Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Legea pensiilor pare o telenovelă fără sfârșit. După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu există suficienți bani în buget pentru plata pensiilor, Curtea Constituțională a analizat miercuri, 13 martie, sesizarea PNL și USR cu privire la Legea pensiilor și a decis să o întoarcă în Parlament, declarând-o parțial neconstituțională. Astfel, proiectul se întoarce în Parlament pentru reexaminare, anunță ANTENA3.

Prin sesizarea făcută, PNL și USR au susținut că este neconstituțională condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă, afirmă CAPITAL. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituţional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligaţii aflată în sarcina angajatului, susţin semnatarii.

Tot opoziția spune că, în plus, este instituită o condiție obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situații în care persoanele în cauză sunt discriminate și supuse unui dublu standard, anunță ADEVĂRUL.

USR susţine că, prin decizia pronunţată miercuri, Curtea Constituţională a dat dreptate Opoziţiei în ceea ce priveşte Legea pensiilor, iar actul normativ este „doar o înşelătorie”, conform AGERPRES. „PSD şi ALDE, în încercarea lor disperată de a cumpăra voturile pensionarilor cu promisiuni deşarte de majorare a pensiilor, s-au împiedicat, din nou, în ceea ce ei consideră a fi un detaliu, şi anume Constituţia României. USR solicită coaliţiei PSD-ALDE să accepte o dezbatere reală în Parlament pe Legea privind sistemul public de pensii, astfel încât să rezulte un proiect cu adevărat în beneficiul pensionarilor”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, citat de comunicat.

Potrivit ministrului Muncii, citat de COTIDIANUL, judecătorii constituționali au cerut Guvernului să clarifice sintagma “datorat și plătit” din Legea Pensiilor. Marius Budăi a mai spus că pensionarii nu au de ce să se teamă. „Referitor la decizia CCR in ceea ce privește Legea Pensiilor se impun doua clarificări: am introdus sintagma “datorat și plătit”, pentru perioade lucrate după intrarea in vigoare a legii, adică după 2021. CCR cere sa fie clar trecut in lege de când se aplica acest text, ca sa nu existe interpretări in practica.

Deci CCR nu spune ca e neconstitutional, ci doar ca trebuie clarificat de la ce data se aplica. In ceea ce privește pensia de invaliditate MMJS a oferit opțiunea trecerii la pensia minima, care e mai avantajoasa pentru cei cu invaliditate, doar ca, in prezent, Legea asistentei sociale se afla pe traseul legal. Pana la data intrarii in vigoare a Legii Pensiilor va apărea și Legea asistentei sociale. Vom clarifica ambele aspecte.”, a precizat Budăi.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a afirmat că comportamentul politicienilor care au susținut că în buget nu există bani de pensii este „regretabil" şi „iresponsabil", anunță EVENIMENTUL ZILEI. Întrebat despre criticile lansate de preşedinte privind lipsa a 1,4 miliarde de lei din fondul de pensii, Tăriceanu a întrebat: „De servicii nu a întrebat nimic?”.

„O atitudine clar iresponsabilă, asemenea afirmații pentru cei care sunt de bună credință sunt luate ca atare şi sunt luate ca atare. Încearcă opoziţia aceleaşi tactici. Să nu îi mire că rezultatele din sondaje şi la alegerile care vor veni nu vor fi cele așteptate“.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, după ce Parlamentul a respins cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii bugetului de stat pe 2019, că vor fi asigurate plăţile angajate atât pentru proiecte, cât şi pentru "zona socială", anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

„Categoric, tot ce avem obligaţie de plată, de la proiecte, până la plăţile în zona socială, se vor asigura, aşa cum am făcut-o în fiecare an. Cu toate că sunt aceleaşi discuţii an de an, că nu sunt bani, am dovedit de fiecare dată că banii sunt asiguraţi", a precizat ministrul, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.


Comentarii

Liviu Dragnea, traseist PD-PSD Pensiile speciale se vor plati. Chit ca infometam toata tara.

15 martie 2019 6:40

Ecce Kurrupt Ce mare lucru? Ne imprumutal alte zeci de miliarde de euro si gata!

14 martie 2019 23:55

@14 martie 2019 11:57 Deci nu stai in banii lui sasalau'. Te tine ma-ta ku kurul si acum?

14 martie 2019 15:41

@pensionistu` ne-ferice - mai sa fie. Din putul gândirii, ce ti-ai spus tu? Asta este motivul pentru care sistemul de pensii are probleme - concediile lui Iohannis. Doamne, de ce lasi mama prostilor sa fie mereu gravida in România? Mai trimite-o si prin alte parti.

14 martie 2019 12:58

pensionistu` ne-ferice Dac-am sta in banii pe care-i da sasalau`....ar fi vai de noi ,pensionarii contributivi ! Pt simplu` motiv, ca mutalaului nu-i ajung lui banii pt "tenerife" , navete , concedii (cat de multe !) , vacante si....altele de acelasi...fel !

14 martie 2019 11:57

@v - tu te intreb. multe. De ce nu te intrebi cum este posibil ca dintr-un salariu de bugetar, fie el si de parlamentar, sa ajungi sa ai niste proprietati uriase (case precum niste palate, insotite de terenuri si, de ce nu, si un brat al Dunarii). Dar intrebarea asta nu ti-o pui, ca nu ai bun simt.

14 martie 2019 11:21

v Ma intreb, cum se admite ca unui salariat sa i se retina tot felul de contributii (printre care si sanatatea), dar angajatorul sa nu verse aceste sume destinatarilor?

13 martie 2019 23:47

Sacalii PSD & ALDE Taiati ORBILOR PENSIILE SPECIALE si toate ,,specialitatile" pe care le dati godacilor psd! Astia mananca tot bugetul tarii. Oamenilor cinstiti care au muncit toata viata si au pensii de kkt ii prostiti cu latrina 3 a securistului voiculescu si guita tv a condamnatului Ghita, nu le raman nici doi bani din ce spuneti voi ca le dati, in timp ce PENSIILE SPECIALE RUINEAZA TARA SI PE NOI TOTI! DISTRUG TARA.

13 martie 2019 20:06

Lute M-am speriat ca ati bagat necosntitutionala ,cu referire la pensiile speciale.Dar ce va mai intelegeti la ciolan!!

13 martie 2019 18:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.