Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Urgentarea numirii noului șef al DNA și scoaterea Secției speciale pentru magistrați de sub autoritatea procurorului general sunt principalele efecte ale ordonanței de modificare a legilor justiției.

Ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiţiei şi a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în şedinţa de Guvern, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Una dintre modificări vizează delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Potrivit ordonanței de urgență „procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei, deoarece Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. În prezent, Adina Florea este la Secţia de anchetare a magistraţilor.

Tudorel Toader a anunţat că OUG privind modificarea legilor justiţiei arată că procurorii delegaţi în funcţii de conducere rămân 45 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, după care posturile trebuie ocupate potrivit legii. „Aceste funcţii nu pot fi delegate, ele se ocupă şi trebuie ocupate numai în condiţiile legii prin procedura pe care o prevede legea. Din păcate, astăzi, când vorbim, multe funcţii de procurori de rang înalt, de conducere sunt ocupate prin delegare Ceea ce nu e normal”, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Practic, prin acest amendament, preşedintele Iohannis va fi obligat, după 45 de zile, să emită decretul de numire al procurorului-şef DNA, la propunerea ministrului Justiţiei, altfel instituţia rămâne fără un șef.

Integral pe România Liberă