Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se vor întâlni din nou, miercuri, la Bruxelles. Este a treia discuţie a premierului cu Timmermans, în trei săptămâni. Ieri, țările Uniunii Europene s-au declarat  favorabile înfiinţării unui grup de lucru pentru monitorizarea stării statului de drept, o iniţiativă care vizează direct România, Ungaria și Polonia, anunță COTIDIANUL.

Cu o zi mai devreme, la Bruxelles, premierul Guvernului Dragnea a lansat, potrivit europarlamentarului Frank Engel din Luxemburg, conceptul de corupţie cinstită. Ce e corupţia cinstită, în viziunea vasilichiană? Un element al identităţii noastre culturale. „O manieră de a mulţumi cuiva”.

Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, dezvăluit adevărata mentalitate a Vioricăi Dăncilă și a PSD: „Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncilă, înainte de a vorbi în fața plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproșat problemele legate de corupția din România. Și ea a zis că nu e adevărat, nu există coruptie in Romania, este doar o maniera diferita, cultural vorbind, de a multumi cuiva.

Mi s-a parut extrem de ingenios sa vorbesti de o diferenta culturala. Practic, as putea sa-mi cumpar direct o decizie favorabila in justitie, dar asta nu ar inseamna ca sunt corupt sau ca as corupe pe cineva, nu, as avea un comportament cultural specific”, a explicat acesta, citat de CURENTUL.

Eurodeputatul PSD Răzvan Popa a declarat marţi că este ”şocat de nivelul jos la care a ajuns PPE în preajma campaniei pentru alegerile europene, partid care a ajuns să mizeze pe lansarea de bârfe” în spaţiul public în ceea ce priveşte România, anunță GÂNDUL. ”Acest tip de a comunica public bârfe este scandalos. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre un preşedinte de partid afiliat PPE, nu de orice politician.

Cum ar fi dacă ne-am apuca şi noi să spunem că am aflat din interiorul PPE diverse lucruri, doar pentru că am putea face acest lucru? Frank Engel şi cei din PPE, prin acest tip de comportament, arată că sunt lipsiţi de onoare şi sunt doar un cor de bârfitoare ale Parlamentului European.

Aceasta este familia politică din interiorul căreia PNL vrea să reprezinte România la Bruxelles. Românii trebuie să ştie cine sunt cei din PPE – un grup care atacă România chiar şi prin astfel de abordări murdare şi inacceptabile în politica europeană”, susţine Răzvan Popa.

Reacţia eurodeputatului PSD Răzvan Popa vine după ce Frank Engel, europarlamentar luxemburghez, şeful Partidul Creştin-Social, membru în PPE, a relatat că premierul Viorica Dăncilă le-a spus eurodeputaţilor socialişti că „nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva”.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE, citat de ANTENA3, solicită Consiliului European "să ţină cont de evaluarea comisiei de experţi independenţi europeni, precum şi de audierea şi votul din două comisii de specialitate ale Parlamentului European şi să confirme cât mai rapid desemnarea doamnei Kövesi drept procuror-şef european".

În țară, senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că România „s-a cam grăbit” când a aderat la Parchetul European (EPPO), susţinând că ţara noastră nu trebuia să se înscrie, ci doar să păstreze o colaborare, anunță ADEVĂRUL. Afirmaţia acestui vine în contextul în care mâine va avea loc prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE privind desemnarea primului procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, aceasta având susţinerea Parlamentului.