Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a transmis o scrisoare deschisă către comisarul pentru sănătate Vytenis Andriukaitis prin care îi cere oficialului european sprijinul în reglementarea profesiei de moașă, obiectivul fiind scăderea ratei mortalității materno-infantile, relatează Mediafax. Deputatul îi cere oficialului european să solicite Guvernului României introducerea moașelor în Legea Sănătății ca furnizor de îngrijire primară și înființarea Colegiului Național al Moașelor.

"Din păcate, România deține câteva recorduri europene la cifrele de risc pentru sănătatea materno-infantilă: mortalitatea și morbiditatea, rata de cezariene, rata foarte scăzută de alăptare, separarea nejustificată a nou-născuților de mame, costuri foarte mari pentru nașterile medicalizate, lipsa de monitorizare a sarcinilor în 23% dintre cazuri, infecții spitalicești mamă-copil. În plus, anul trecut am atins cea mai scăzută rată de nașteri din ultimii 50 de ani.

Toate aceste statistici sunt în continuă deteriorare și deși este datoria actualului Guvern al României să identifice soluții, să le aplice și să le evalueze, dar acest lucru nu se întâmplă. În majoritatea statelor occidentale, moașele sunt folosite eficient pentru supravegherea sarcinilor cu risc scăzut, asistarea nașterilor naturale, educație prenatală, urmărirea mamei și a nou-născutului după naștere. Toate soluțiile bazate pe moașe pot fi folosite chiar de mâine, la un cost mult mai mic pentru sistemul de sănătate. Cost în bani, dar și în vieți", se arată în scrisoarea deputatului.

Integral pe HotnewsComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.