Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bugetul a fost trimis Parlamentului în condițiile în care PSD și ALDE au o majoritate fragilă. Atât Puterea cât și Opoziția încearcă să obțină sprijinul UDMR. Deficitul bugetar a fost majorat față de varianta inițială a bugetului.

Bugetul de stat aprobat de Guvern urmează să primească vinerea viitoare votul Parlamentului, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Pentru aprobarea actului normativ, coaliția PSD-ALDE are nevoie de 233 de voturi, din cei 465 de parlamentari. În prezent, PSD și ALDE au 242 de parlamentari – 161 de deputați și 81 de senatori. Însă, unii dintre parlamentarii PSD se află în neogocieri cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

Pentru a evita orice emoții, președintele PSD, Liviu Dragnea, caută să obțină sprijinul UDMR, formațiune care are 30 de parlamentari. Liderii Uniunii au fost invitați la negocierile din coaliție pe tema bugetului de stat pe 2019 și li s-au oferit fonduri mai consistente pentru comunitățile locale din zonele unde locuiesc etnici maghiari. La rândul său, Victor Ponta a lansat un apel către UDMR să nu voteze proiectul de buget prezentat de Guvern, menționând că ”banii promiși nu există”. Discuțiile din Guvern și din coaliția de guvernare pe marginea bugetului au durat o lună și jumătate, fiind prelungite în contextul nemulțumirilor primarilor de muncipii. Potrivit legii, bugetul de stat trebuia trimis Parlamentului până pe 15 noiembrie 2018.

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, parlamentarii vor putea depune amendamente până luni, la ora 12.00. Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00. Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele. Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.