Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

UDMR dă emoții mari alianței de guvernământ, PSD-ALDE. Majoritatea parlamentară este supusă la grea încercare. Șeful partidului care reprezintă comunitatea maghiară din România spune că organizația nu va mai vota lista de miniștrii noi propusă de PSD.

UDMR nu mai votează un nou Guvern PSD și lasă alianța de la putere să arate că are majoritate, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR, citat de CAPITAL. Până acum, pe fondul unor absențe, au existat situații în care, fără sprijinul UDMR, inițiatie al PSD-ALDE ar fi picat în Parlament sau, invers, inițtiave ale opoziției ar fi trecut. O astfel de situația a fost inclusiv demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților, acțiune blocată până la urmă de Florin Iordache. Acum, PSD va avea nevoie de majoritate pentru a își trece prin Parlament noile nume de miniștrii rezultate din mica remaniere.

Liviu Dragnea luase în calcul să treacă Guvernul din nou prin votul Parlamentului, cu scopul de a-l obliga pe Klaus Iohannis să-l numească pe Eugen Nicolicea la Justiţie, susţin surse social-democrate. Însă coaliţia PSD-ALDE are o majoritate pe muchie de cuţit. Voturile UDMR ar fi din nou decisive.

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a tranmis colegilor de partid că va aştepta câteva zile ca preşedintele Klaus Iohannis să-l accepte pe Eugen Nicolicea ca ministru al Justiţiei, în caz contrar va trece la planul de rezervă: schimbarea structurii Guvernului, o procedură pe cât de avantajoasă pentru Dragnea, pe atât de riscantă, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Avantajoasă, pentru că preşedintele ar fi obligat să accepte noul „buchet“ de miniştri PSD. Spre deosebire de procedura remanierii guvernamentale, când şeful şeful statului poate refuza un ministru, schimbarea structurii guvernului îl transformă pe Iohannis într-un simplu notar care semnează decretele de învestire în funcţie pentru noii demnitari.

Însă măsură e foarte riscantă, ţinând cont de actuala aritmetică parlamentară. Coaliţia nu mai are majoritate la Camera Deputaţior, dar compensează cu garnitura de senatori. După plecările masive dinspre Putere la ProRomânia, PSD şi ALDE mai au în total 240 de deputaţi şi senatori, doar cu 7 mai mulţi peste limita majorităţii. „Nu riscă nimeni să meragă la vot în Parlament când situaţia e atât de strânsă. Nu pierde Dragnea puterea cu mâna lui“, susţin surse din PSD pentru ADEVĂRUL.
 
Tudorel Toader a anunțat joi după-amiază pe scările Ministerului Justiției, la capătul unei zile cu suspans, că va merge la Palatul Victoria cu demisia sa. Ulterior, s-a răzgândit și i-a trimis premierului demisia sa prin șofer și a publicat-o și pe Facebook. COTIDIANUL reamintește că premierul a trimis încă de miercuri președintelui solicitarea de revocare a lui Toader, iar la nivel public i-a cerut și demisia. Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri după-amiază să-i retragă sprijnul politic lui Tudorel Toader, iar de la acel moment, ministrul Justiției a făcut un adevărat balet cu demisia sa.

Premierul Viorica Dăncilă a acceptat demisia ministrului justiției, Tudorel Toader și a trimis-o către președintele Klaus Iohannis. Din acest moment, nouă componență a Guvernului va depinde de voința președintelui, care a sugerat deja că nu va accepta noua propunere pentru portofoliul justiției, amintește DIGI24. De altfel, Iohannis poate chiar să refuze și demisia lui Toader, lucru care s-a mai întâmplat și în cazul altor miniștri.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat conform așteptărilor în legătură cu remanierea propusă de PSD, constată EVENIMENTUL ZILEI. Ca și până acum, acesta a anunțat că se va mai gândi la numirile noilor miniștri din cabinetul Dăncilă. „Ieri au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare a unor miniștri și numire de noi miniștri. Însă primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se dorește cu această remaniere. De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai eficient . Am vorbit cu doamna premier și i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare.”, a declarat Klaus Iohannis.

În locul lui Tudorel Toader ar urma să vină Eugen Nicolicea, nume contestat inclusiv de președintele Klauss Iohannis, care a sugerat că nu îl va accepta ca ministru. GÂNDUL amintește că PSD a retras sprijinul politic pentru Tudorel Toader în contextul în care acesta a ezitat să promoveze prin ordonanță de urgență pachetul de legi care ar modifica codurile penale, cu efecte directe asupra dosarelor de corupție în care sunt implicați mai mulți lideri PSD, inclusiv Liviu Dragnea. Eugen Nicolicea, care a bsolvit facultatea la 51 de ani, la distanță, este unul dintre inițiatorii și susținătorii fervenți ai acestor modificări.


Comentarii

Kuminecaturile Gemene, membru PSD PSD-istii nu au votat introducerea limbii maghiare ca limba oficiala in localitatile cu doar 10% minoritari, asa cum le cerea cu disperare Dragnea.

22 aprilie 2019 7:25

Marius Unguri nu sunt prosti,simnt că PSD se duce la vale și ei caută noi parteneri, pentru ei nu contează cine e la guvernare atâta timp cât sunt și ei

21 aprilie 2019 16:51

tudorel toader arhitectul demolarii statului de drept Coalitia hotilor penali PSD&ALDE, au profitat de puterea lor politică, dobândită într-un moment de adormire a națiunii, și au confiscat majoritatea instituțiilor-cheie. Cum? Numind în componența acestora (majoritar) sau la conducerea lor oameni fără caracter, oportuniști și impostori, servitori de joasă speță, lachei nevertebrați, oameni de nimic. Oricum aveau Avocatul Poporului, CNA, Curtea de Conturi, TVR, CNCD . Au anihilat ANI de parcă nici n-ar mai exista. Au cucerit Curtea Constituțională, obținând majoritatea prin numiri scandaloase. Dintr-o apărătoare a Constituției, CCR a devenit un pumnal în mâna unor criminali.

19 aprilie 2019 20:42

Nazistu,Soroșistu,#Rezistacu,Securistu,Masonu.din Statu Paralel,Corporatistu,Neomarxistu Haidem să fim serioși !....Cît de proști ar putea fi romanii, cu toate ca-s foarte multzi în țara asta....să poată alege ca viitor Președinte de Țară un Infractor Condamnat, Dragnea, oricît s-ar grația și amnestia ?....El are hoția în sînge....este cu hoția în gene...cine ar crede că ar fi un crîșmar in Romania să pună apă în bere ?.... Ăsta ar vinde-o și pe mă-sa să scape de pușcărie și să se îndestuleze de bănet și privilegii....Ce om cu scaun la cap își abandonează nevasta cu doi copiii după 20 de ani de căsnicie și se aruncă în așternuturile uneia mai umezite la păsărică și cu buzele mai proieminente la sexul oral...Și noi romanii am alege unul ca ăsta Președintele țării pe viitorii 5 ani ?....Și o curvuștină de strică familiile ca Primă Doamnă ?....Păi ăsta ne-ar vinde țărișoara bucată cu bucată....deja a început cu județele Harghita, Covasna, Mureș....Aștept să văd ce mai vinde Dragnea și PSD-ul său (PATRIOȚI ÎN EUROPA dar TRĂDĂTORI ÎN ROMANIA....) către UDMR-u să le asigure voturile în Parlament....Dragnea și Clanul lui Mafiot PSD-ist ne rupe de Europa Occidentală tranzitîndu-ne în Taigaua Rusă și Anatolia, eventual în Belarus....De ce ar fi foarte rău să ne îndepărtăm de Europa Occidentală ?....Că de acolo ar mai fi șansa Romaniei de dezvoltare și progres....Altfel rămînem sărăntocii și proștii Europei și ai Lumii...Și poate PSD-iștii asta și vor....Să rămînem sărăntocii și proștii Europei și ai Lumii....

19 aprilie 2019 13:46

ovi Tu Dorele ,dupa ce te-au aruncat ca pe o masea stricata ati dai demisia? Mare excroc esti matale. Ba Todere , ai facut de rusine scoala ieseana cu slugarnicia ta, ai scos magistratii in strada,...te-ai kakat pe justitie, pe jurnalisti, pe romani. Ai grija ce mai faci in viitor...

19 aprilie 2019 7:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.