Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Pentru a scapa de deseurile din plastic, pe langa campaniile pe care le initiaza ONG-urile si obligativitatea consiliilor locale vizavi de colectarea deseurilor, ar putea fi luate in calcul si alte masuri, cum ar fi, de exemplu, buy-back-ul. Aceasta practica este prezenta in tari din afara si ma gandesc la o modalitate prin care am putea amplasa in marile lanturi de magazine automate pentru PET-uri”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la lansarea campaniei de colectare si reciclare selecticva, Baterel si Lumea Non-E, initiata de Asociatia Environ.

Pana la 31 decembrie 2013, trebuie sa reciclam 55% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje, 60% pentru sticla si 22,5% pentru plastic.

Rascumpararea PET-ului sau buy-back-ul ar putea fi o solutie pentru a scapa Romania de deseurile din plastic. Faptul ca oamenii vor primi banii inapoi pentru fiecare PET adus la magazin ar putea fi un stimulent.

In Germania, de exemplu, producatorul instituie in pretul PET-ului un fel de “timbru verde”. Acesti bani pot fi recuperati de client atunci cand acesta duce sticla din plastic la magazin, iar, in schimbul ei, primeste o anumita suma de bani pe care o poate folosi la cumparaturi.

La noi ar exista posibilitatea, exprimata si de ministrul Mediului, ca in marile lanturi comerciale sa fie instalate automate in care clientii sa introduca sticla de plastic. Cand clientul introduce in automat PET-ul, el primeste un bon pe care este trecuta o anumita suma din care-si poate lua orice altceva din magazin, de exemplu carnati.
Integral pe Green ReportComentarii

eu locuiesc in Bucuresti si de 3 ani colectez separat deseurile in containerele colorate. Mie mi se pare foarte ok si simplu. De ce nu putem facem asta cu totii???? Eu nu am chef sa ma car cu ele, nu mi se pare normal cand pot sa le pun in fata blocului! Daca vor sa mi le ia altii si sa ia un banutz, n-au decat. Dar mai bine sa le ia pe-alea care zac pe jos sau pe asa zis spatiul verde de la bloc...care numai verde nu e....

4 noiembrie 2011 9:04

roman mai bine ar face ceva sa puna pubela galbena langa bloc. Eu nu am de gand sa ma plimb cu PETurile prin oras...

4 noiembrie 2011 9:02

Fumaritul la resou si alte imbecilitati hotesti Mult mai bun decat buy-back - care e un mare prilej de hotie este ... SOBA ! Ard foarte bine, la fel ca petrolul si au putere. In plus nu tresa te cari cu ele nicaeri , nu scot fum si nici nu te fura nimeni. Ca deobicei borbele asta, ... e un dobitoc. Sa-l vad cand o vrea sa puna taxa de fumarit pe aragaz, sau pe convectorul de incalzit cu gaze. Vrea UE ? Va primi doar M-UE. P-aici e criza, si asta-i gasca lor.

2 noiembrie 2011 21:26

cititor Am vazut asa ceva la Zagreb in 2007. Noi ce mai asteptam. O sa fie sute de oameni necajiti care o sa adune ,sa vamda si sa traiasca.

2 noiembrie 2011 20:19

ics ca idee pfandul in .de e 25 de centzi. adica 10 mii de lei vechi. la apa de un sfert dubleaza pretzul. chestia merge shi e in voga un boschetar care bantuia festivalurile de muzica adunind peturi sa-shi ia wohnmobil de 30 de mii de euro. shi l-a luat. cu baie shi televizor cred ca merita aplicat.

2 noiembrie 2011 19:46

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.