Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Klaus Iohannis se numără printre favoriții pentru preluarea funcției de președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk și care va rămâne vacantă din toamna acestui an, scrie Financial Times în cadrul unui material amplu privind negocierile purtate de marile puteri europene pentru cea mai importantă funcție din cadrul UE.

Potrivit jurnaliștilor de la FT, Klaus Iohannis se află alături Charles Michel, premierul Belgiei, Xavier Bettel, șeful executivului luxemburghez, Xavier Bettel și premierul Portugaliei, Antonio Costa, pe lista negociată de Germania și Franța pentru preluarea poziției lui Donald Tusk.

Președintele român ar fi susținut de PPE, cel mai puternic grup politic european Informația privind o posibilă preluare de către Iohannis a funcției funcția de președinte al Consiliului European nu este nouă. În România s-a vehiculat acest lucru încă de anul trecut. Atunci, șeful statului a spus că nu se pune problema să facă acest pas atâta timp cât este președinte.

Surse de la Bruxelles spuneau anul trecut că Iohannis are șanse mari să obțină poziția dacă își dorește asta, mai ales că funcția de președinte al Comisie Europene îi va reveni cel mai probabil unei țări din Vestul Europei și astfel, cutuma spune că cea de cea de președinte al Consiliului va fi a unei țări est europene.

Având în vedere actualul context politic din Est, cu mai multe țări membre care încep să facă notă discordantă și nu se raliază cerințelor UE, precum Polonia sau Ungaria, România este avantajată.

De asemenea, Europa Liberă citează surse politice care spun că partidul creștin-democrat, la guvernare la Berlin și conducător al negocierilor pentru popularii europeni, îl susține pe Klaus Iohannis la poziția de președinte al Consiliului European, forul care reunește șefii de stat ai UE, unde se iau marile decizii de direcție ale Uniunii.

Surse liberale au spus că Iohannis este în acest moment concentrat pe campania prezidențială din România și pe implementarea referendumului.

Integral pe LibertateaComentarii

analistu` perfect Este "cel mai indicat" pt aceasta functie ! Scapa si Rhomanica, scapa si el...! Da`...n-o sa-l puna nimeni ! Este mult prea lenes si nu cred c-o sa-l lase ....nevasta ! Pt ca n-o sa poata face naveta....!

16 iunie 2019 11:58

alupigus tactu te violeaza zilnic! De mic ai fost violat ba de mata ba de tatu!

16 iunie 2019 10:51

Florin Bilei Vreau o EURO-poolla drept în gura si "fonduri" de aspirat (foaie verde matostat, n.m.)!

15 iunie 2019 23:31

Florin Bilei Vreau o "tzara" ca afara (toti dusmani mei sa moara, n.m.)!

15 iunie 2019 23:29

@sugipula Tu asta s-o faci lui v si lui Mircea Mihail ca sunteti de aceeasi teapa. Cum p__da ma-tii te-a nenorocit? Te-a obligat s-o f-ti pe ma-ta?

15 iunie 2019 17:24

@Mircea Mihail Vezi ce i-am zis lui v. Este valabil si pentru tine.

15 iunie 2019 17:22

@v Mai idiotule, tampitule, anlfabetule sau cum ti-am mai zis de o mie de ori si-ti voi mai spune de atatea ori, ce PM vrei de la EU. Adica, daca-ti apreciaza oamenii, nu-i bine. Daca nu-i apreciaza, nu-i bine. Mai, du-te tu in aia a ma-tii la rusi care nu numai ca nu ti-au apreciat oamenii din tara, dar le-a furat si recolta. Imi amintesc de copilaria mea cand le lua totul din hambare oamenilor fara sa poata face nimic. Unul s-a opus ca i-a luat batoza si l-au impuscat ca pe un caine (acum esti pedepsit pentru omorarea unui caine) la marginea satului.

15 iunie 2019 17:20

v Noi ii admiram pe cei din vest, dar daca il pun in virful UE pe Ghiolbanis, iar procuror european pe Chiovesoaica, ne-am lamurit si cu astia, ca de rusi eram lamuriti de mult timp, ce le poate pielea

15 iunie 2019 16:49

alupigus SCAPATI-NE DE CRETINUL ASTA ! DUCETI-L DRACULUI UNDEVA CA SA NU MAI AUZIM DESPRE NUMELE LUI ! NE-A NENOROCIT ETNICUL GERMAN , HOT DE CASE !!!

15 iunie 2019 16:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.