Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Regina Maria era topită după Marea Neagră. A ridicat un Palat Regal, "Frumoasa mantie", la Mamaia. O bijuterie inaugurată pe 22 august 1927, în mijlocul unui parc de 1,5 hectare, ce-ți tăia respirația.

După 1947, comuniștii l-au transformat în cârciumă de lux, cu circuit închis. Dar îl păstrează intact. În anii 2000 este cumpărat la preț de apartament de către o grupare de "băieți deștepți". Azi, e o ruină.

Parterul, cu 16 camere, baie, bucătările, cafegerie, garaj, sus, 12 camere, bufet, trei terase, opt băi. Lucrătură fină, piese de calitate. Regina Maria botează castelul "Kara Dalga". Unii se reped să-l traducă "Vălul negru", dar e ceva aproximativ. "Cara" e un nume de origine irlandezo-galeză, semnifică iubirea, dragostea, iar "dalga" e mantie, așa că ar trebui să ne referim la "Frumoasa mantie" sau, cel mult, la "Vălul cel frumos". Suverana primește aici capetele încoronate ale Europei, multe dintre ele rudele sale.

Dar Regele Ferdinand I Întregitorul a decedat în 1927. Regina Maria se simte singură la Mamaia, e tot mai atașată de Balcic. Donează palatul Principesei Elena, mama viitorului Rege Mihai I. În 1930, Carol al II-lea revine pe tronul României și o exilează în Italia pe Principesa Elena, devenind, astfel, noul proprietar al palatului de la Mamaia. Îl vinde, în 1932, Ministerului Apărării Naționale, care-l transformă în sediul Flotilei de Hidroavioane. Cel de-al Doilea Război Mondial nu reușește să-l ucidă. E gazdă pentru nemți, e gazdă pentru ruși.

După 1947, "Frumoasa mantie" e transformată în cârciumă de lux. Înăuntru au acces doar străinii, e cu circuit închis, dar, deși pare greu de crezut, comuniștii păstrează intact și în bune condițiuni locul.

Vine anul 2000. Palatul este vândut, la prețul unui apartament, către o societate în al cărei acționariat se regăseau nume grele şi controversate ale bussines-ului românesc. Și terenul de 1,5 hectare e scos la mezat pe nimic de către primarul de atunci, Radu Mazăre.


Comentarii

Ion Georgescu Lasă că banii constănțenilor au fost rentabil folosiți....Sau achiziționat 3 WC-uri ecologice de cîte 50 000 Euro/Bucata și montate toate în același loc să poată fi păzite....Sau cheltuit banii să se monteze bănci duble pe Ștefan cel Mare la 4 metrii una de alta de parcă a-i crede că Strada este plină de mii de plimbăreți....Sau făcut Catarge imense cu Mare Drapel ca Cuplul Stroie Felix + Făgădău să ne reamintescă în ce țară trăim...SPIT-ul (societatea locală de taxe și impozite) este chiriașă la multe cladiri recent renovate unde plătește băieților deștepți chirii exorbitante....Aste-s marile realizări ale edililor Constanțeni....cei ce au mătrășit marginea Lacului Suit-ghiol în Mamaia, o frumoasă zonă de agrement, acum schilodită de construcții care mai de care mai inestetice....ȘPAGA și COMISIONUL să trăiască la Constanța și să avem edili bogați și îmbogățiți....și fără DNA și Procuratură...Asta-i marea realizare PSD-istă Constănțeană....Cînd vezi Cazinoul din Constața să ști că PSD-ismul te conduce.....

26 martie 2019 11:49

Dacul Unde sunt cei care striga ca Westul a venit si ne-a dorit sa fim distrusi? Ne-am distrus singuri si cei care au profitat au fost baietii destepti, pe care nici la ora actuala nu-i derenjeaza nimeni !!

25 martie 2019 21:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.