Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fosta șefă a DNA, Laura Codruţa Koveşi a fost citată să se prezinte pentru audieri, în calitate de suspectă, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, chiar în ziua în care ar trebui să plece la Bruxelles pentru a participa la procedurile privind desemnarea procurorului-şef al noului Parchet European. Aceasta a fost pusă în acuzare într-un dosar vechi de aproximativ zece ani, în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincionoastă, afirmă CAPITAL.

Fosta şefa DNA a fost citată să se prezinte la audieri pe 15 februarie, zi în care Kovesi trebuie să plece la Bruxelles, unde pe 26 februarie va fi intervievată pentru preluarea şefiei Parchetului European. Laura Codruţa Koveşi a anunţat, într-o intervenţie la Europa FM, că va merge la Bruxelles şi nu va renunţa la candidatura pentru funcţia de procuror european, unde este considerată favorită dintre cei trei candidaţi, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Procurorul a declarat  că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă,

„Am aproape 24 de ani de activitate, nu am fost niciodată cercetată disciplinar şi nici penal, nu am avut niciodată probleme…Va fi o problemă de credibilitate şi a mea, dar şi a instituţiei care a făcut acest demers . Să investighezi după zece ani o faptă, nu văd care era urgenţa ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura…. Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat şi oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o şicană“, a declarant, citată de JURNALUL NAȚIONAL, Laura Codruța Kovesi..

Procurorii vor să o audieze în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, fost şef la FNI, fugit în Indonezia. COTIDIANUL remarcă faptul că dosarul este instrumentat de procuroarea Adina Florea, propusă de Tudorel Toader șefă a DNA în locul Codruței Koveși dar respinsă de președintele Klaus Iohannis.

Puterea politică actuală vrea „asasinarea profesională” a Laurei Codruța Kovesi, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la DIGI24, despre informația serii. „Ce vedem acum este un act de terorism profesional la adresa doamnei Kovesi. Ca să nu spun de asasinat profesional. Nu de acum, de mult, se încearcă, după ce s-a reușit înlăturarea din fruntea DNA, se încearcă împiedicarea ei să-și mai exercite meseria. Fie în România, fie la Bruxelles”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru ADEVĂRUL. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. „E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.

Laura Codruţa Kovesi concurează pentru Parchetul European cu alţi doi procurori din Germania şi Franţa, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Josef Moser, ministrul austriac de Justiţie, prezent vineri la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat la Bucureşti, a anunţat că Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Chiar și Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunţat că o susţine pe fosta şefă a DNA pentru funcţie europeană.

Și Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, forul care o va audia pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, susţine că fosta şefă a DNA este favorită pentru postul european. PPE este cel mai mare grup politic de la Bruxelles. Pe de altă parte, Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi.

PSD caută, de fapt, o soluţie de compromise, susține ADEVĂRUL. Premierul Viorica Dăncilă nu poate recomada un vot negativ în cazul Kovesi, pentru că ar fi acuzată că nu susţine interesul naţional. Practic, retorica folosită de Dăncilă la Bruxelles, în care europarlamentarii PNL erau numiţi tădători de ţară, se întoarce acum împotriva premierului. „E şi datoria legală a MAE să susţină imaginea României pe plan extern“, arată sursele citate.

Însă Dăncilă nu o poate susţine deschis pe Kovesi, în condiţiile în care fosta şefă a DNA a fost revocată la propunerea ministrului Justiţiei, aflat în subordinea sa. În plus, Kovesi este unul dintre simbolurile „statului paralel“ cu care PSD se luptă de doi ani.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Merită Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror-şef al noului Parchet European?