Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Monica Macovei a mers în fața Curții Europene petru Drepturile Omului cu acte false puse la dispoziție de un ucigaș. E vorba de cel mai periculos criminal din istoria postdecembristă a României, care într-o singură zi a ucis cinci oameni. CEDO a văzut dincolo de păcăleală și a respins acțiunea, în ciuda eforturilor făcute de Monica Macovei.

Beniamin Jian a fost condamnat în 1995 pentru uciderea cu sânge rece, cu o pușcă de vânătoare, a cinci persoane. Acuzat de omor deosebit de grav, lipsire de libertate în mod ilegal și nerespectarea regimului actelor și munițiilor, el a recunoscut în fața instanței omorurile.

Bărbații lichidați rând pe rând au fost suspectați că ar fi fost amanții nevestei criminalului în perioada în care acesta ispășea alte pedepse privative de libertate. Pentru ca răzbunarea să fie totală, la final a venit și rândul soacrei sale, care a fost executată în propria locuință.

Jian a sesizat, în timp ce se afla în penitenciar, CEDO, spunând că este supus la torturi și rele tratamente și a acuzat statul român de interizicerea dreptului la corespondență și religie.

Cea care l-a reprezentat a fost avocatul Monica Macovei. Ea a trimis o scrisoare în februarie 2003 susținând că criminalului i-a fost împiedicat să comunice cu ea fiindcă gardienii au refuzat să trimită două scrisoari le care reclamantul le scrisese.

În cele din urmă, Monica Macovei a atras atenția Curții asupra difuzării pe un canal național de televiziune a unui „interviu” dat de un reprezentant al Guvernului și preluat apoi de un ziar, în care se menționa că reclamantul a încercat să inducă în eroare Curtea cu privire la epuizarea căilor de atac interne și să îi prezinte documente false.


Comentarii

PRAF și PULBERE Bravo, tu, monică, încă o dovadă că ești o vietate apărută în lume având statut de... accident genetic. Ești măreață - felicitări, tu!

10 februarie 2019 23:33

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.