Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comitetul Executiv al PSD a fost unul plin de surprize. Viorica Dăncilă nu a fost de acord cu demiterea lui Tudorel Toader și a dorit să-și impună propriile reguli în Comitetul Executiv al PSD, ceea ce l-a enervat la culme pe Liviu Dragnea. De altfel, la finalul ședinței cei doi nu au mai ieșit împreună la declarații. Iar scoaterea lui Toader din guvern nu-i chiar ușor de făcut, ea trebuie să treacă prin „vama” de la Cotroceni. PSD mizează, riscant, pe “buna credință a lui Iohannis”.

Comitetul Executiv al PSD a decis, cu un singur vot împotrivă, remanierea ministrului justiției, Tudorel Toader, anunță COTIDIANUL. În locul acestuia, propunerea care vor fi înaintată de premierul Viorica Dăncilă președintelui Klaus Iohannis este deputatul PSD Eugen Nicolicea, susținut în unanimitate în CEX.

Este aproape sigur că președintele Iohannis nu va accepta nicio nominalizare făcută de PSD pentru portofoliul de la Justiție, mai ales având în vedere atitudinea pe care Iohanis și susținătorii său o au pe această temă, prefigurându-se, astfel, fie un refuz de a semna numirile, fie o tergiversare, cum s-a întâmplat în cazul precedentei remanieri guvernamentale, susține ANTENA3. În acest sens, este foarte probabil ca, în săptămânile care urmează, să aibă loc o restructurare a Guvernului în Parlamentul României.

Viorica Dăncilă a respins în ședința CEX ideea unei restructurări guvernamentale care ar fi ocolit acordul lui Klaus Iohannis pentru numirile noilor miniștri, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Liviu Dragnea a insistat pentru restructurare, adică vot în Parlament, dar premierul a cerut să se facă o simplă remaniere și propunerile de miniștri să se ducă, așa cum prevede Constituția, la Președinte, pentru aprobare. În caz de remaniere, președintele este cel care decide dacă acceptă sau respinge propunerile trimise de primul-ministru.

Conform surselor CAPITAL, Dragnea ar fi dorit să-l umilească și mai mult pe ministrul Justiției și să fie votată moțiunea împotriva sa. El a dorit să tranșeze rapid lucrurile și a propus restructurarea Guvernului. Dăncilă a intervenit în forță și a susținut că remanierea este o soluție mult mai bună, ceea ce l-ar fi enervat la culme pe Liviu Dragnea, spun surse PSD pentru Capital.

Pentru a nu izbucni un război crunt între premier și președintele partidului s-a optat pentru remaniere momentan, urmând ca în cazul (probabil) în care Klaus Iohannis va refuza propunerile PSD să se opteze pentru restructurare. În această nouă ecuație, Toni Greblă, actualul secretar general al Guvernului ar putea fi noua surpriză a lui Dragnea. Acesta ar fi de fapt dorit la coordonarea celui mai important minister din Guvern, cel al Justiției.

Miza este dată de precedentul creat în cazurile propunerilor făcute de PSD pentru numirile lui Ilan Laufer, Mircea Drăghici și a Liei Olguța Vasilescu. DIGI24 explică faptul că atâta vreme cât Președintele nu semnează decretele de vacantare a funcției de ministru al Justiției și pe cel de numire pentru Eugen Nicolicea, Tudorel Toader rămâne ministru în funcție.

Social-democraţii l-au acuzat în ultimul an pe Klaus Iohannis că a pus piedici în numirea miniştrilor prin refuzul de a semna decretele. Cele mai cunoscute cazuri, amintește GÂNDUL, sunt cele ale Liei Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, care au fost respinşi de trei ori. Preşedintele Klaus Iohannis îl poate refuza pe Eugen Nicolicea, propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei, sau poate trage de timp până la referendum. De partea cealaltă, Liviu Dragnea are un singur as în mânecă: schimbarea structurii Guvernului, tocmai pentru a-l obliga pe Iohannis să-l accepte pe Nicolicea.

Singura variantă prin care PSD îl poate obliga pe şeful statului să-l accepte pe Eugen Nicolicea la Ministerul Justiţiei este schimbarea structurii Guvernului, procedură care implică un vot de încredere al Parlamentului pentru Cabinetul Dăncilă. Astfel, Iohannis ar fi nevoit să semneze decretul de învestire al noului ministru al Justiţiei. Însă, afirmă ADEVĂRUL, mişcarea e riscantă penru Liviu Drganea, în condiţiile în care PSD nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor. Pentru a risipi emoţiile aritmeticii parlamentare, liderul PSD trebuie să-şi asigure voturile UDMR, iar negocierile cu formaţiunea maghiară sunt mereu foarte dure.

În aceste condiții, o remaniere guvernamentală simplă, respectiv prin desemnarea unor propuneri care să fie semnate de Klaus Iohannis, mai ales în ceea ce privește Ministerul Justiiei, este în mod cert sortită eșecului, Coaliția riscând un blocaj guvernamental de proporții. Astfel, singura opțiune rezonabilă finală pentru remaniere care rămâne la îndemâna majorității parlamentare este restructurarea Guvernului, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Acest lucru poate fi făcut numai în Parlament, prin votul tuturor senatorilor și deputaților, în ședință comună. În acest fel, președintele ar avea simplul rol de notar, fără nicio pârghie de a mai putea bloca numirile în guvern

Întrebarea care se naște, din acest punct de vedere, este aceea dacă are, în acest moment, Coaliția PSD – ALDE suficiente voturi în Parlament pentru a putea trece cu succes la această acțiune. În prezent, numărul total al senatorilor și deputaților este de 465 de parlamentari, din care 136 de senatori și 331 de deputați. Pentru acordarea unui nou vot de încredere în vederea restructurării Guvernului, este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică de 233 de voturi.

La un calcul simplu, se poate observa că senatorii și deputații PSD și ALDE numără 240 de voturi, cu 7 voturi mai mult decât minimul necesar pentru a putea trece Guvernul prin votul Parlamentului. Însă nu ar fi prima dată când Liviu Dragnea ar avea surprize neplăcute în Parlament, cu toată majoritatea cu care se laudă.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Credeți că va accepta președintele Klaus Iohannis nominalizarea deputatului PSD Eugen Nicolicea pentru portofoliul Justiției?


Comentarii

Ecce Kurrupt, militant PSD Oricând cu plăcerez, d-l Codrin. Îți aduci și interlopii?

18 aprilie 2019 22:12

Codrin Stefanescu Ecce, ai gaoaza ruptă, dar o muie ti-aș da.

18 aprilie 2019 17:43

Nazistu,Soroșistu,#Rezistacu,Securistu,Masonu.din Statu Paralel,Corporatistu,Neomarxistu Haidem să fim serioși !....Cît de proști ar putea fi romanii, cu toate ca-s foarte multzi în țara asta....să poată alege ca viitor Președinte de Țară un Infractor Condamnat, Dragnea, oricît s-ar grația și amnestia ?....El are hoția în sînge....este cu hoția în gene...cine ar crede că ar fi un crîșmar in Romania să pună apă în bere ?.... Ăsta ar vinde-o și pe mă-sa să scape de pușcărie și să se îndestuleze de bănet și privilegii....Ce om cu scaun la cap își abandonează nevasta cu doi copiii după 20 de ani de căsnicie și se aruncă în așternuturile uneia mai umezite la păsărică și cu buzele mai proieminente la sexul oral...Și noi romanii am alege unul ca ăsta Președintele țării pe viitorii 5 ani ?....Și o curvuștină de strică familiile ca Primă Doamnă ?....Păi ăsta ne-ar vinde țărișoara bucată cu bucată....deja a început cu județele Harghita, Covasna, Mureș....Și ne rupe de Europa Occidentală tranzitîndu-ne în Taigaua Rusă și Anatolia, eventual în Belarus....De ce ar fi foarte rău să ne îndepărtăm de Europa Occidentală ?....Că de acolo ar mai fi șansa Romaniei de dezvoltare și progres....Altfel rămînem sărăntocii și proștii Europei și ai Lumii...Și poate PSD-iștii asta și vor....Să rămînem sărăntocii și proștii Europei și ai Lumii....

18 aprilie 2019 17:00

Ecce Kurrupt Lenin era homosexual. La fel sunt si eu si alte genii.

18 aprilie 2019 16:46

Tortionarul "Nicolicea este torționarul Justiției care a eliberat infractorii în baza legii recursului compensatoriu. Cu ”seninătatea” unui torționar, Nicolicea răspunde fără nicio apăsare ”Și, care-i treaba?!” atunci când bătrânii sunt tâlhăriți în scara de bloc, se fac crime odioase cu sânge rece sau sunt femei violate în plină stradă de către infractori recidiviști eliberați în baza legii adoptată în forma susținută chiar de el. ”Treaba” e că România nu mai poate continua cu acești nemernici fără conștiință. Votul din 26 mai este decisiv ca să scăpăm de ei!",

18 aprilie 2019 16:31

Mai Dragneo! A fost securist pentru ca a terminat un liceu de toata jena, de soferi, iar la facultate n-a reusit pana a facut armata. Desi a terminat liceul in 1979, na reusit la facultate pana in 1982.Unde? La o unitate a MAI ( securitate). Acolo s-a facut dintr-odata destept. Atata de destept ca a ajuns profesor universitar si chiar ministru. Securitatea avea nevoie de oameni de aceasta categorie. Si au fost foarte multi. De exemplu ziaristul Nistorescu, ziaristul Sorin Rosca Stanescu ........

18 aprilie 2019 16:30

Mai Dragneo! Mie imi place cel mai mult acest Nicolicea. De fapt imi place de Dragnea ca l-a propus minsistru justitiei pe Nicolicea. Si fostul procuror securist ( inca nu i-au scos hartiile ) Tudorel Toader a fost bun. Cred ca el aduce multe puncte procentuale pentru toate partidele care nu mai simpatizeaza PSD. De unde stiu ca a fost securist Tudorel Toader? Iata adevarul Tudorel Toader a fost un submediocru până la vârsta de 22 de ani când a reușit, în mod surprinzător doar pentru unii, să intre la Facultatea de Drept din Iași. Ajuns procuror în 1986 în județul Vrancea, la Panciu, în plină dictatură ceaușistă, Tudorel servește regimul comunist cu devotament. În octombrie 1990 Toader imediat trece de partea noii puteri instalate și devine asistent universitar la vârsta de 30 de ani. Desigur că după ce l-ai ascultat aseară cum judeca el activitatea Laurei Codruța Kovesi te gândești că el e perfecțiunea întruchipată și nicidecum că ar putea minți în CV pentru a-și ascunde trecutul educațional mediocru. Liceul Unirea din Focșani, absolvit de Tudorel Toader, nu era unul de matematică-fizică așa cum minte el în CV, ci era de fapt un liceu industrial cu profil auto, iar absolvenții primeau calificarea de șoferi, desigur dacă treceau examenul auto. Scarba de Nicolice va aduce si mai multe procente. Numai cand il vezi, fara sa-l si auzi te apuca voma. Daca-l auzi nu te mai poti opri din "urari" si vomitari. "Succesuri multe ", Dragneo!

18 aprilie 2019 16:23

Arianus Reloaded Kuminecaturile Gemene ( nume blasfemiator pentru ca trupul lui Iisus este unic si este simbolizat de kuminecatura creștină), Ecce Kurrupt, Lute, Sictir, Ion, etc- sunt divrrse nume sub care semnez mesaje de susținere pentru mult iubitul nostru conducător: miliardarul Liviu Dragnea.

18 aprilie 2019 14:53

Ecce Kurrupt, cel ce sparge nuci intre buci Lenin, idolul meu, era homosexual ca și mine. Stânga socialistă susține homosexualitatea.

18 aprilie 2019 14:48

Arianus Reloaded Se pare că purtătorul de cârnaț între buci al lui Klaussfinkter Wurst Johannis a scos artileria grea...

18 aprilie 2019 14:30

Ecce Kurrupt, "fetita" lui Dragnea Ce au cu Liviu al meu? Slobozul lui este atat de dulce!

18 aprilie 2019 13:08

Ecce Kurrupt Intre arianusl meu si pula lui Dragnea este o lunga poveste de dragoste.

18 aprilie 2019 13:07

Gicu De ce nu se instaleaza direct DRAGNEA; IN POSTUL DE MINISTRU, ca sa-si semneze singur "albirea dosarelor"!?

18 aprilie 2019 12:02

Ecce Kurrupt Face PZDacii o restructurare de se trezește Miorița, pardon Viorica, behăind afară din Guvern la poarta lui Franz Sfinktermans... Adică carevasăzică analiștii aflară pe surse că ea a intervenit în forță și a insistat să nu îl sfideze pizdacii pe Klaussfinkter Wurst Johannis și să o lase pe ea să încerce să comunice cu el... probabil și-a scris o foaie cu versuri pe nemțește

18 aprilie 2019 11:37

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.