Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Guvernului Dragnea a surpat, în câteva minute, credibilitatea externă a României, clădită în decenii. Declaraţia premierului Viorica Dăncilă din SUA, referitoare la faptul că Guvernul României va muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, a dus la un val de reacţii negative faţă de anunţul pripit al celei care conduce Guvernul României. Liviu Dragnea a apreciat curajul Vioricăi Dăncilă şi i-a cerut lui Iohannis să convoace o şedinţă de CSAT pentru luarea unei decizii în favoarea mutării ambasadei.

Pe de altă parte, fostul preşedinte preşedinte Traian Băsescu a avut un limbaj dur la adresa lui Dăncilă, constată CURENTUL. „Mizând pe faptul că e proastă, lobişti americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu”, a scris Traian Băsescu.

 „Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii, dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu. Implicaţiile anunţului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu şi ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Dragnea şi Dăncilă printr-un mimetism specific maimuţelor, cred că pot face şi ei ceea ce au făcut americanii“, a afirmat Băsescu.

Prima şi cea mai spectaculoasă consecinţă externă a elucubraţiilor Viorica Dăncilă este anularea vizitei pe care regele Iordaniei trebuia s-o întreprindă în România. Potrivit JURNALULUI NAȚIONAL, Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a anunţat într-un comunicat oficial că îşi anulează vizita oficială în România, care urma să înceapă astăzi, ca urmare a declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă referitoare la mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. "Decizia a fost luată în semn de solidaritate cu Ierusalimul, ca urmare a remarcilor premierului român Viorica Dăncilă de duminică, prin care a exprimat intenţia de a muta ambasada ţării sale la Ierusalim.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că premierul Viorica Dăncilă a reuşit să pună pe "butuci" relaţia cu lumea arabă, arătând că Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei s-a simţit jignit de declaraţiile acesteia şi, de aceea, şi-a anulat vizita, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Iniţial, eu am avut un program cam strâns. În seara asta trebuia să merg repede de aici să fiu gazda unui dineu pentru un musafir important şi drag. Regele Iordaniei trebuia să vină, dar datorită diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relaţia cu această zonă, nu mai este cazul. Regele Iordaniei s-a simţit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America şi a contramandat vizita.

Este o reală problemă pentru România. Cred că vă daţi seama. România a construit o relaţie de încredere cu lumea arabă şi aceasta este una dintre puţinele constante, a fost cel puţin până ieri, din politica externă a României, unde ca stat am avut o atitudine fermă, corectă faţă de parteneri, acum doamna a reuşit să o pună pe butuci şi pe asta. Asta nu este o glumă, este foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic", a spus şeful statului, citat și de ANTENA3.

Ambasadorul palestinian la Bucureşti, Fuad Kokaly, a declarant, citat de EVENIMENTUL ZILEI, referindu-se la anunţul premierului Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei la Ierusalim, că arabii nu vor accepta un astfel de pas, sugerând că statele arabe şi-ar putea retrage sprijinul faţă de candidatura României pentru Consiliul de Securitate ONU. În opinia sa, „Dăncilă incearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca“. „Este vorba de campania electorală din Israel, vrea să îl sustină pe Netanyahu.

România respectă încă dreptul internaţional şi soluţia celor „două state“ şi susţine poziţia UE, mai ales că deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE şi va păstra promisiunile făcute anterior. România va continua să respecte poziţia UE şi dreptul internaţional şi crede în soluţia celor două state, iar statutul Iersualimului este în curs de negociere“, a explicat Fuad Kokaly, citat de COTIDIANUL.

Şi Turcia şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu discursurile unor lideri despre relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel rostite duminică la reuniunea AIPAC. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, a subliniat că relocarea de către orice ţară a ambasadei sale la Ierusalim „va reprezenta o încălcare clară a dreptului internaţional“

ADEVĂRUL a consultat mai mulţi specialişti de politică externă pentru a traduce efectele afirmaţiilor făcute la Washington de Viorica Dăncilă. „Fiind o declaraţie care nu se bazează pe o decizie luată corect, atât din punct de vedere constituţional, cât şi din punctul de vedere al fundamentării strategice, decizia va avea consecinţe devastatoare. E o afirmaţie a unei persoane care reprezintă temporar România, pe o temă extrem de sensibilă. Relaţiile cu lumea arabă şi cu partea israeliană vor avea de suferit“, declarat pentru „Adevărul“ Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Ca o concluzie, GÂNDUL constată că nu ajunge că programul de guvernare al Alianţei PSD-ALDE a fost sacrificat pentru un singur om - Dragnea – acum şi securitatea României e sacrificată pentru acelaşi om, care crede, ca un ageamiu periculos, că prin Netanyahu va ajunge în graţiile lui Trump. Proiectând scandalul politicianist de la Bucureşti în politica externă, premierul Guvernului Dragnea a reuşit să surpe poziţia încă solidă a României în Orientul Mijlociu şi să-şi decredibilizeze ţara pe arena internaţională.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Cum apreciați demersul premierului VIorica Dăncilă, de a anunța mutarea Ambasadei României din Israel? O inițiativă curajoasă, în concordanță cu dorința SUA și Israel sau o stupizenie, pentru că intră în conflict cu deciziile UE, din care România este parte?


Comentarii

Ecce Kurrupt: Dragnea fute-n cur România, UE Nu vrem spitale si nici valută, ci pe Dragnea să ne fută! P.S. Am auzit că o are mare...

27 martie 2019 6:19

veorica, matrosca lu DRACnea s-a dus in SUA sa cumpere influenta pentru penalul DRACnea Bai proasta satului, veorica, docila lu dracnea, pai ati avut voi lucrul asta in programul de guvernare!? Mai terminati cu pensiile speciale, indemnizatii speciale, cu toate specializarile.. ca nu le dati de la voi! Bugetul nu este al PSD-ului si-a lui dracnea sa-si cumpere el influenta de la israelieni si americani ca aia sa inchida ochii la toate bazaconiile pe care le face PSD numai si numai ca dracnea sa scape de puscarie!

26 martie 2019 23:41

PSDracnea nabab cu banii RO PSD-ule ipocrit!! Cum drkul sa dati pensii urmasilor evreilor deportati sau nu stiu ce despagubiri vorbeste proasta asta! Dati de la voi sau din banii tuturor Romanilor? Pe ei nu-i intrebati cand le luati banii si-i aruncati in vant!! Nu avem noi necajitii nostrii care mor de foame si stau pe drumuri..Luati mana de pe banii romanilor ca dati de dracul!

26 martie 2019 23:35

internaucu` Io-s cu americanii & Israel ! Punct !!!

26 martie 2019 18:09

Geo E o vorba romanească...GURA BATE CURU !...Cand in cap in loc de creier ai căcat....așa se intamplă de pui incompetente si proști (si dacă mai sunt si hoți Infractori Condamnați e și mai bine) să conducă o nație...Ferească Dumnezeu de Intifada in Romania prin Statiile de metrou, autobuzele si trenurile țării....Să ne învățăm și noi cu ALAH ATBAR !...în mijlocul mulțimii romanești....De ce poporul roman să sufere?...Să sufere cei ce decid idioțenii in interes personal si de grup....Dragi teroristi palestinieni (sau arabi de pretutindeni) căutati-vă țintele printre idioții ce au decis această idioțenie împotriva ONU si UE, a Presedintelui Romaniei si fară a intreba poporul roman să mute ambasada din Isdrael de la Tel Aviv la Ierusalim....Adresa este B-du Kiseleff, Nr.10 in Bucuresti....Și vedeti ca odrasla Madamei Prim-Ministre are job foarte bine plătit la Curtea de Conturi....găsțti adresa pe Google....

26 martie 2019 12:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.