Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

FMI critică "noul ROBOR" şi cere o impulsionare a dobânzilor, fapt ce ar afecta interesele celor cu împrumuturi, dar ar domoli preţurile. Reprezentanţii sistemului bancar, deloc încântaţi de recenta modificare legislativă, se arată reticenţi faţă de posibilitatea ca guvernanţii să revină la "vechea ordine" şi totodată circumspecţi în a prognoza o modificare radicală, aplicată de banca centrală. Pentru românii cu credite, bucuria ar putea să fie de scurtă durată, deoarece există posibilitatea ca ratele să urce, chiar dacă înlocuirea ROBOR cu IRCC a fost gândită ca o soluţie salvatoare.

Vizita misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Bucureşti s-a încheiat cu două mesaje principale. Primul constă în recomandarea ca Banca Naţională a României (BNR) să majoreze dobânda-cheie (în prezent de 2,5%), pentru a domoli creşterea preţurilor, în condiţiile în care avem cea mai mare rată a inflaţiei din UE, 4,1% în mai 2019 faţă de mai 2018. Al doilea mesaj reprezintă o observaţie critică la adresa indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), recent introdus în legislaţie ca înlocuitor al controversatului ROBOR.

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.