Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Din preşedinţia rotativă a Uniunii Europene să anunţi o hotărâre care sfidează deciziile Bruxellesului e un demers cel puţin hazardat. Noua axă strategică, România-Israel-SUA, pe care o desenează premierul guvernului Dragnea, sfindând poziţia Preşedintelui, va avea, pe plan diplomatic, implicaţii încă greu de anticipat.

În acest moment, România nu face decât să se alinieze în spatele Guatemalei – singura ţară care îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim – şi să se aşeze în obedienţa preşedintelui american, Donald Trump. GÂNDUL susține că premierul Netanyahu ne va mulţumi până pe 9 aprilie, data alegerilor, pentru acest dar făcut în plină campanie electorală, satisfăcut că va avea un cap troian în Uniunea Europeană.

 Aflată în SUA, la invitația unei mari firme de lobby, premierul Viorica Dăncilă a făcut un anunț care a luat prin surprindere pe toată. România va muta ambasada Israelului la Ierusalim. Aplaudată în sală, aceasta a făcut furori pe plan extern și reacțiile nu au contenit să apară, anunță NAȚIONAL. Klaus Iohannis a fost primul care a luat atitudine și s-a opus acestei decizii cu care nu era la curent.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens“, a declarat, citat de EVENIMNETUL ZILEI, președintele Klaus Iohannis.

La scurt timp după declarațiile președintelui, premierul a revenit cu câteva precizări. Viorica Dăncilă a mai spus și că are informații că PNL îi pregătește o nouă plângere penală pentru afirmațiile sale, fapt confirmat de lideri ai PNL, afirmă COTIDIANUL.

„Nu am spus eu voi muta ambasada, am spus ca trebuie sa respectam Constitutia. Declaratia presedintelui si modul in care s-a exprimat, vorbind de ignoranta, nu a facut decat sa ma dezamageasca, pentru ca eu am avut o abordare corecta si am luat in calcul faptul ca Constitutia trebuie respectata si opinia mea este ca trebuie sa facem acest pas dar este o opinie personala, important este sa respectam Constitutia. Aș vrea să am o discuție cu dl președinte”, a mai spus aceasta. Decizia finala, conform Constitutiei, este la presedinte”, a precizat premierul.

CAPITAL susține că este greu de crezut că sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, această decizie cu impact internațional incredibil va fi luată, indiferent cât de mult va insista Liviu Dragnea. Totul pare mai degrabă campanie electorală pentru premierul Benjamin Netanyahu, care în prezent se confruntă cu probleme de natură penală în țara sa.

O reacţie pe acest subiect vine şi de la Comisia Europenă. Executivul european spune, referindu-se la declaraţiile Vioricăi Dăncilă, că „nu comentează comentarii“ şi aminteşte faptul că, în ceea ce priveşte Ierusalimul, poziţia Uniunii Europene, din care România face parte, rămâne neschimbată, în sensul de a nu muta ambasadele, anunță ADEVĂRUL.

Anul trecut, 22 de ţări din UE, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, au votat o rezoluţie a ONU care condamna decizia preşedintelui SUA de mutare a ambasadei din Israel, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. România s-a abţinut, alături de alte cinci membre UE: Ungaria, Cehia, Polonia, Croaţia şi Letonia. Ungaria a mers mai departe şi a blocat proiectul unei rezoluţii oficiale a UE care ar fi urmat să exprime îngrijorările serioase ale blocului comunitar faţă de consecinţele gestului preşedintelui american.

Însă, susține JURNALUL NAȚIONAL, anunţul premierului român este unul atât de puternic, încât analiştii de politică externă estimează că gestul României ar putea fi urmat şi de alte state europene care nu sunt de acord cu decizia luată de un grup majoritar de influenţă de la nivelul Europei, de anul trecut, care s-a arătat împotrivă.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Cum apreciați demersul premierului Viorica Dăncilă, de a anunța mutarea Ambasadei României din Israel? O inițiativă curajoasă, în concordanță cu dorința SUA și Israel sau o stupizenie, pentru că intră în conflict cu deciziile UE, din care România este parte?