Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Din 1880, de când a fost întemeiată, Banca Naţională a României a strâns continuu aur. Fie cumpărând producţia minelor noastre, fie achiziționând, de multe ori scump, aur din străinătate. Sau de la populație, în anii 1990. Pentru a-i conferi tărie leului și încredere țării.

România – locul 35 în lume

Într-o lume a banilor având ca reper o graniţă de sistem, despărțind două mari epoci, cea de dinainte şi cea de după etalonul-aur, fascinația aurului n-a murit niciodată. În prima epocă, în împrejurări istorice dintre cele mai diferite, aurul facilitase, pretutindeni în lume, cu puţine excepţii, adaptarea spontană a circulaţiei monetare la nevoile efective ale economiilor naționale. Deloc întâmplător însă, în astfel de condiţii, băncile centrale s-au numărat între cei mai activi cumpărători de aur. Țara care avea aur în cantități optime avea şi bani tari. Sub semnul aurului, au fost consolidate puternice sisteme bancare și monetare. Totodată, a fost extinsă piața internațională a banilor. Iar după ce etalonul-aur a devenit istorie, lumea intrând într-o nouă eră, febra aurului n-a încetat. Băncile centrale au continuat să acumuleze cantități mai mari sau mai mici de aur, după puterile fiecăreia, pentru a spori capitalul de încredere al țărilor lor. Banca Națională a României n-a făcut niciodată excepție. Și chiar dacă, în prezent, nu mai cumpără aur, BNR poartă o grijă mereu sporită metalului galben din rezerva sa internațională.

Integral pe RepublicaComentarii

Sicterescu Al meu ....nu-i ! Precis ! Asa ca....sictir !

14 martie 2019 12:01

CETATEAN Absolut toti Sefii Romaniei de dupa 1990, au fost de toate : si prosti, si tradatori de Tara, si hotzi, si inculti financiar-istoric, si rau-intentionati fata de tezaurul in aur al Romaniei, etc. PNTCD, PNL, PSD, PDL, si celelalte puslamale politice, au pus umarul la prabusirea nivelului si calitatii vietii romanilor, si acum - durere mare, nici aurul nu mai apartine Tarii. Strigoiul Isarescu trebuie sa dea socoteala, urgent si public, despre repatrierea tezaurului in Tara.

13 martie 2019 15:53

Comentariu meștejugit al domnului Vasilescu. Problema e că ne-am fript al naibii de rău cu tezaurul trimis la Moscova, de unde, după pacea de la Brest Litovsk (1918) a luat drumul Germaniei. Acum se pare că ar fi depus într-o bancă din Amsterdam, iar mândra noastră mUE zice că stă bine unde stă, așa că mucles domnilor români. Iar domnul Mugurel este Mucles în persoană! Ma este o chestiune asupra căfreia se păstrează un mucles deplin. În general, ne place să credem că Marea Unire a românilor s-a înfăptuit în urma participării de partea învingătoare la primul război mondial și a bunăvoinței mai marilor Antantei. Lucrurile sunt însă teribil de încurcate și nu avem la dispoziție spațiul și timpul necesar pentru a le lămuri. Un aspect despre care muclesul este deplin îl constituie faptul că mica și sărăcuța Românie de peste munți a plătit Ungariei 100 de tone de aur drept despăgubiri pentru așa zișii „optanți”, respectiv grofii și alți barosani unguri, care au „optat” să plece în Ungaria, renunțând la proprietățile imobile din Transilvania. Bun! Deci am plătit Transilvania și cu sânge românesc de olteni, munteni și moldoveni, dar și cu aurul țării! Și când fu vorba de restituiea bunurilor confiscate de comuniști, cine, dacă nu urmașii foștilor optanți, se înghesuiră să li se restituie?! Și, pentru că fură primii, fură și cel mai iute și mai gras serviți! Întrebarea e dacă liderii români ecce tare proști, sau doar jmecheri și trădători? Domnul Vasilescu nu suflă o vorbă despre istoria aurului românesc, ci doar trage jarul pe turta domnului Isărescu!

13 martie 2019 14:50

Adrian Se spune ca in situatii de criza internationala atunci cand pietele sunt in declin, rezervele de aur ale unui stat pot asigura stabilitatea. Avand posibilitatea sa mareasca rezervele de aur din BNR prin achizitia aurului romanesc (deci incurajand exploatarea zacamintelor aurifere romanesti cu avantajele ce decurg din aceasta activitate) BNR decide sa sustina acest lucru. De ce? Pentru ca dl. guvernator Mugur Isarescu spune ca de fiecare data cand rezervele de aur ale Romaniei au fost mai mari de 100 de tone, asupra tarii s-au abatut dezastre. SERIOS???? Nu marim depozitele de aur ale BNR pentru ca dl Isarescu este superstitios? PE BUNE ???? Cred ca, mai repede, dl Isarescu are instructiuni din afara tarii ca aceste zacaminte sa nu fie exploatate in beneficiul Romaniei. S-ar putea sa ma insel, dar imi aduc aminte ca nu odata ni s-au impus restrictii in exploatarea bogatiilor subsolului. Felul in care OMV a pus mana pe zacamintele de petrol/gaze romanesti este doar un exemplu.

13 martie 2019 13:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.