Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ungaria este o ţară săracă în resurse naturale ener­getice, astfel că trebuie să importe sau să im­provizeze, măcar pentru liniş­tea alegătorilor. O asemenea stra­tegie este nesigură şi periculoasă.

Sursele dominante de energie ale Ungariei sunt gazele naturale (31%), petrolul (27%) şi energia nucleară (16%), potrivit Institutului pentru Afaceri Externe şi Comerţ din Budapesta. Cele mai ambiţioase planuri ale guvernului de la Budapesta pentru îmbogăţirea şi diversificarea surselor de energie se bazează pe gaze naturale, care ar urma să fie importate din Rusia şi România, şi pe o viitoare centrală nucleară, Paks II, dezvoltată în colaborare cu o companie rusească. Rusia este, deci, o verigă importantă în aceste planuri. Însă recent Budapesta a cerut şi ajutorul Washingtonului, scrie zf.ro.

Săptămâna trecută, ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto, aflat în vizită în SUA, i-a cerut secretarului american pentru energie Rick Perry să facă orice poate pentru a grăbi începerea producţiei la un zăcământ ro­mânesc din Marea Neagră unde gru­pul american Exxon şi Petrom, com­panie românească deţinută de gru­pul austriac OMV, controlează sonda Domino-1, scrie Reuters. Astfel, a su­gerat Szijjarto, SUA ar putea ajuta Ungaria să-şi diversifice sursele de ener­gie şi să-şi reducă dependenţa de Rusia.


Comentarii

Oltean Romania nu prea beneficiaza de nimic. Chiar daca se cumpara, absolut fara rost, armament american. Altii ii investesc in economia tarilor lor, in infrastructura etc.

11 februarie 2019 13:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.