Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La doar trei luni de la ultimele ajustări aduse Legilor Justiţie, Guvernul a venit cu noi modificări făcute printr-o neaşteptată Ordonanţă de Urgenţă. Proiectul de OUG nu s-a aflat pe ordinea de zi a guvernului. Deşi nu a avut avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Toader a susţinut în faţa jurnaliştilor, după şedinţa executivului, că modificările s-au făcut la cererea CSM. Consiliul neagă însă.

Cabinetul Dăncilă a adoptat, ieri, două Ordonanțe de Urgență, dintre care una dă atribuții Plenului CSM în a aviza propunerile pentru conducerea Parchetelor (inclusiv DNA și DIICOT), anunță JURNALUL NAȚIONAL. Guvernul a schimbat iar legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, Secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justiţiei vrea să-i dea şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor puteri depline.

În acelaşi timp preşedintele României nu va mai putea refuza propunerile pentru şefia marilor Parchete. OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM a fost adoptată, marți, în ședința de Guvern, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader. CURENTUL remarcă faptul că ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Însă imediat Consiliul Superior al Magistraturii l-a contrazis pe ministrul Justiției Tudorel Toader, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Într-un comunicat, CSM susține exact contrariul: „Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii.

ADEVĂRUL anunță că mai multe asociaţii ale magistraţilor critică OUG privind modificarea legilor justiţiei şi cer preşedintelui Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îşi exprimă "îngrijorarea extremă" cu privire la modificările aduse ”legilor justiţiei”, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată "fără asigurarea transparenţei decizionale".

Reprezentanţii magistraţilor spun că toate aceste măsuri demonstrează dezastrul în faţa căruia se găseşte justiţia română, expusă unor experimente fără sfârşit, derulate fără analize sau studii de impact şi avertizează că aceste modificări vor conduce la apariţia unor blocaje instituţionale, afectând capacitatea Ministerului Public de a-şi exercita atribuţiile constituţionale. Ei cer preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia în legătură cu toate modificările aduse recent legilor justiţiei, iar Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională.

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, despre OUG pentru modificarea legilor justiției că România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției, anunță COTIDIANUL.. „PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție.

Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, este mesajul postat  președintele Iohannis, pe Facebook și citat de ANTENA3.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut marţi seara că ordonanţa de urgenţă privind modificarea legilor justiţiei era necesară şi că a respectat principiul transparenţei. "Nu lucrez la Guvern. Pe textul ordonanţei m-am uitat şi eu cred că este în regulă această ordonanţă şi era necesară. (...) Potrivit liderului PSD, ordinanța privind modificarea legilor justiției se va adopta repede
.
Fostul premier al României, Mihai Tudose, a atacat marţi OUG pentru modificarea Legilor Justiției, susținând că ultima frază din această ordonanță este cea mai importantă, remarcă EVENIMENTUL ZILEI. „Eu am vazut un pic in diagonala acea lunga ordonanța care are 40 de pagini cu Institutul Magistraturii... și la urmă este o frază care prevede interimatul la DNA. Acolo ne interesează, restul este ambalaj. Cei de la circ flutură o batistă și cu mâna celaltă îți iau ceasul... Toată ordonanța asta este 90% batista și la urmă, tocmai s-a furat ceasul”, a declarat Tudose, acum membru al partidului Pro România.

Și prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, că nu a fost informat de Guvern cu privire la ordonanţa adoptată, prin care Tudorel Toader a modificat radical legile Justiţiei, anunță ADEVĂRUL. „Nu ştiu despre ce este vorba. Trebuie să văd care este ordonanţa“, a adăugat Timmermans, amintind amenințător și de ultimul raportul MCV.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Sunteti de acord cu modificarea legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență a Guvernului?


Comentarii

Demolatorul justitiei si statului de drept Coalitia hotilor penali PSD&ALDE, au profitat de puterea lor politică, dobândită într-un moment de adormire a națiunii, și au confiscat majoritatea instituțiilor-cheie. Cum? Numind în componența acestora (majoritar) sau la conducerea lor oameni fără caracter, oportuniști și impostori, servitori de joasă speță, lachei nevertebrați, oameni de nimic. Oricum aveau Avocatul Poporului, CNA, Curtea de Conturi, TVR, CNCD . Au anihilat ANI de parcă nici n-ar mai exista. Au cucerit Curtea Constituțională, obținând majoritatea prin numiri scandaloase. Dintr-o apărătoare a Constituției, CCR a devenit un pumnal în mâna unor criminali.

20 februarie 2019 12:35

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.