Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Specialiştii Centrului Naţional Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informaţii, au elaborat cinci scenarii în cazul unor posibile atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice folosite de instituţiile publice în perioada alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din acest an, potrivit Agerpres. Specialiştii susţin că, în timpul desfăşurării scrutinelor electorale din acest an, există posibilitatea ca actori externi cu relevanţă geostrategică să influenţeze procesul electoral prin utilizarea unor capabilităţi cibernetice.

Autoritatea Electorală Permanentă este instituţia care se ocupă de gestionarea alegerilor din România, iar sistemele informatice utilizate la alegeri sunt dezvoltate de AEP, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, dar şi companii private de IT.

Preocuparea specialiştilor români vine după ce, în ultimii ani, grupări ruseşti au lansat atacuri cibernetice pentru a influenţa rezultatul alegerilor din Ucraina (gruparea de hackeri CyberBerkut a compromis şi blocat în anul 2014 sistemul informatic al Comisiei Centrale de Alegeri), Marea Britanie (campanii agresive pro-Brexit prin utilizarea unor sisteme de "boţi" de către organizaţia rusească Internet Research Agency), SUA (atacuri cibernetice din Rusia şi denigrarea candidatului Hillary Clinton), Franţa (publicarea de documente false în timpul alegerilor prezidenţiale din 2017), Germania (atac cibernetic în anul 2015, care a vizat Parlamentul şi birourile cancelarului Angela Merkel).

Integral pe HotnewsComentarii

Adica SRI ecce și cu scrirea scenarii, și cu ecranizarea? Ok, scrieți și ecranizați, dar tăceți dracului din gură, cretinilor! Vă mănâncă-n cur să vă dați și jmecheri, și viteji! Domnul Soros vă apreciază în funcție de efectele politice de destabilizare și aneantizare a statului român, nu după efectele speciale ale bășinilor voastre! Hello, Helvig, măcar tu ai școală soroșistă totală, nu ca un guguștiuc oarecare cu petlițele la vedere!

26 aprilie 2019 10:31

v Astia deja au inceput sa ne spuna ca alegerile pot fi fraudate. Asta sa insemne ca Javra Ordinara a fost ales de altii, ca Ghiolbanis a fost ales de altii si la fel o sa se intimple si acuma? Ni se tot spune ce grozavi sint IT-istii nostri, oare nu pot face nimica ca alegerile electronice sa nu fie fraudate?

25 aprilie 2019 23:50

Eu Ca un observator de la distanță aș vrea să văd SRI-ul că se angrenează în protejarea poporului roman de atrocități teroriste întîmplate spre exemplu la Siri Lanca în paștele Catolic avînd în vedere că urmează și paștele Ortodox în Romania....Dacă ISIS a revedicat atentatele cu 350 de morți si alte sute de răniți din Colombo ( și se vedeau în filmări că ar fi musulmani )....după prostia istorică a Prim-ministrei Dăncilă și a lui Dragnea prin dorința exprimată a ăstora ca să mute ambasada noastră de la Tel Aviv la Ierusalem în Isdrael și iritarea nemăsurată și radicală a părții arabe am putea deveni și noi Romania o țintă de răzbunare...

25 aprilie 2019 14:15

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.