Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cinci spitale din Bucureşti sunt afectate la această oră de un atac informatic, printre acestea şi Spitalul Victor Babeş. Internările sunt îngreunate, a declarat ministrul Sănătății. Sorina Pintea spune că a cerut tuturor spitalelor din ţară să-şi ia măsuri de protecţie cibernetică.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a susținut o declarație de presă cu privire la atacul cibernetic din spitale.

„CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase: nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate, evitați accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.), asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea, asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.), apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente,accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO”, a declarat ministrul Sănătății.

„Cinci spitale sunt afectate, unul dintre ele este Victor Babeș.Am solicitat direcțiilor de sănătate publică să ne transmită dacă exită spitale afectate. Incidente izolate au mai existat, în care spitalele și-au pierdut datele și au fost recuperate de informaticieni.Aceste atacuri îngreunează enorm activitatea medicală, împiedică internările,se pot pierd date referitoare la pacienți, referitoare la salarizare ș.a.m.d”

Ministrul Sănătății a prezentat un caz din anul 2017 în care un atac informatic a afectat un spital din Maramureș. Potrivit ministrului, s-au identificat hackerii și au cerut suma de 10.000 de euro pentru reparare.

--------------------------

Alerta cibernetică în toate spitalele, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus.

În acest moment activitatea este paralizată, pacienții nu pot fi preluați și nu li se fac analize.

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, potrivit site-ului Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

„În cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul României”, a declarat Sorina Pintea. În acest context, Centrul Național de Răspuns atrăgea atenția pentru dispunerea unor măsuri și anume: deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incident ”, a declarat ministrul Sănății, Sorina Pintea pentru Digi 24.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.