Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Proiectul de buget supus dezbaterii publice la 31 ianuarie, aprobat în şedinţa de vineri a Executivului, a suferit schimbări majore în privinţa deficitului bugetar şi a fondurilor de pensii publice, ultima variantă cuprinzând şi o listă a proiectelor de infrastructură ce vor fi finanţate în acest an, inexistentă în prima variantă. Ultimele modificări aduse proiectului de buget, ulterioare aprobării sale în şedinţa Guvernului, aduc diferenţe semnificative în privinţa deficitului bugetar şi al fondurilor de pensii, cu justificări îndoielnice prezentate de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

După ce mai mulţi deputaţi PSD au părăsit PSD şi au trecut la Pro România, coaliţia condusă de Liviu Dragna şi Călin Popescu Tăriceanu a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor, diferenţa fiind de patru voturi. Însă, precizează CAPITAL, la Senat, PSD şi ALDE au cu 12 voturi peste limită. Legea bugetului de stat pe 2019 va fi votată în şedinţă comună, deci actuala coaliţie are, pe hârtie, o majoritate totală care atârnă în 8 voturi, în condiţiile în care UDMR se va abţine de la vot.

„Aveţi curajul să nu votaţi bugetul mincinos al coaliţiei PSD-ALDE!“, l-a îndemnat Ponta pe Kelemen Hunor, după ce liderul UDMR a criticat alocarea bugetară pentru primari. Dacă UDMR va vota alături de PSD, orice strădanie a Opoziţiei va fi în zadar. Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea se mai bazează şi pe 8 voturi venite de la minorităţile naţionale (din 17 posibile). Sursele citate de ADEVĂRUL, susţin că Victor Ponta încearcă să mai racoleze câţiva parlamentari PSD zilele următoare, astfel încât bugetul să fie respins la limită în Parlament.

Însă pentru a evita orice emoții, președintele PSD, Liviu Dragnea, caută să obțină sprijinul UDMR, formațiune care are 30 de parlamentari, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Liderii Uniunii au fost invitați la negocierile din coaliție pe tema bugetului de stat pe 2019 și li s-au oferit fonduri mai consistente pentru comunitățile locale din zonele unde locuiesc etnici maghiari. La rândul său, Victor Ponta a lansat un apel către UDMR să nu voteze proiectul de buget prezentat de Guvern, menționând că ”banii promiși nu există”. Discuțiile din Guvern și din coaliția de guvernare pe marginea bugetului au durat o lună și jumătate, fiind prelungite în contextul nemulțumirilor primarilor de muncipii. Potrivit legii, bugetul de stat trebuia trimis Parlamentului până pe 15 noiembrie 2018.

Sănătatea, Educaţia şi investiţiile publice sunt cei trei piloni principali ai bugetului de stat pe 2019, carea fost adoptat astăzi, anunţă premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern. Prim-ministrul prezintă o serie de cifre optimiste şi promite table electronice interactive în fiecare clasă, reabilitări şi extinderi de spitale, precum şi o alocare record pentru bugetele locale.

Noul proiect de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi înaintat Parlamentului pentru aprobare prevede un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei faţă de varianta prezentată pe 31 ianuarie 2018, dar nu depăşeşte 2,55% din PIB, pentru a respecta angajamentele cu UE. GÂNDUL afirmă că diferenţa se regăseşte la nivelul bugetelor locale, care au fost mărite, iar fiecare primărie va trebui să solicite consiliilor judeţene, în termen de 5 zile de la aprobarea bugetului de stat, cereri pentru sumele de care va avea nevoie

Bugetele serviciilor secrete au fost plasate Parlamentului pentru modificare, anunță COTIDIANUL. Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a dezvăluit duminică seara că Liviu Dragnea va depune luni un amendament în Parlament în acest sens. „Guvernul nu putea să facă acest lucru sau nu a dorit să facă acest lucru (să modifice bugetul serviciilor – nr.) după ce s-a obținut un aviz de la CSAT. Bugetul SRI a crescut. Înțeleg că există deja un amendament care va fi depus mâine (luni – nr.) în Parlament, al domnuluii Liviu Dragnea, înțeleg că se ia de la aceste servicii astfel încât să se ajungă undeva peste media Uniunii Europene, dar mai aproape de ea”, a spus Darius Vâlcov.

Liderul PMP, Eugen Tomac, citat de CURENTUL, a anunțat, duminică aproape 2500 de amendamente la Legea bugetului de stat, susținând că sunt ”inspirate din promisiunile PSD”. ”Tocmai am încheiat pregătirea celor aproximativ 2500 de amendamente ale PMP la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019. La fel ca anul trecut, acestea sunt inspirate din promisiunile PSD, ale celor care îndrăznesc să ne mintă de ani buni, realitatea fiind din ce în ce mai îngrijorătoare. Este un buget al recesiunii, un buget care nu soluționează niciuna dintre problemele mari ale României.

Pe de altă parte, EVENIMENTUL ZILEI, care îl citează pe ministrul de Finanțe, constată că sunt prea mulți funcționari în Parlament. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea să pună capăt risipei din bani publici, de aceea spune că va superviza toate achizițiile, indiferent dacă este vorba despre Președinție, Parlament sau ministere și amenință că va tăia fără milă cheltuielile inutile.„Domnul președinte Dragnea a spus foarte bine, inclusiv în zona Parlamentului trebuie făcută o analiză, pentru că sunt prea mulți funcționari în cele două Camere, pentru ceea ce astăzi Parlamentul face. Nu trebuie să ne supărăm. Este de bun simț”, a afirmat ministrul.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Credeți că va reuși coaliția PSD-ALDE să obțină votul Parlamentului pentru actuala formă a bugetului?


Comentarii

Kuminecaturile Bucilor Gemene, sodomitul de serviciu al PSD Ah, cat imi place s-o frec. Cu fundul.

12 februarie 2019 4:29

ZIARE.POOLLA.UE Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a depus la comisiile de specialitate amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătății pentru programele privind vitamina D și markeri tumorali, a anunțat, luni, liderul deputaților PSD, Daniel Suciu. De asemenea, liderul PSD propune diminuarea bugetului SPP.

11 februarie 2019 22:58

Vasile Marin Bine ca nu se înghesuie sa suga EURO-poolla (ca alde Ivanescu si cu mine, n.m.) ca de la aia chiar ca nu scoti nimica - o sugi pe gratis si mai trebuie sa le si dai tu de la tine taxa pe EURO-felatzie ...

11 februarie 2019 22:17

Marius Ivanescu Uite, io nu înteleg subtilitati de-astea, mie sa-mi spuneti clar & scurt / 2 daca e rost de supt EURO-poolla, da sau nu si gata!

11 februarie 2019 22:14

Vasile Marin Sa vedeti însa explozie când va sari în aer EURO-bashina ambientala - mai precis pe 29.03 anu' curent - tineti mine ce va spun!

11 februarie 2019 22:12

analistu` perfect Poate....data viitoare ?! Prin....2080 ?

11 februarie 2019 17:23

Kuminecăturile Gemene Abia aștept ca mămăliga pizdacilor să explodeze. Apoi vom fi invitați cu toții la bufetul "Înbuci cât poți" de la Masa Tăcerii unde opoponarii din opopoziție în frunte cu dicktatorul mult iubit altfel ne vor servi felie după felie de cozonac bine făcut și băgăm toți ca fomiștii până explodăm noi. Minciurianul de serviciu ne-a luat-o cu mult înainte, încă o felie și crapă...

11 februarie 2019 13:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.