Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deși dosarul în care se judecă, la Înalta Cute de Casație și Justiție apelul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, anul trecut, pe fond, la 3 ani și 6 luni de închisoare, ar fi trebuit să ajungă, ieri, la final, pronunțarea a fost amânată pentru data de 20 mai. Amânarea reprezintă o victorie pentru Liviu Dragnea. Liderul PSD riscă trei ani și jumătate de închisoare.

Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat pentru 20 mai, la ora 11:00. „Completul de 5 judecători a hotărât admiterea cererilor de amânare ca aceștia să-și pregătească apărarea”, a spus președintele completului după deliberări, subliniind că termenul de 20 mai ar putea fi ultimul. NAȚIONAL precizează că decizia a fost luată după ce reprezentantul DNA a cerut sesizarea CCR cu două excepții de neconstitutionalitate, iar avocatii au spus că au nevoie de timp pentru a-și pregăti apărarea.

Totodată, avocații au cerut amânarea procesului invocând așteptata decizie a CCR pe sesizarea lui Florin Iordache, anunță CAPITAL. Toni Neacșu, avocatul lui Liviu Dragnea, cere amânarea pronunțării sentinței până când CCR anunță decizia la contestația pe completul de trei judecători.” Amânare până după pronunțarea CCR. Considerăm că este o soluție foarte bună, dacă instanța rămâne în pronunțare azi și CCR nu se pronunță nu ar mai fi nimic de facut dacă CCR decide ceva în neregulă, vă rog să amânați cauza ca să fie legea respectată”, a declarat Toni Neacșu.

La rândul său procurorul s-a opus cererii de amânare și a ridicat două excepții de neconstituționalitate a articolelor pe care se bazează sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de 3 specializate, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Aveți în vedere că doar Dragnea Liviu și Șefu Olguța au invocat nulitatea absolută a completurilor de 3 judecători. Se încearcă tergiversarea cauzei, având în vedere că un membru al completului urmează să se pensioneze”, a spus procurorul.

O soluție definitivă anterioară pronunțării CCR pe această chestiune ar fi făcut ca dezbaterea și verdictul, în caz de admitere, al Curții Constituționale să nu poată fi aplicabil în cazul lui Liviu Dragnea. Asta, explică JURNALUL NAȚIONAL, deoarece deciziile CCR se aplică doar pentru viitor și numai în cauzele pendinte (adică acelora aflate încă pe rolul instanțelor de judecată).

Odată pronunțată decizia în dosarul lui Dragnea, cauza nu s-ar mai afla pe rol. De altfel, doar deciziile definitive pot face obiectul unei contestații în anulare, nu și hotărârile emise de instanțele de fond. Iar, în dosarul lui Dragnea, motivele de apel ale avocaților au vizat în principal hotărârea instanței de fond, respectiv nelegala constituire a completului.

Între timp însă, CCR este așteptată să se pronunțe vineri, 19 aprilie, pe sesizarea lui Florin Iordache, care l-ar putea salva pe Dragnea de o eventuală condamnare definitivă. Dacă CCR va admite existența conflictului, soluția de condamnare de anul trecut va fi desființată, iar cauza se va rejudeca, afirmă COTIDIANUL.

În plus, amânarea pentru 20 mai în procesul liderului PSD vine în contextul în care judecătoarea Luciana Mera din acest complet se pensionează pe 1 iunie, iar schimbarea unui membru al completului duce la rejudecarea întregului dosar în apel.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Credeți că președintele PSD, Liviu Dragnea va ajunge în spatele gratiilor?