Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viorica Dăncilă are astăzi de trecut unul dintre cele mai importante teste din cariera sa politică. Astăzi se va discuta moțiunea de cenzură. Pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, de când PSD şi ALDE s-au instalat la guvernare, Opoziţia e unită înainte de moţiunea de cenzură. Potrivit aritmeticii parlamentare, coaliţia de guvernare e aproape de neclintit, chiar dacă are o majoritate pe muchie de cuţit.

Potrivit calculelor făcute de Opoziție, moțiunea de cenzură care se votează azi în Parlament va trece și asta va duce la căderea Guvernului Dăncilă. Liderul PNL Ludovic Orban declara recent că sunt asigurate 215 voturi din cele 233 necesare, deci a convins 4 parlamentari ai Puterii să voteze, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Liberalii au folosit minivacanța de Rusalii pentru a convinge parlamentari din PSD și ALDE să voteze moțiunea. Li s-au promis posturi de miniștri și funcții pentru prieteni și rude. USR nu pare atât de implicată în acțiunea de racolare. Ei se bazează mai mult pe relațiile personale în încercarea de a-i convinge pe politicienii Puterii să voteze moțiunea.

Viorica Dăncilă află astăzi dacă își va strânge bagajele de la Palatul Victoria. Parlametentarii vor supune la vot moţiunea de cenzură semnată de cei 173 de reprezentanți ai grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi. CAPITAL susține că în aceste momente au loc negocieri dure, mai ales că Opoziția mai are nevoie doar de câteva voturi pentru a dărâma Guvernul. Până acum, partidul lui Victor Ponta, a anunţat că va vota în favoarea demersului, deşi parlamentarii Pro România nu au semnat moţiunea.

PNL, USR, PMP, Pro România şi UDMR au anunţat că vor susţine demersul, amintește GÂNDUL. Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat, joi, că până la acel moment doar 215 parlamentari au anunţat că vor susţine moţiunea de cenzură. În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a declarat, luni, că nu are emoţii şi că PSD va asigura cvorumul de şedinţă, însă nu va vota moţiunea de cenzură în plen.

Cei de la PSD vor fi prezenți dar nu vor vota moțiunea. Totuși, Opoziția speră ca cei nemulțumiți de Dăncilă să sprijine acțiunea. Șansele sunt însă mici pentru că dărâmarea Guvernului ar înseamna ieșirea de la guvernare a PSD, lucru deloc în avantajul social democraților, afirmă ANTENA3. Motiv pentru care, Orban ar fi început să facă presiunii la ALDE, pe care i-ar fi sunat pe tot parcursul zilelor trecute pentru a-i convinge să renunțe la Dăncilă.

O trădare a parlamentarilor conduşi de Călin Popescu Tăriceanu ar echivala cu pierderea guvernării pentru PSD. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a calificat luni seara drept „scenarii aşa, fantastice” ideea organizării unor alegeri anticipate şi a afirmat că parlamentarii coaliţiei guvernamentale „nu sunt dispuşi să se lanseze în astfel de aventuri”, anunță COTIDIANUL.

ADEVĂRUL prezintă ce măsuri a luat premierul Viorica Dăncilă ca Tăriceanu să nu trădeze la moţiune. Vineri, cu patru zile înainte de moţiune de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a numit trei noi secretari de stat, toţi de la ALDE, potrivit unor decizii publicate în Monitorul Oficial. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu joacă un rol esenţial pentru guvernarea PSD. Dacă şase parlamentari ALDE se alătură Opoziţiei, moţiunea de cenzură trece.

Deși lupta pare destul de strânsă, sunt puține șanse ca moțiunea să treacă, susține CAPITAL. Pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile. PNL, USR, PMP și Pro România au în acest moment 170 de voturi. Acestora li se adaugă UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură. Sunt, așadar, încă 30 de voturi. Cu ajutorul celorlalți parlamentari neafiliați și cu reprezentanții minorităților naționale, se ajunge  la 226 de voturi. Sunt, așadar, necesare și voturi de la PSD și ALDE, lucru foarte puțin probabil.

ROMÂNIA LIBERĂ amintește că în 30 de ani, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: în 2012, când a căzut Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi în 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Va strânge Opoziția voturile necesare pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă?