dau pe langa. Si apoi comparatiile se fac doar pe produse alimentare, servicii oferite local. Calculatoarele, masinile, telefoanele, etc etc nu le compara nimeni pentru ca s-ar putea sa coste mai mult decat la ei, caci mai "scumpe" sunt sigur, noi neavand aceeasi putere de cumparare. Ora de munca in Ro n-are un pret comparabil cu cel din Germania.

24 iunie 2019 14:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.