Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Klaus Iohannis se numără printre favoriții pentru preluarea funcției de președinte al Consiliului European, poziție ocupată în prezent de Donald Tusk și care va rămâne vacantă din toamna acestui an, scrie Financial Times în cadrul unui material amplu privind negocierile purtate de marile puteri europene pentru cea mai importantă funcție din cadrul UE.

Potrivit jurnaliștilor de la FT, Klaus Iohannis se află alături Charles Michel, premierul Belgiei, Xavier Bettel, șeful executivului luxemburghez, Xavier Bettel și premierul Portugaliei, Antonio Costa, pe lista negociată de Germania și Franța pentru preluarea poziției lui Donald Tusk.

Președintele român ar fi susținut de PPE, cel mai puternic grup politic european Informația privind o posibilă preluare de către Iohannis a funcției funcția de președinte al Consiliului European nu este nouă. În România s-a vehiculat acest lucru încă de anul trecut. Atunci, șeful statului a spus că nu se pune problema să facă acest pas atâta timp cât este președinte.

Surse de la Bruxelles spuneau anul trecut că Iohannis are șanse mari să obțină poziția dacă își dorește asta, mai ales că funcția de președinte al Comisie Europene îi va reveni cel mai probabil unei țări din Vestul Europei și astfel, cutuma spune că cea de cea de președinte al Consiliului va fi a unei țări est europene.

Având în vedere actualul context politic din Est, cu mai multe țări membre care încep să facă notă discordantă și nu se raliază cerințelor UE, precum Polonia sau Ungaria, România este avantajată.

De asemenea, Europa Liberă citează surse politice care spun că partidul creștin-democrat, la guvernare la Berlin și conducător al negocierilor pentru popularii europeni, îl susține pe Klaus Iohannis la poziția de președinte al Consiliului European, forul care reunește șefii de stat ai UE, unde se iau marile decizii de direcție ale Uniunii.

Surse liberale au spus că Iohannis este în acest moment concentrat pe campania prezidențială din România și pe implementarea referendumului.

Integral pe Libertatea