Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Justiţia s-a văzut executată scurt, cu mitraliera unor OUG. Constituţia a încetat efectiv să fie respectată iar pe harta Europei şi a lumii a apărut un nou stat românesc, altul decât cel de drept primit în NATO şi UE. Ordonanţele de urgenţă asumate fără vreo urgenţă pentru ţară i-au subordonat pe magistraţii României fără dezbatere publică reală, fără acordul slujitorilor justiţiei, fără informarea prealabilă a partenerilor europeni, stăpânului său, Liviu Dragnea, constată ADEVĂRUL.

Ordonanţele de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei şi privind procedura de desemnare a procurorului european din partea României au fost publicate, miercuri seară, în Monitorul Oficial. Cele două Ordonanţe au fost adoptate marţi, în şedinţa de Guvern. COTIDIANUL anunță că OUG pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi. Este modificată şi procedura de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel că aceştia nu mai primesc aviz din partea Secţiei de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului.

O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei, deoarece Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. În prezent, Adina Florea este la Secţia de anchetare a magistraţilor.

De la președintele Klaus Iohannis și partidele de opoziție, până la DNA, Parchetul General, DIICOT, Secția pentru procurori a CSM și câteva asociații de magistrați, cu toții s-au urcat pe ordonanța lui Toader. Ordonanța lui Toader îl lasă în primul rând pe președintele Klaus Iohannis fără spațiu de manevră la numirea șefului DNA și a Parchetului General. În consecință, potrivit primelor reacții, opoziția la ordonanță nu va rămâne doar la nivel de retorică dură, afirmă NAȚIONAL.

Interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere va bloca activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, susține GÂNDUL. Asta pentru că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii şefi secţie şi nu vor putea fi traşi la răspundere autorii de fapte penale. Acesta este semnalul de alarmă tras de oficialii DNA la o zi de la adoptarea OUG de modificare a Legilor Justiţiei. „Concret, din data de 20 martie 2019, Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori şefi, prin expirarea delegărilor. In mod real, indiferent ce procedura de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019”, susţin reprezentanţii DNA.

La rândul lor, remarcă JURNALUL NAȚIONAL, procurorii DIICOT au decis, miercuri, în Adunarea Generală, ralierea și susținerea punctelor de vedere emise de către procurorul general cu referire la OUG pe legile justiției, precvizând că modificările ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile.

OUG pe legile justiției conține o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la instanța supremă, reprezentând un pas enorm înapoi față de formă anterioară a statutului acestor două profesii, avertizează UNJR, citată de ANTENA3. Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită, prin intermediul unui comunicat de presă, Guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra acestor prevederi, înainte că acestea să producă efecte negative iremediabile.

Și Comisia Europeană a criticat miercuri adoptarea ordonanţei de urgenţă de modificare a legilor Justiţiei, despre care a spus că încalcă recomandările din MCV. Mai mult, un purtător de cuvânt al instituţiei a anunţat că Bruxelles-ul va cere explicaţii Guvernului de la Bucureşti, anunță DIGI24. „Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evoluţii privind statul de drept în România“, se arată într-o intervenţie a unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

De asemenea, acesta susţine că ultimele modificări făcute legilor Justiţiei prin ordonanţa de urgenţă adoptată marţi ar încălca recomandările Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Mai mult, Comisia Europeană cere ca România să fie mai atentă şi să caute să facă paşi înainte, nu să regreseze. „Drept urmare, Comisia va cere explicaţii guvernului român privind ultimele modificări”, a adăugat el.

CSM atrage atenția că modificările aduse de Guvern legilor Justiţiei în privința delegării în toate funcţiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de preşedinte afectează grav activitatea Parchetelor. Aceasta după ce, amintește ROMÂNIA LIBERĂ, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM. Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, însă, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile justiţiei, că nu au avut cunoştinţă despre modificările propuse şi au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare.

Procurorii, citați de EVENIMENTUL ZILEI, afirmă că modificarea referitoare la delegarea atribuţiilor ”este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor”. Procurorii sibliniază că ”avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistratilor procurori”.

ADEVĂRUL constată că e evident că ministrul Justiţiei, care şi-a privatizat justiţia, ca s-o poată viola mai comod, minte flagrant, când afirmă că CSM, o instituţie scoasă de asemenea din cărţi prin ultimele OUG-uri, i-ar fi eliberat un aviz pentru ca el să poată ordona foc asupra organizaţiei magistraţilor şi asupra justiţiei României şi i-ar fi dat-o înainte ca plutonul său de execuţie guvernamental să apese pe trăgaci.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Sunteti de acord cu modificarea legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență a Guvernului?


Comentarii

Liviu Satan Dracnea-i homalău, el se duce la bulău Postacilor mei le dau o muie dimineata si posteaza toata ziua. Ecce Kurrupt îmi cer să-l fut în cur, dar are găoaza cât găleata. Cine poa' să-l mai satisfacă?

22 februarie 2019 8:16

Kuminecaturile Bucilor Gemene, sodomitul de serviciu al PSD O vreau adanc!

22 februarie 2019 8:13

PROASTO "Dragi tovarăși si pretini" PROASTO

21 februarie 2019 18:07

"Stimati tovarasi si prietini" In lumina idealurilor comuniste, va aduc la cunostiinta faptul ca dupa ce ne-am achitat datoriile externe de vreo 14 miliarde de dolari (intre 1975 si 1989), pentru care finantele haraparete ale imperialistilor ne-au luat dobanzi de peste 7miliarde de dolari. De astazi vom intra intr-o "iepoca noua" de dezvoltare multilaterala a tarii. Las pe maini bune aceasta tara. Generalul Dragnea unchiul actualului presedinte al fostului Partid Comunist ( azi PSD) si-a crescut nepotul in sprijinul acestor idei. Tatal lui Liviu Dragnea, militianul din Gratia l-a educat foarte bine. De mic copil a asistat cum taranii din Gratia furau porumb de pe camp si-si cresteau porci. Tara platea datoriile, dar galantarele erau pline cu carne (hahahah! tachimuri). Familia Dragnea facea economie pentru binele poporului. Ea nu cumpara carne din macelarii. Tatal lui Liviu Dracnea, actualul fiu al poporului, ii chema la militie pe cei care tineau porci ( cu porrumbul furat de la colectiva) si-i convingea de necesitatea "salvarii tarii" donand pentru familia greu incercata in Gratia 3-4 porci anual. Cum si sefii de la Bucuresti, dar si unchiul general Dragnea isi dorea "produse naturale", militianul le-a satisfacut cerintele . Iata cat de bine a fost educat Liviu de a ajuns sa taie porci si pentru SRI. Deci sunteti pe maini bune! Va urez de dincolo de moarte spor in toate. Tineti-o asa romani c-o sa ajungeti pe cele mai inalte culmi ale comunismului. URAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!

21 februarie 2019 13:45

Dragnea și-a luat Justiția pe persoană fizică. DNA și DIICOT, puse pe butuci peste noapte Justiţia s-a văzut executată scurt, cu mitraliera unor OUG. Constituţia a încetat efectiv să fie respectată iar pe harta Europei şi a lumii a apărut un nou stat românesc, altul decât cel de drept primit în NATO şi UE. Ordonanţele de urgenţă asumate fără vreo urgenţă pentru ţară i-au subordonat pe magistraţii României fără dezbatere publică reală, fără acordul slujitorilor justiţiei, fără informarea prealabilă a partenerilor europeni, stăpânului său, Liviu Dragnea. Ministrul Justiţiei, sluga psd-ului si-a lui dracnea, care şi-a privatizat justiţia, ca s-o poată viola mai comod, minte flagrant, când afirmă că CSM, o instituţie scoasă de asemenea din cărţi prin ultimele OUG-uri, i-ar fi eliberat un aviz pentru ca el să poată ordona foc asupra organizaţiei magistraţilor şi asupra justiţiei României şi i-ar fi dat-o înainte ca plutonul său de execuţie guvernamental să apese pe trăgaci.

21 februarie 2019 11:58

Geo Pupila lui Dragnea, fetița tatei Mare Consilier PSD-ist constănțean îndoctrinat de Clanul Mazăre-Constantinescu, madama Adina Florea sa-l ancheteze pe Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. ...să-l bage la bulău la Jilava, futu-l in cur pe mă-sa de SOROȘIȘT ....conducător al STATULUI PARALEL EUROPEAN....CORPORATISTU dracului !!!....Cum și-a permis el să critice guvernarea PSD-istă ?!?...și să nu invite nici-unul la Conferința Socilistilor Europeni....Cel mai mare partid Social Democrat din Europa, PSD-ul marginalizat ?!?....Și să-l înfiereze cu mînie proletară pe Timmermans alde Gîdea, Mircea Badea. Civică și alți Lujiști.ro la Antena3...Să-i meargă fulgii, trădătorul dracului, Timmermans Ne-patriotu, Trădătorul și #Rezistacu de el.....

21 februarie 2019 11:01

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.