Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Laura Codruța Kovesi, urmărită penal de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru fapte deosebit de grave, este la un pas de excluderea din magistratură. Ea a fost citată, în calitate de suspect, astăzi, ocazie cu care există probabilitatea ca anchetatorii să instituie pe numele ei măsura controlului judiciar. Acest lucru va conduce la suspendarea ei din magistratură.

Asta, deoarece infracțiunile pentru care este cercetată Kovesi, respectiv luarea de mită şi abuzul în serviciu, se pedepsesc, pe lângă ani grei de puşcărie, şi cu interzicerea dreptului de a exercita profesia din care a săvârşit faptele sau de a ocupa o funcție publică. JURNALUL NAȚIONAL susține că practic, în această ipoteză, CSM nu ar putea face altceva decât să constate că suspendarea lui Kovesi din magistratură se produce, lucru care ar anula, în mod definitiv, orice şansă a fostei şefe a DNA de a accede la mult râvnitul post de procuror-şef al Parchetului European.

Laura Codruța Kovesi, care a anunțat ea însăşi în spațiul public că a fost pusă sub urmărire penală, candidează pentru postul de procuror-şef al Parchetului European, plasându-se pe prima poziție în urma audierilor preliminare din Comisia Europeană. Post politic, titularizat în urma votului partidelor din Parlamentul European, scaunul de şef al acestui parchet continental poate fi, însă, ocupat de o persoană care trebuie să întrunească câteva condiții obligatorii. Prima şi cea mai importantă condiție este aceea ca persoana în cauză să fie membru al magistraturii. Activ, nu suspedat.

Mai mult, Laura Codruța Kovesi riscă pedeapsa cu închisoarea, dacă va fi găsită vinovată de acuzațiile care i se aduc, anunță ANTENA3. Practica judiciară arată că pentru infracțiunile de care este acuzată șefa DNA, respectiv abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, pedepsele dictate, în medie, sunt de 4-5 ani de închisoare și nu poate fi vorba despre o pedeapsă cu suspendare.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilităţi în statul român, indiferent de funcţiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea şi consolidarea statului de drept.

Solicit Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie corectitudine maximă, respectarea cu stricteţe a legii şi clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruţa Kovesi, conducerea acestei secţii având o imensă răspundere în acest sens", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Administraţia Prezidenţială, preluat de AGERPRES.

După cum remarcă NAȚIONAL, șeful statului subliniază că Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor. El aminteşte că a contestat încă de la început înfiinţarea unui astfel de organism, sever criticată şi de către Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanţii de independenţă în raport cu factorul politic şi poate afecta încrederea cetăţenilor în justiţie.

Ambasada SUA a avut o reacţie dură în cazul Kovesi., anunță CAPITAL. „Avem încredere în experienţa profesională a Laurei Codruţa Kovesi în România şi susţinem eforturile ei de a căuta oportunităţi profesionale în comunitatea internaţională. Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes”, arată Ambasada SUA într-un răspuns legat de dosarul deschis fostei şefe DNA.

După ce fosta şefă DNA a fost citată, în calitate de suspectă, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, Comisia Europeană a precizat că urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecţie a procurorului-şef al Parchetului European, anunță ADEVĂRUL. „Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecţie. E crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de un comitet independent, să fie trataţi corect în acest proces”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Pe de altă parte, europarlamentarul german Elmar Brok a criticat, ceea ce el a numit, „practicile staliniste ale puterii politice” de la Bucureşti, în ceea ce priveşte încercările de a o împiedică pe Laura Codruţa Kovesi să ajungă la conducerea Parchetului European. Oficialul a cerut autorităţilor române să-şi reanalizeze acţiunile.

Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, forul care o va audia pe Laura Codruţa Kövesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, anunţa joi, în ziua în care Kovesi primea citaţia de la Secţia Specială, că fosta şefă a DNA este favorită pentru postul European, potrivit COTIDIANUL. PPE este cel mai mare grup politic de la Bruxelles. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecţia făcută de un panel special. Aştept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi şi cu ceilalţi doi candidaţi”, a spus Roberta Metsola, coordonatoarei PPE în Comisia LIBE.

Și raportul MCV al Comisiei Europene din noiembrie 2018 critica noua secţie pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, amintește CURENTUL. ”Înfiinţarea, în temeiul legilor justiţiei modificate, a noii secţii de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi dă naştere unei îngrijorări deosebite în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce priveşte independenţa decât a fost cazul până în prezent în ceea ce priveşte DNA, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraţilor şi de exercitare de presiuni asupra acestora.

În plus, fiind un departament cu atribuţii generale care acoperă toate categoriile de infracţiuni comise de magistraţi, acestuia îi va lipsi, de asemenea, expertiza în ceea ce priveşte anchetarea infracţiunilor de corupţie specifice, iar impactul ar fi amplificat dacă anchetarea tuturor persoanelor care au legătură cu un caz în care este implicat un magistrat nu ar mai intra în competenţa DNA”, arăta raportul MCV.

Dar cele mai virulente reacții vin tot dinspre Germania. Președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, Gunther Krichbaum, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care îi solicită să ia în calcul „opțiunii nucleare” în cazul României, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”, îl întreabă Krichbaum pe Timmermans.   

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Merită Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror-şef al noului Parchet European?


Comentarii

Fii patriot: fute-n cur un P$D-el Fratele Hans, te mănâncă găoaza?

18 februarie 2019 8:36

Darius Valkov, agent sovietic Kovesi l-a scapat pe Dragnea de puscarie.

18 februarie 2019 4:52

FRATELE HANS @FRATELE HANS. Ce ai, bă, rămășiță de animal? Bă caricatură imorală de vietate cu creier pustiit de minte, tu nu vezi ce se petrece în jurul râmei care ești? Analfabetule, pune mâna pe carte și învață să scrii întâi și-abia DUPĂ îți dai cu părerea. Te pomenești că și tu îi fi dintre ăia care a lins-o conștiincios pe aia în haia... Atunci, ești iertat, fiindcă ești atât înapoiat în raționamente, încât ești de mila lumii, prost cu nimb de tâmpit. Marș la rând, la pupatul ăleia în...! Măgarule cu ochelari de cal răpciugos!

17 februarie 2019 18:56

Grigore Vreau să văd arborat steagul negru de doliu deasupra ușilor din Kiseleff ,Sediul PSD-ist și la intrarea în Antena 3, Romania TV, TVR-1 Romania 9 după 25 Februarie 2019 cănd Parlamentul European v-a vota pe Kovesi ca Procuror Șef European....și pe toții Ciuvicii,Cristoii,Nistoreștii,Gîdeaiștii,Chiriacii, Pielanii și alții spălotori de creere și propagandiști PSD-iști plătiți purtînd doliu la reverul hainei....

17 februarie 2019 11:44

Ecce Kurrupt, troll platit de Rusia Dragnea presedinte! Ce-l recomanda? Faptul ca a crescut preturile cu 40% in 2 ani.

17 februarie 2019 11:27

Draknea, simti în cur ula groasa a lui Ponta? Are deja 10%, futu-ți morții mă-tii de țăran prost! Ponta nu fumeaza, face sport, vorbeste limbi straine...

17 februarie 2019 9:58

Kuminecaturile Gemene, alias Ecce Kurrupt, alias Paulus Gaoz Rupt Inainte sa postez, ma răcoresc cu vibratorul socialist cu sigla PSD

17 februarie 2019 9:52

ziare.poolla.eu Este vorba de o PIERDERE INCOMENSURABILA, materializata în retragerea "nucleului dur" al EURO-poollii din raza de actiune a buzelor boturilor absorbacilor de "fonduri". Cu respect, "redactia"

15 februarie 2019 23:05

Vasile Marin Ce nu înteleg eu e dece Germania refuza sa semneze TOATE tratatele internationale cu privire la combaterea coruptiei - ce-o mai fi si asta?!

15 februarie 2019 23:02

Uitați-vă cine se găsește să ne dea ”lecții”! Germania NAZISTĂ a reînviat, iar acum are tupeul să ne dea lecții!

15 februarie 2019 20:13

@v Societatea noastra este divizata- analfabetule! si nu de acum de ieri sau de cand Iohannis este presedinte. Este divizata de cand s-a nascut. Tot ce se cladeste pe minciuna si crima nu poate sa aduca in societate decat ura. Iar voi cei care sustineti psdul sunteti cei care ati pus mana la CRIMA din 25 decembrie 1989 cand l-ati impuscat pe Ceausescu. L-ati impuscat ca pe un caine fara judecata si lansand un puhoi de minciuni. Cum ai vrea sa fie acea societate ca lumea. Eu l-am urat pe ceausescu, dar nu l-as fi impuscat. Prin urmare, nemernicule, cine seamna ura in societatea romaneasca? Nu voi cei care stati sprijin unui partid ajuns prin furt - furt de constiinte nevinovate care inca mai cred in promisiunile voaste desearte, in minciunile propagandistice si habar n-au ca v-ati urcat pe scaunul puterii prin crime. Toate crimele revolutiei sunt cauzate de indivizi de teapa ta. Nu, nu vreau ca sa ajunga oameni nevinovati la inchisoare, numai ca tu in imbecilitatea ta poate crezi ca Mazare e nevionovat, Udrea e nevinovata, Nastase e nevinovat, Ponta e nevinovat, la fel Valcov, Bica, Silaghi, catalin Voicu Dan Rusianu etc etc . Asa ca vezi-ti de treaba nu te tine de prostii. Daca esti cacat pana-n cap arunca-te in Dunare sa te speli..

15 februarie 2019 18:56

v Societatea noastra era impartita si pina acuma datorita lui Ghiolbanis. Acuma cu anchetarea Chiovesoaicei, oamenii s-au despartit, mai abitir. Unii vad toate nedretatile comise de Chiovesoaica si acolitii ei, iar altora le place sa fie judecati si condamnati pe nedrept, altii nu ei. Din cite au fost prezentate la tv, problema platii avionului este una de mai mica importanta fata de faradelegile facute de Chiovesoaica.

15 februarie 2019 16:42

Pentru AdrianGaza Dori Vezi ca ti-a cantat cocosul, ala di fotografia postata cu nevasta-ta si unde zice una ca sunteti frumosi. Iti fi voi frumosi, dar imbecil ca tine mai rara. Ma mir de doua lucruri: 1. Ca zici tu ca ai terminat facultatea de drept Buuresti. (Probabil din militian) 2. C traiesti in Timisoara. Vezi ca aia sunt oameni destepti si s-ar putea sa te recunoasca pe strada. Ceva flegme meriti!

15 februarie 2019 15:02

@Blanaru George E omul lor? Ce imbecil poti sa fii!? In toata Germania, cu 80 milioane de locuitori, in toate SUA cu aproape 400 milioane de locuitori n-au gasit un "om de-a lor" asa ca au trebuit sa vina tocmai in Romania sa gaseasa unul, care nici germana si nici engleza nu le stie atat de bine ca Iohannis, Ce logica de kakat aveti? Voi va numiti ....nici macar oameni nu puteti fi! Sunteti niste ordinari de cea mai joasa speta!

15 februarie 2019 14:54

@FRATELE HANS Mai babuinule, iar ai luat-o pe aratura? Numai niste indivizi ca tine - orgoliosi in prostia lor - pot sa aibe o asemenea judecata. Adica, vezi doamne, cand exista 24 candidati pentru acel post, tocmai noua, niste nemernici, ni se ofera aceasta sansa unica - sa avem Procurorul sef al Parchetului european, sigur este o conspiratie la mijoc si evident o ingerinta in treburile noaste intene. Comunistule!In tine nu exista decat rautate, care te doare si te roade. Esti un individ ranchiunos si pe deasupra un frustat care n-a ajuns nimic in viata lui, cel mult un turnator al securitatii, caci dupa idei constat ca esti inca comunist/

15 februarie 2019 14:48

@UNFORGIVEN Vezi ce inseamna sa fii prost? Tu de ce crezi ca o sustin? Ce interese si mai ales ce implicatii are un procuror " in avutia nationala" ? Despre ce avutie nationala o fi vorba daca acesti pizdei au dat-o degeaba si au praduit-o pana cand asta nu era inca nimic. Pana in 2006 (cand nu mai era nimic din economia romaneasca) LCK era Procuror Sef al Biroului Teritorial Sibiu. Mare jigodie esti! Nu-ti crapa obrazul, nemernicule? Dupa ce ca esti prost de dai in gropi, esti si un imbecil politic. Daca prostia ar durea tu ai fi unul care ar tipa pe strada. Ai mare noroc!

15 februarie 2019 14:34

Ecce Kurrupt Da, încă o lovitură puternică dată de eurovizionari cu arianusul în bocancul Inamicului Public nr 1... Probabil o să apară pizdacul în public șchiopătând cu șpițul în ghips...

15 februarie 2019 13:42

Corneliule, nu-i duma?! Ce scrii tu acolo e real? Pentru ca daca e asa, toata facatura lui Ghita, indemnat de Toader si PZD e o mizerie de nedescris.

15 februarie 2019 12:55

Intrebarea zilei Germanica ne ...ameninta ! Oare de...ce ?

15 februarie 2019 12:45

Vasile Dar la infractorul de Dragnea de ce merge atât de greu procesul? Asta este justiție? Așa se întâmplă și la un om de rând? Vouă vi se pare normal? Ajutâne Doamne să scăpăm de PSD,fă o minune și pentru poporul Român.

15 februarie 2019 12:41

UNFORGIVEN O singura problema trebuie lamurita. De ce o sustin toate statele astea si ambasadorii lor pe Dr. Koevessy ? Ce vad ei si noi nu vedem in competenta si expertiza ei, ce stiu ei sigur si noi doar banuim. Banuim ca ne-a tradat interesele tarii si poporului si ne-a vandut lor si intereselor lor de afaceri, totul in dauna economiei si avutiei nationale. PS: Sa vedem cum o sa o primeasca la ei in azil, cand aici va fi acuzata de inalta tradare !

15 februarie 2019 12:34

corneliu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a achitat factura de 234.207,30 lei emisa de Ion Tiriac Air, in cazul transportului lui Nicolae Popa, extradat din Indonezia, in Romania. La data de 26.05.2011, anuntul de atribuire nr. 107.978/26.05.2011, aferent achizitiei in cauza, a fost publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice", conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizitiile publice. Negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut. In acest caz, a fost declarat castigator operatorul economic SC Ion Tiriac Air SRL, iar serviciile achizitionate au vizat transportul de pasageri, pe ruta Bucuresti - Jakarta si retur. Contractul, in valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de Inspectoratul General al Politiei Romane, la data de 14 aprilie 2011. Factura fiscala emisa la data de 21 aprilie 2011, a fost achitata de IGPR, prin ordin de plata, la data de 29 aprilie 2011. Toate documentele mai sus mentionate au fost inaintate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

15 februarie 2019 12:09

FRATELE HANS Mai de multă vreme am avut impresia că suntem considerați de către unii-alții un stat-colonie care trebuie tras de urechi cu nesimțire de către tot felul de ambasadoriști ocazionali, iată acum se confirmă din nou amestecul în treburile noastre interne. Cu o nerușinare demne de alte perioade istorice, ba Klem, ba acum și neamțul Krichbaum, ne învață cum să ducem lingura la gură și ne acuză pur și simplu de comportament stalinist în ceea ce privește acum problemele de justiție. Păi, nu ei sunt adepții neamestecului? Ehe, ce mai politică de ingerințe!

15 februarie 2019 11:43

Romica La cata tiganie si incompetenta este in Romania, bulibasa ar fi indicat sa ne reprezinte in Europa.

15 februarie 2019 11:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.