Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Alimentele și serviciile culturale din România sunt cele mai ieftine din UE, iar prețurile la băuturi, țigări, haine, mobilă, comunicații, restaurante și hoteluri precum și tarifele la întreținere sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, conform unei informări făcută de Eurostat.
Oficiul de statistică al Comisiei Europene a prezentat prețurile din fiecare țară și le-a plasat în funcție de media UE.
Dacă indicele de nivel al prețului unei țări este mai mare de 100 (media UE), țara în cauză este relativ scumpă în comparație cu media UE, iar dacă indicele prețului este mai mic de 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE .

Alimentele din România sunt cu 34,6% mai ieftine decât media UE, având cele mai scăzute prețuri din UE. Elveția, țară nemembră a UE dar care face parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), are indicele 163,6.

Băuturile alcoolice și țigările sunt cu 30,4% mai ieftine decât în UE. România ocupă antepenultimul loc din UE, peste Ungaria și Bulgaria. Cele mai scumpe băuturi și țigări le găsim în Norvegia, țară AELS, cu indice 226,1.

Prețul hainelor este cu 16,8% mai scăzut decât media UE, România ocupând penultimul loc, înaintea Bulgariei. Hainele cele mai scumpe le găsim în Islanda, țară AELS, indice 149,9.

Costul cu întreținerea este mai scăzut cu 61,2% decât media UE. Țara noastră se află pe locul trei de la coada clasamentului, fiind devansată de Polonia și Bulgaria. Cea mai scumpă întreținere o găsim în Elveția, indice 173,9.

Prețul mobilei este cu 30,4% mai scăzut decât în UE, România fiind pe penultimul loc, înaintea Bulgariei. Luxemburgul deține prima poziție la această categorie, cu 120,6.

Prețul echipamentelor de transport personal în România este cu 18,2% mai mic decât media din Uniunea Europeană. Suntem pe penultimul loc, peste Slovacia. Danemarca este prima la această categorie, cu 140,5.

Prețurile serviciilor de transport din România sunt cu 44,8% mai mici decât media Uniunii Europene. Sub noi se află trei state: Polonia, Cehia, Bulgaria. Primii sunt islandezii, cu 144,5.
Prețurile comunicațiilor din România sunt cu 49,2% mai mici decât media Uniunii Europene. Doar polonezii stau mai bine decât noi. Pe primul loc se află grecii, cu 157,6.

România are cele mai scăzute prețuri la serviciile culturale și recreație, fiind cu 41,6% sub media europeană. Primii sunt islandezii, cu 164,7.

Prețurile la restaurante și hoteluri sunt cu 47,6% mai mici decât media Uniunii Europene. Suntem pe penultimul loc, sub noii find bulgarii. Cele mai scumpe hoteluri și restaurante sunt în Islanda, 176,1,

Integral pe Cotidianul