Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Libertatea face, înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, o analiză privind prezența la vot, opțiunile românilor în ziua scrutinelor, dar și a felului în care sondajele anterioare votului se apropie de rezultatele finale.

Analiza a arătat că de multe ori s-a întâmplat ca procentele prezentate în timpul şi înaintea campaniilor electorale să nu se potrivească şi cu rezultatele alegerilor. Au existat și suspiciuni că sondajele manipulează.

Realitatea arată însă diferit: alegătorii au fost cei care au infirmat la urne estimările. Şi, de cele mai multe ori, nu cu mult. Vă propunem astăzi să ne amintim de două situații în care procentele date de sondaje au fost răsturnate, nu pe ultima sută de metri, ci chiar în ziua votului: Geoană versus Băsescu din 2009 și Ponta versul Iohannis din 2014.

Alegerile prezidenţiale, cele în care mizele şi emoţiile sunt la cote maxime, creează cel mai des astfel de situaţii. În cele mai recente cazuri, 2009 şi 2014, rezultatele de la urne au contrazis toate sondajele. Nu înseamnă că firmele care au făcut sondajele au greşit, ci că în ziua votului oamenii au văzut situaţia altfel decât în timpul campaniei.

Între ziua unui sondaj şi ziua votului se pot întâmpla multe şi, de obicei, s-au întâmplat.

Integral pe LibertateaComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.