Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viteza de topire a gheţarilor din Himalaya s-a dublat de la începutul secolului. Pierderea accelerată a gheţarilor indică un viitor “devastator” pentru regiune, unde un miliard de oameni depind de apă potabilă, scrie The Guardian.

Oamenii de ştiinţă au combinat imagini declasificate obţinute de sateliţii de spionaj ai SUA din 1970, cu datele oferite de sateliţii moderni, pentru a realiza o hartă detaliată a lanţului muntos.

Cercetările arată că opt miliarde de tone de gheaţă se pierd în fiecare an şi nu sunt înlocuite de zăpadă. Studiul arată că doar încălzirea globală produsă de activităţile umane poate explica topirea masivă.

“Aceasta este cea mai clară imagine despre cât de rapid se topesc gheţarii din Himalaya din 1975 şi până acum, şi de ce”, a spus coordonatorul studiului, Joshua Maurer, de la Universitatea din Columbia.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.