Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Apăsător sentiment mai poate fi sfîrșitul unei confesiuni semnate de un mare istoric. Toate greșelile unui secol se întind ca bolovanii pe marginea drumului. Și nu mai poți face nimic. Nici să-i ascunzi, nici să-i îngropi, nici să le schimbi locul. Așa arată povestea unui neam de istorici, reconstituită cu seninătate de unul dintre ei. Este vorba de neamul Giurăștilor, cu trei istorici de seamă ai României, povestit de ultimul dintre ei, Dinu C. Giurescu, abia plecat dintre noi la cele veșnice. Povestea Giurăștilor este, într-un fel, povestea românilor din ultimul secol, cu toate excesele, greșelile și aberațiile deceniilor de comunism. Lectura volumului ”Mărturia unui istoric singuratic” (Editura Rao) este și palpitantă și năucitoare. Istoricul Narcis Dorin Ion (personalitatea cea mai pregnantă din noua generație de cercetători) a avut inspirația și răbdarea de a înregistra un dialog prelung, întins pe mai multe sesiuni, cu academicianul Dinu C. Giurescu în ultimul său an de viață. Marele profesor n-a mai apucat să vadă cartea, dar a parcurs manuscrisul final al acesteia, iar forma de azi, tipărită de Editura Rao, poartă acordul său deplin. Așa că nu are rost se ne îndoim de vreo afirmație sau de alta, ci să ne întrebăm de ce atît de puțini oameni au văzut adevărata dimensiune a lucrurilor sau trăsăturile butaforice ale unor personaje. De la înălțimea și limpezimea nonagenarului Dinu C. Giurescu, istoria arată mult mai simplă decît din focul disputelor. Este o poveste cînd veselă, cînd tristă, cînd acră și neiertătoare. Traian Băsescu nu este decît „un șarlatan politic”. Neagu Djuvara a fost „un om care povestea frumos, care a cunoscut o seamă de evoluții și știa să povestească. Eu nu cred că a fost istoric… Neagu Djuvara a fost, totuși, un om care a ținut la această țară, a fost o expresie a ei, pe cînd domnul Boia nu știu cărui neam îi aparține”.

Ce zice Dinu C. Giurescu despre vedeta istoriei propulsată insistent de Humanitas și de echipa lui Liiceanu? „Domnul Lucian Boia este un om care nu iubește adevărul și nu iubește istoria. Dacă iubești istoria, trebuie să fii de partea adevărului, adică să îți dai seama ce arată documentele, să pui toate ipotezele în fața cititorului și să îl lași să judece sau, dacă este nevoie de o opinie personală, să o spui la urmă, nu la început”.

Integral pe CotidianulComentarii

Dragnea e dovada ca Satana exista Nu credeti pretuurile de la pompa. Sunt minciunole lii Soros

12 februarie 2019 15:56

soloMAN Vad ca Nistorescu, acest turnator al securitatii din perioada studentiei -si nu numai- si-a adus aminte de trecutul glorios (gaunos) in care era proslvit un anumit nationalism (comunistoid) si la care a participat din plin. Evident ca istoria noastra e dureroasa, mai ales cand nici macar nu ti s-a spus adevarul. Pentru ca nu de mult s-au sarbatorit 160 de ani de la Unirea Mica, vreau sa va amitesc ca "monstruoasa coalitie" l-a dat jos pe Al Cuza din patul amantei Maria Obrenovici cu care avea si doi copii pe care doamna Elena i-a infiiat, numai ca sa nu faca de rusine tara-Romania. De aia nu va place Boia ca spune- pe alocuri poate mai romantat, poate alteori tragic-adevarul istoric

12 februarie 2019 14:55

PSIHIATRUL DE SERVICIU Ivanescu Marius = comentator cu afectiuni psihice, necesita terapie medicala severa, pt tulburarea bipolara - schizofrenica, cu deviatii paranoide agresive, de care sufera. Nu trebuie luat in seama, omul este iresponsabil, delireaza in mod constant, nici nu constientizeaza ce vorbeste.

12 februarie 2019 13:59

OLIMP Bai. Ivanescule Marius, hai Siktir ! golanule fara nici un Dumnezeu, cum indraznesti, bai, gunoiule de Ivanescu, sa-l pongresti pe acest om intre oameni - care a fost carturarul si istoricul cu sange albastru Dinu. C. Giurescu.

12 februarie 2019 7:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.