Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

”O interpretare la modă este că alegerile europarlamentare din mai vor fi ”Actul Trei” al unei drame populiste ce a început în 2016 cu referendumul din Marea Britanie și a continuat cu alegerea președintelui Donald Trump. Ni se spune să ne așteptăm la o mare luptă între forțele societăților ”deschise” și ”închise”, în care miza este viitorul Europei. Sună plauzibil, însă este total greșit”, scrie Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Internaționale, într-un editorial publicat de Project Syndicate.

”Brexitul și alegerea lui Trump i-au făcut pe mulți analiști să considere că și alegătorii europeni vor abandona partidele politice tradiționale în favoarea unor noi orientări identitare. Însă în America diviziunile politice și regionale sunt atât de înrădăcinate, încât influențează alegerea carierei, căsătoriile și viziunea asupra lumii. În Marea Britanii au apărut niște diviziuni similare între nord și sud, între bătrâni și tineri, oraș și sat, între cei cu studii superioare și cei fără studii.

Politica europeană este mai fluidă. Un sondaj recent al YouGov pe un eșantion de 50.000 de alegatori din 14 state membre sugerează că cea mai bună perspectiva pentru a înțelege Europa în 2019 nu este cea americană sau britanică, ci cea a Westeros, din serialul Urzeala Tronurilor. Europa nu se împarte între tabere stabile, ci este un teren de luptă impredictibil, cu alianțe fluide. Caracteristica Europei este volatilitatea radicală.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.