Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe. Aceasta este cea mai mare sumă luată până acum de România la un singur împrumut. Banii vor fi utilizați pentru plata pensiilor, a salariilor bugetarilor, a ajutoarelor, plata altor datorii. Pe scurt, pentru acoperirea cheltuielilor statului.

Prețul plătit pentru acești bani este însă foarte mare. De exemplu, pentru împrumuturile la 7 și la 15 ani costurile sunt echivalente unui stat care are rating nerecomandat investitorilor, precum Grecia. Împrumutul la 30 de ani a fost mai scump, la 4,9%. Or, România a fost menținută de către Standard & Poor’s la un rating favorabil. La aceste costuri se vor mai adăuga deprecierea leului în raport cu euro, afirmă COTIDIANUL.

ROMÂNIA LIBERĂ prezintă dovada că Guvernul cunoaşte situaţia economică a ţării, dar minte. Ministerul Finanţelor ştie exact ce a realizat cu OUG 114/2018 şi cu OUG 19/2019 (de rectificare a OUG 114), pentru că scrie, în prospectul de emisiune, că „există un cadru legislativ incert și imprevizibil în domeniul financiar-bancar din România”. În fapt, OUG 114 chiar e nominalizată ca factor de risc, în prospectul de emisiune.

Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, la un nivel care acoperă peste 7 luni din necesarul de finanțare al anului 2019, susțin reprezentanții Ministerului Finanțelor. Dar România este la un pas de cel mai bun rating junk, la care a mai ajuns şi acum 10 ani, în urma aceluiaşi tip de politici publice nesăbuite.

În plus, Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute 10-12 miliarde de lei, în trimestrul al doilea al acestui an, cu 2,27-4,27 miliarde de lei peste suma obţinută în primul trimestru al acestui an şi cu 2 miliarde de lei sub cea dorită în aceeaşi perioadă a anului trecut, susține ADEVĂRUL. „Pentru trimestrul II al anului 2019, Ministerul Finanţelor Publice anunţă atragerea unui volum indicativ de 10 - 12 mld. lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă”, a precizat instituţia.

Aceasta în timp ce rezervele internaţionale ale României scad pe zi ce trece. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) totalizau la finele lunii martie 35,86 miliarde de euro, în scădere cu 499 de milioane de euro faţă de valoarea de la 28 februarie 2019, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Rezervele valutare se situau la nivelul de 32,03 miliarde de euro, o scădere cu 461 de milioane euro faţă de la finele lunii precedente, anunță GÂNDUL.

Mai mult, datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică indică o creştere economică pe anul 2018 de numai 4,1 puncte procentuale, cu 1,4% mai mică decât cea estimată de Guvern, la momentul în care a fost construit bugetul pe anul trecut, susține EVENIMENTUL ZILEI. Produsul Intern brut estimat pentru anul 2018 a fost de 944,22 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de anul 2017, a informat INS.

Sunt vești dezastruoase pentru Viorica Dăncilă. constată CAPITAL. Guvernul pe care îl conduce se confruntă cu un episod negru în istoria sa. În ciuda tuturor declarațiilor încurajatoare și a laudelor venite dinspre unii membri ai Guvernului, INS a spus care este adevărul. În primele două luni ale acestui an, deficitul comercial s-a majorat cu 751,1 milioane euro. Aceste cifre sunt date comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În ce priveşte deficitul bugetar, acesta este de 2,89%, cu 0,01% mai mare decât cel anunţat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În luna decembrie a anului 2017, Guvernul anunţa că a construit bugetul pe anul 2018 pornind de la o estimare de creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1%, un curs mediu de 4,55 lei/euro şi un câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

Deficitul comercial al României a avansat cu 45% în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,41 miliarde de euro, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), anunță JURNALUL NAȚIONAL. În primele două luni din 2018, deficitul comercial a fost de 1,66 miliarde euro, potrivit datelor INS. În primele două luni din 2019, deficitul balanţei comerciale a fost de 2,413 miliarde euro, mai mare cu 751,1 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.


Comentarii

@iulian Banii au fost restituiti pentru ca n-au fost transformati in kakat. Mai documenteaza-te.

10 aprilie 2019 12:33

@iulian Citeste si tu ce-i scris mai jos.

10 aprilie 2019 12:30

Socotitorul Precizari:1 ). Marea parte a imprumutului a fost de la FNI. 2) Daca nu prea ai fost la scoala sa stii ca "s-a prins lumea" , asa se scrie 3) @F.Florescu. Statul are inca o buna parte din industrie, numai ca o conduce prost si-i furata de cei care o conduc. Imprumuturile de pe pietele externe se fac cu CAP. Mai precis pentru DEZVOLTARE si nu pentru papa care ajunge la WC. Economia nu se bazeaza numai pe industrie. Mai e si turismul, agricultura, servicii .....Asa noi vom ramane mereu pe ultimul loc din UE.

10 aprilie 2019 12:29

Socotitorul @Constantin Stoica Vezi cat esti de prost? Asa-s multi politicieni, iar populatia neavizata ii crede pe acesti lansatori de MINCIUNI. Scrie acolo foarte clar " de pe pietele externe"? Scrie, numai ca boul e bou. Imprumutul ala era de la FONDUL MONETAR INTERNATIONAL adica de acolo de unde ROMANIA este ACTIONAR (FONDATOR). E un fel de CAR!!!! Ai auzit de asta, prostovane? Ai fost/esti membru CAR? Si mai e ceva. Acel imprumut s-a dus la BNR ca REZERVA VALUTARA pentru a "garanta stabilitatea leului" si nu s-a dus in PROMISIUNI ELECTORALE ( adica in pensii si salarii la bugetari). Ia sa vezi tu, magar incaltat, cum a evoluat euro in acea perioada. Un EURO= 4,19 lei la 1 ianuarie 2009, respectiv UN EURO = 4,32 lei la 1 ianuarie 2012. in 3 ani de CRIZA s-a devalorizat leul cu 3,1%. Au fost anii GUVERRNARII LUI BOC. Hai sa vedem ultimii trei ani ai PSDracului. UN EURO = 4,47 in Aprilie 2016, respectiv UN EURO = 4,75 in Aprilie 2019, adica o devalorizare de 6,2, exact dublu fata de perioada de criza, ca sa nu mai spunem ca ECONOMIA A BUBUIT tocmai in aceasta perioada. Vezi MINCIUNA? Pe ce lume traiesti, bolovane? Pentru conformitate studiaza ARHIVA BNR. Iti dau eu un link : https://www.cursbnr.ro/arhiva-curs-bnr E bine sa se uite toti PAPAGALII care cred ca ECONOMIA merge bine sub psd. Cine o conduce? Un HOT ORDINAR pe nume valcov. Pe asta il asteapta ani grei de puscarie....

10 aprilie 2019 12:11

Marin Hai la mici și bere ba, tricouri,șepci,pixuri,găleți,zahar,ulei. Hai la gogoși,gogoși ba hai la gogoși, Fututa rasa in gura care votați PSD

9 aprilie 2019 21:55

Lingaul S-au marit salariile nejustificat ,sunt salariati care pur si simpu stau degaeba prin agentii si ministere ,de sunt membri de partid,trebuiesc bani si pentru salarii si pensii nesimtite etc etc etc Dormiti domnilor si indatorati tara ca idiotenia e in floare si nu doare.

9 aprilie 2019 18:56

victorM Uneori ma gandesc ce fac cei care au pensii speciale cu banii mai ales ca au avut si salarii nesimtite tot de sute de milioane.

9 aprilie 2019 18:41

victor Faceti inprumuturi pentru a plati pensii speciale de peste 300 milioane pe luna si salarii nesimtite sporuri si numeroase privilegii. Banul romanilor este cheltuit fara rusine fara socoteala.

9 aprilie 2019 18:37

Victor Viorel Au o durere-n cur PSD-istii cu al lor Gigolo-Discotecar-Teodorovici....POLITICA PSD-ista a fost si ramane....DUPA NOI, POTOPUL ! Putem plati pina la a 5-a generatie imprumuturile neeficiente facute acum....Important ca Dragnea sa scape de puscarie, ca odraslele lor sa ajunga BARONII de miine ai Romaniei....Asta-i important....si cat mai multi sa se duca PATRIOTI IN EUROPA pe venit de 10 000 Euro/luna...Restu prostimii mamaligare, la cacat !.... Doar PSD-istii sa traiasca bine si mult, ei si odraslele lor....Ceilaltzi, la buci !....

9 aprilie 2019 17:56

CCXY ...pensiile revolutionarilor in numar de 2 milioane "rivolutionari" fraudulosi, astea fac gaura in Buget, caci ale asa-zise speciale nu sunt decat cca. 50 000 persoane. In ce Tara din lume sunt platiti fraudulos niste neica-nimeni, care-si zic "rivolutionari" ?!

9 aprilie 2019 17:39

v, militant PSD Simtiti pula groasa a d-lui Dragnea in gaoza, fraierilor! Dragnea se imprumuta ca sa plateasca 180.000 de pensii speciale. Pentru ca poate, dav-as muie cu lopata!

9 aprilie 2019 17:15

iulian Ca de obicei, din 90 pana acum, toti banii imprumutati de Romania sunt pentru plata pensiilor si a salariilor. Evident ca unii (aceiasi), ar dori ca pentru asa ceva sa nu se aloce nimic. Cei 20 miliarde imprimuntati de regimul Basescu dintr-un foc unde sunt? Nesimtitilor!

9 aprilie 2019 15:42

PSD duce Romania in prapastie Bani luati de guvernul lui DRACnea ca sa acopere plata pensiilor speciale care nenorocesc tara si pe Romani! Prețul plătit pentru acești bani este însă foarte mare. De exemplu, pentru împrumuturile la 7 și la 15 ani costurile sunt echivalente unui stat care are rating nerecomandat investitorilor, precum Grecia. Faptul ca guvernul se-arunca si ia bani de peste tot este dovada că Guvernul cunoaşte situaţia economică a ţării, dar minte.

9 aprilie 2019 15:36

CCXY Pt. Bugetul ciuruit al Romaniei, este benefic ca Justitia sa stabileasca Lovitura de Stat in dec. 1989, si ca, nu a fost Revolutie, deoarece, astfel va fu abrogata Legea Revolutionarilor, care, cu ticalosie au supt milioane Euro - plata de indemnizatii si beneficii ( spatii comerciale, terenuri, case) nemeritate. Romania "se mandreste" acum, cu 2 milioane Revolutionari de carton, care, 99% nici n-au calcat pe la "rivolutie" . Votam pt Lovitura de Stat in dec. 1989 !

9 aprilie 2019 15:16

aurel colceriu adica traim pe datorie asa de bine merg treburile!

9 aprilie 2019 13:55

Gicu La asa alegatori, alesii pe masura!

9 aprilie 2019 12:57

Emigrantul Nu conteaza,importannt este ca, salariile si pensiile nesimtite sa fie platite. Romani votati PSD-ul, reprezentat de penalii si incompetentii care au pus stapanire pe tara.

9 aprilie 2019 12:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.