Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Huiduită copios în țară de reprezentanții partidelor care formează coaliția de guvernare, PSD și ALDE, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi este sprijinită de la cel mai înalt nivel de instituții europene.  Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans şi preşedintele ALDE din Parlamentul European Guy Verhofstadt şi-au manifestat deschis susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi şi cer garantarea participării depline a acesteia la selecţia finală pentru funcţia de procuror şef european.

Lovitură dură încasată în țară de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care pare să fie la un pas să piardă postul de procuror șef european din cauza lui Tudorel Toader și a CSM-ului care astăzi dau aviz proiectului de OUG care nu o va mai lăsa pe fosta șefă DNA să candideze. CSM discută astăzi avizarea proiectului de OUG, care o vizează direct le Laura Codruţa Kovesi, privind desemnarea candidaţilor pentru postul de procuror european.

Un proiect de lege cu o titulatură similară s-a aflat la sfârşitul anului trecut în dezbatere. Conform acelui proiect, ministrul justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii, de către Consiliului Uniunii Europene, în funcţia de procuror European, amintește CAPITAL. Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul justiţiei. Referitor la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Toader a spus că nu este vorba despre o propunere plecată de la ministerul pe care îl conduce sau de la Guvern.

Guvernul Dăncilă o va mandata pe Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, să-i acorde punctaj minim Laurei Codruţa Kovesi în COREPER, for care va decide, în tandem cu Parlamentul European, viitorul şef al Parchetului European, susţin surse diplomatice pentru ADEVĂRUL. Procedura de vot din COREPER este secretă, deci Guvernul Dăncilă nu va putea fi acuzat, oficial, că a acţionat împotriva României.

În acest moment, după ce a trecut de prima fază a selecţiei, Laura Codruţa Kovesi se află pe prima poziţie a listei pentru şefia Parchetului European. Pe locul doi s-a clasat un procuror francez, iar pe locul trei un procuror german. Pe 26 februarie, săptămâna viitoare, Comisia LIBE (Libertăţi Civile, Jutiţie şi Afaceri Interne) şi Comisia de control bugetar din Parlamentul European vor avea o şedinţă comună pentru a-i audia pe cei trei candidaţi. În baza unui sistem de puncte acordat de membrii comisiilor reunite ( 3 puncte – locul 1; două puncte - locul 2; un punct – locul 3), va rezulta un clasament.

Dacă va avea o prestaţie bună la audieri,Laura Codruţa Kovesi are mari şanse să rămână pe primul loc şi după această rundă de selecţie, în condiţiile în care PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, a anunţat că o susţine, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. La fel şi grupul ALDE. În condiţiile în care România deţine preşedinţia Consiliului UE, reuniunea COREPER va fi prezidată de ambasadorul României Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de mandatul primit de la Ministerul de Externe.  Surse diplomatice susţin că Executivul caută o variantă de mandat astfel încât să o împiedice pe Kovesi, dar în acelaşi timp să arate că susţine interesele naţionale.

Întrebat luni de jurnalişti dacă susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru postul european, Liviu Dragnea a replicat: „Ce, suntem la Eurovision sau cum?”. Ironia face ca procedura de vot în cazul Kovesi să fie asemănătoare cu sistemul de la Eurovison, susține COTIDIANUL. În schimb, candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, Frans Timmermans, a lăudat activitatea de procuror a Laurei Codruţa Kovesi.

„Am fost destul de brutal cu românii în aceste aspecte şi voi continua să fiu limpede în această privinţă. Cred că în lupta împotriva corupţiei, în viziunea mea, doamna Kovesi a făcut o treabă excelentă de-a lungul anilor şi este un procuror foarte bun. Pot depune mărturie că am văzut la treabă şi cred că este un procuror excelent. A făcut o treabă foarte curajoasă în România”, a adăugat Timmermans, care face parte din aceeaşi familie politică cu partidul condus de Liviu Dragnea.

Și Guy Verhodstadt, liderul aleşilor ALDE din Parlamentul European, a anunţat, luni, pe Twitter că îi cere preşedintelui forului european să se asigure de faptul că Laura Codruţa Kovesi va avea un tratament corect în procesul de selecţie pentru viitorul procuror-şef al Parchetului European, în condiţiile în care aceasta e contestată de PSD şi de politicienii ALDE din România. „În contextul atacurilor făcute de Guvernul României la adresa Laurei Kovesi, Sophie In't Veld şi eu i-am scris preşedintelui Parlamentului Eropean, cerându-i să apere integritatea procesului de selecţie pentru procurorul-şef al UE şi să garanteze faptul că doamna Kovesi poate participa“, a scris pe Twitter Guy Verhofstadt.

De asemenea, în scrisoarea trimisă lui Tajani şi publicată alături de mesajul de pe Twitter subliniază faptul că Parlamentul European trebuie să garanteze un tratament corect pentru toţi candidaţii în cadrul procesului de selecţie. Mai mult, îi cere preşedintelui PE să discute cu autorităţile din România pentru a o lăsa pe Kovesi „să participe pe deplin la audieri“. EVENIMENTUL ZILEI afirmă că politicianul belgian s-a declarat consternat de atacurile constante la adresa lui Kovesi.

În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere autorităţilor române să confirme dacă este adevărat că Laurei Codruţa Kovesi nu i-a fost oferită ocazia de a se apăra în faţa Curţii Constituţionale care a impus preşedintelui României revocarea sa din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. GÂNDUL amintește că în decembrie 2018, Kovesi a depus o plângere la CEDO, în care nu solicită nici despăgubiri, nici repunerea în funcţie, ci recunoaşterea faptului că decizia CCR a fost luată fără a-i da posiblitatea de a spune ceva în apărarea sa.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Merită Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror-şef al noului Parchet European?


Comentarii

Ecce Kurrupt Romanilor, simtiti in anus pula groasq a d-lui Dragnea? Preturile au crescut cu 70% in doar 2 ani, fraierilor. Fute-i Dragnea!

20 februarie 2019 8:58

Kuminecaturile Gemene, alias Ecce Kurrupt, alias Paulus Gaoz Rupt De mic o lyam in anus.

20 februarie 2019 1:52

Paulus Deci EURO-maimutzele lui Soros (pe fată si pe dos, n.m.) o sustin pe Laura Pizdutza plus presa de EURO-kăkat de la noi si de aiurea de asemenea, doar doar o sa ajungă "procurorul"-sef al Planetei EURO-maimutzelor si fukce si agitatie ca "s-o apărăm", nu?! Cu respect, Paulus

19 februarie 2019 22:52

Ecce kur rupt, gaozarul de servici al PSD Muie Europa!

19 februarie 2019 21:01

tudorel toader arhitectul demolarii statului de drept Coalitia hotilor penali PSD&ALDE, au profitat de puterea lor politică, dobândită într-un moment de adormire a națiunii, și au confiscat majoritatea instituțiilor-cheie. Cum? Numind în componența acestora (majoritar) sau la conducerea lor oameni fără caracter, oportuniști și impostori, servitori de joasă speță, lachei nevertebrați, oameni de nimic. Oricum aveau Avocatul Poporului, CNA, Curtea de Conturi, TVR, CNCD . Au anihilat ANI de parcă nici n-ar mai exista. Au cucerit Curtea Constituțională, obținând majoritatea prin numiri scandaloase. Dintr-o apărătoare a Constituției, CCR a devenit un pumnal în mâna unor criminali.

19 februarie 2019 16:14

Tudorel sluga psd distruge statul de drept si democratia Gruparea mafiota PSD&Alde au capturat Secția de judecători și Inspecția Judiciară.Au decapitat DNA, au provocat haos la Înalta Curte. Pentru paralizarea ultimelor două obiective – DNA și ICCJ – au folosit din plin, pe post de baros, instituția cucerită anterior: Curtea Constituțională. Deciziile revoltătoare ale acesteia au aruncat în aer statul român. Cu toate aceste cuceriri, și-au asigurat impunitate în fața legii. S-au protejat în fața justiției. Au trecut însă la nivelul următor: preluarea în forță a justiției. Nu mai voiau doar să se pună la adăpost de dosarele penale făcute de justiție, ci și-au propus să facă ei dosare penale prin intermediul justiției! De aceea au înființat Secția pentru investigarea infracțiunilor magistrațiilor. Nu întâmplător magistrații români și instituțiile europene s-au opus înființării acestei secții. Au anticipat că va fi bâta cu care Guvernul PSD-ALDE va zdrobi orice pericol, va lovi în orice orice formă de opoziție. Pentru procurorii și judecătorii români a fost confirmarea pericolului care îi pândește. Cum vor îndrăzni să ancheteze sau să condamne un gușter aflat la putere, se vor trezi tăvăliți imediat de Inspecția Judiciară, pedepsiți de CSM, hăituiți de Comisia specială.

19 februarie 2019 16:12

ALEXANDRU LAPUSNEANU Cu siguranta "liderii europeni" actioneaza ca o veritabila grupare de tip mafiot si criminal! De fapt, daca analizam istoria recenta sau trecuta, acestia ne-au strecurat pe sub usa conceptul si managementul de functionare a unei grupari de tip mafiot si criminal! Cum altfel se poate explica faptul ca in terte cauze, totdeauana reactia perversa a acestor exportatori de crima organizata a fost "justitia sa se pronunte" pentru ca in cazul LCK reactia sa fie inversa "justitia sa fie ... impusa"! HALAL DEMOCRATIE! Halal mod de abordare a egalitatii intre cetateni! HALAL MOD DE A IMPUNE SI A EXPUNE CUM, CAND, IN CE FEL SI PENTRU CINE SE FACE JUSTITIE! De ce va este frica "mafihotilor"? Va este frica, ca mai devreme sau mai tarziu, se va afla ca timp de peste 14 - 15 ani ati sustinut si finantat o grupare de tip mafiot care a facut, in interesul si pentru voi, o epurare politica pentru a impune o anumita guvernare convenabila voua, gen "guvernul meu"? Nu suntem partinitori cu niciuna dintre partile "beligerante" insa este evident si detestabil modul in care voi, ca grupare de tip mafiot, functionati si impuneti! Tineti din raspunteri ca o nelegalitate sa fie ascunsa sub pres si mentunuta printr-o alta nelegalitate! RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

19 februarie 2019 13:08

CONTRA Iar se amestecă tot felul de NIMENEI în treburile interne ale României? Rușine!

19 februarie 2019 13:01

Grigore Vreau să văd arborat steagul negru de doliu deasupra ușilor din Kiseleff ,Sediul PSD-ist și la intrarea în Antena 3, Romania TV, TVR-1 Romania 9 după 26 Februarie 2019 cănd Parlamentul European v-a vota pe Kovesi ca Procuror Șef European....și pe toții Ciuvicii,Cristoii,Nistoreștii,Gîdeaiștii,Chiriacii, Ciutacii, Pieleanii și alții spălători de creere și propagandiști PSD-iști plătiți purtînd doliu la reverul hainei....

19 februarie 2019 12:34

Ecce Kurrupt Ecce Normal. Nimic nou. Eurovizionarii cântă același refren ca repetenții de pe scenă: Duru duru duru duru, nu e pizdă ca și curu.

19 februarie 2019 11:07

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.