Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Imediat după dezastrul de la europarlamentare şi după întemniţarea lui Liviu Dragnea, în PSD s-a instaurat prioritatea zero: unitate. Partidul să rămână unit, nimic altceva nu contează. De fapt, nu e vorba de o atitudine adoptată conştient, ci de un reflex condiţionat, de o lecţie venită din istoria partidului şi pe care pesediştii o aplică automat ori de câte ori partidul parcurge perioade de restrişte.

Mai este însă această lecţie suficientă? Se pare că nu, constată ADEVĂRUL. Pentru că acum îi lipsesc partidului două dintre ingredientele care, altă dată, îi asigurau supravieţuirea şi, ulterior, succesul: dimensiunea şi liderul. Cât priveşte liderul... Politica de cadre a lui Liviu Dragnea a lăsat în urmă un partid pârjolit. Or fi aplicat pesediştii automat algoritmul binecunoscut, „Să rămânem strâns uniţi!”, dar când se uită la centrul în jurul căuia se strâng, o descoperă acolo pe Viorica Dăncilă. Şi ei ştiu prea bine cum a ajuns acolo.

Congresul PSD de pe 29 iunie va tranșa problema mult invocatei remanieri guvernamentale. Potrivit surselor EVENIMENTUL ZILEI, tabăra Gabriela Firea-Paul Stănescu-Marcel Ciolacu solicită debarcarea miniștrilor Carmen Dan (Interne) și Petre Daea (Agricultură), dorind demararea unor epurări cu adresă a tuturor dragniștilor din eșaloanele secunde ale Executivului. Aceleași surse susțin că Firea ar vrea și capul Ecaterinei Andronescu, fiindcă senatoarea e considerată trădătoare, pe motiv ca a acceptat portofoliul Educației de la Dragnea, în schimbul susținerii mazilirii primăriței Capitalei de la șefia PSD București.

Rivala ei pe line de partid, Viorica Dăncilă, care și-a anunțat candidatura la șefia PSD, este exponenta facțiunii rivale, care e condusă de tandemul Marian Oprișan-Niculae Bădălău. Va fi interesant ce atitudine vor adopta baronii Oprișan și Bădălău în raport cu Răzvan Cuc, ministrul impus de Dragnea la cârma Transporturilor, în condițiile în care cei doi s-au opus cu vehemență acestei mișcări și l-au criticat în repetate rânduri pe Cuc.

Daniel Suciu, Ecaterina Andronescu şi posibil Titus Corlăţean ar vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timp ce pentru cea de secretar general ar dori să intre în competiţie Robert Cazanciuc şi Felix Stroe au spus surse din partid, pentru GÂNDUL. Viorica Dăncilă este probabil să rămână singurul candidat pentru şefia PSD la Congresul extraordinar din 29 iunie, au precizat sursele citate.

Partidul ar putea avea, vinerea viitoare, şedinţa CEx pentru validarea candidaţilor pentru cele trei funcţii de conducere. Sursele menţionate au declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru funcţia de preşedinte executiv ar dori să candideze vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, însă nu se ştie dacă are susţinerea organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud. De asemenea, este posibil ca în competeţie ar mai dori să se înscrie Titus Corlăţean şi Ecaterina Andronescu.

Social democrații își caută cu înfrigurare un prezidențiabil, iar Viorica Dăncilă a devoalat planul care s-a pus la cale în Kiseleff, anunță CAPITAL. Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale va fi stabilit după congresul partidului, a anunţat, marţi seară, Viorica Dăncilă, menţionând că partidul îşi propune să câştige aceste alegeri şi, de aceea, până la desemnarea persoanei care va reprezenta social-democraţii în cursa pentru Cotroceni vor fi efectuate mai multe sondaje de opinie.

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la alegerile prezidențiale, că nu a vorbit cu Viorica Dăncilă, însă în perioada următoare va discuta cu PSD, precizând că cel mai util lucru i s-ar părea o candidatură comună a coaliției PSD-ALDE, anunță COTIDIANUL. „Am anunțat de mai demult intenția de a candida la prezidențiale, dar am discutat cu colegii mei din PSD că e mult mai util să avem o candidatură comună. Sigur că în perioada următoare o să discutăm cu cei din PSD”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Parlament.