Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Din preşedinţia rotativă a Uniunii Europene să anunţi o hotărâre care sfidează deciziile Bruxellesului e un demers cel puţin hazardat. Noua axă strategică, România-Israel-SUA, pe care o desenează premierul guvernului Dragnea, sfindând poziţia Preşedintelui, va avea, pe plan diplomatic, implicaţii încă greu de anticipat.

În acest moment, România nu face decât să se alinieze în spatele Guatemalei – singura ţară care îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim – şi să se aşeze în obedienţa preşedintelui american, Donald Trump. GÂNDUL susține că premierul Netanyahu ne va mulţumi până pe 9 aprilie, data alegerilor, pentru acest dar făcut în plină campanie electorală, satisfăcut că va avea un cap troian în Uniunea Europeană.

 Aflată în SUA, la invitația unei mari firme de lobby, premierul Viorica Dăncilă a făcut un anunț care a luat prin surprindere pe toată. România va muta ambasada Israelului la Ierusalim. Aplaudată în sală, aceasta a făcut furori pe plan extern și reacțiile nu au contenit să apară, anunță NAȚIONAL. Klaus Iohannis a fost primul care a luat atitudine și s-a opus acestei decizii cu care nu era la curent.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens“, a declarat, citat de EVENIMNETUL ZILEI, președintele Klaus Iohannis.

La scurt timp după declarațiile președintelui, premierul a revenit cu câteva precizări. Viorica Dăncilă a mai spus și că are informații că PNL îi pregătește o nouă plângere penală pentru afirmațiile sale, fapt confirmat de lideri ai PNL, afirmă COTIDIANUL.

„Nu am spus eu voi muta ambasada, am spus ca trebuie sa respectam Constitutia. Declaratia presedintelui si modul in care s-a exprimat, vorbind de ignoranta, nu a facut decat sa ma dezamageasca, pentru ca eu am avut o abordare corecta si am luat in calcul faptul ca Constitutia trebuie respectata si opinia mea este ca trebuie sa facem acest pas dar este o opinie personala, important este sa respectam Constitutia. Aș vrea să am o discuție cu dl președinte”, a mai spus aceasta. Decizia finala, conform Constitutiei, este la presedinte”, a precizat premierul.

CAPITAL susține că este greu de crezut că sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, această decizie cu impact internațional incredibil va fi luată, indiferent cât de mult va insista Liviu Dragnea. Totul pare mai degrabă campanie electorală pentru premierul Benjamin Netanyahu, care în prezent se confruntă cu probleme de natură penală în țara sa.

O reacţie pe acest subiect vine şi de la Comisia Europenă. Executivul european spune, referindu-se la declaraţiile Vioricăi Dăncilă, că „nu comentează comentarii“ şi aminteşte faptul că, în ceea ce priveşte Ierusalimul, poziţia Uniunii Europene, din care România face parte, rămâne neschimbată, în sensul de a nu muta ambasadele, anunță ADEVĂRUL.

Anul trecut, 22 de ţări din UE, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, au votat o rezoluţie a ONU care condamna decizia preşedintelui SUA de mutare a ambasadei din Israel, amintește ROMÂNIA LIBERĂ. România s-a abţinut, alături de alte cinci membre UE: Ungaria, Cehia, Polonia, Croaţia şi Letonia. Ungaria a mers mai departe şi a blocat proiectul unei rezoluţii oficiale a UE care ar fi urmat să exprime îngrijorările serioase ale blocului comunitar faţă de consecinţele gestului preşedintelui american.

Însă, susține JURNALUL NAȚIONAL, anunţul premierului român este unul atât de puternic, încât analiştii de politică externă estimează că gestul României ar putea fi urmat şi de alte state europene care nu sunt de acord cu decizia luată de un grup majoritar de influenţă de la nivelul Europei, de anul trecut, care s-a arătat împotrivă.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Cum apreciați demersul premierului Viorica Dăncilă, de a anunța mutarea Ambasadei României din Israel? O inițiativă curajoasă, în concordanță cu dorința SUA și Israel sau o stupizenie, pentru că intră în conflict cu deciziile UE, din care România este parte?


Comentarii

....”Vaiiii di mini șî di mini ci ni facim noi cî taaari s-o mai suparat Klaus Iohannis! Bădia Klaus, da vinî bre șî pi la noi, și ie di puni mâna la treabă, șî așă o sâ-ți mai treacă di suparari, bat-o gina.”!

26 martie 2019 8:24

gaozar bolşevic depistat 22:44

26 martie 2019 1:07

Mulți, da proști băiiiiiiiii ”frate” băiiiiii!!!!!! Românii, nu toți dar mulți, au ”mintea” peștelui! Uită ff repede! România a mai mers, în timpul celui de-al II-lea război mondial pe mâna NAZIȘTILOR, și ne-a costat de ne-a usturat.

25 martie 2019 22:44

Ipocritii PSD Ca membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, România exercită în acest moment preşedinţia Consiliului UE. Din această poziţie, în dispreţ faţă de politica externă comună a UE, România decide fără nicio consultare prealabilă să aibă o poziţie disonantă faţă de partenerii europeni. E o dovadă cât se poate de clară a ipocriziei din discursul PSD, care clamează o pseudo-independenţă faţă de interesele europene în beneficiul României, când, de fapt, acţionează fără scrupule în favoarea unor interese private şi necunoscute publicului românesc

25 martie 2019 19:11

Veorica, docila lu DRACnea, ne scoate din UE prin asa declaratii iresponsabile: UE si executivul european spune, referindu-se la declaraţiile Vioricăi Dăncilă, că „nu comentează comentarii“ şi aminteşte faptul că, în ceea ce priveşte Ierusalimul, poziţia Uniunii Europene, din care România face parte, rămâne neschimbată şi ea susţine soluţia celor două state, Israel şi Palestina, ambele cu capitala la Ierusalim.

25 martie 2019 19:10

un ardelean Apai....daca pt orice trebe` neaparat sa cerem voie de la Germanica, am forflexaluit-o ! Fara nici un mic ....razboi mondial, Reichul milenar redivivus ! Bun inteles numa` daca nu ne "suptine" America ! Si Israelu` - normal-nu ??? Ca...daca "te bagi" in viermuiala arabo-palestiniana, n-o scoti la capat in....veci ! Apropo.....de cand se..."lupteaza" ba unii, ba altii sa rezolve ....situatia....? Haaaaa...????

25 martie 2019 17:50

arestati maimuta rosie asta e mai proasta ca Elena Ceausescu!

25 martie 2019 17:50

Ecce Kurrupt, militant PSD Nu vrem spitale si nici valută, ci pe Dragnea să ne fută! P.S. Am auzit că o are mare...

25 martie 2019 16:24

Ion Ionescu Cand ai cacat in cap in loc de creer asa se intimpla....Vina este si a lui Iohannis ca-n jumate de ora de la propunerea PSD-ului sa fie D-na Dancila Prim-Ministra a si numit-o....Acum sa se spele pe cap cu ea...Ce-i rau ca de prostia ei sufera tot poporul....Fereasca Dumnezeu de niste explozii prin statiile de metrou bucurestene....sau atacuri cu cutitul prin autobuze....ca asa procedeaza teroristii palestinieni...

25 martie 2019 14:23

Robert Mărcuș De la idioti te poti astepta la orice...

25 martie 2019 12:58

PSD cumpara influenta straina Bai proasta satului, veorica, docila lu dracnea, pai ati avut voi lucrul asta in programul de guvernare!? Mai terminati cu pensiile speciale, indemnizatii speciale, cu toate specializarile.. ca nu le dati de la voi! Bugetul nu este al PSD-ului si-a lui dracnea sa-si cumpere el influenta de la israelieni si americani ca aia sa inchida ochii la toate bazaconiile pe care le face PSD numai si numai ca dracnea sa scape de puscarie!

25 martie 2019 11:51

Ecce Kurrupt, militant PSD Ah, cat imi place sa o iau in anus. Penisurile circucise nu mai trebuiesc decalotate.

25 martie 2019 10:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.