Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a declarat joi, în faţa jurnaliştilor, că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen se află pe agenda reuniunii informale a miniştrilor justiţiei şi afacerilor interne din UE (JAI). Însă Stephan Mayer, secretarul de stat german, a contrazis-o.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi, la finalul reuniunii informale a JAI că s-a discutat despre extinderea spațiului Schengen, mentionand că va continua discuțiile cu ministrii de Interne din statele care se opun aderării României, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Ministrul susține că tara noastra își dorește să adere în timpul mandatului la conducerea Consiliului UE.

„În privinţa spaţiului Schengen, discuţiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt şi mediu pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcţionare a acestei zone, funcţionare afectată de crizele generate de terorism şi migraţie prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen, în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de Securitate“.

„Am inclus pe agenda noastră această temă importantă nu doar pentru că este o temă de interes pentru România şi Bulgaria", a declarat Carmen Dan în prezenţa presei. Stephan Mayer, secretarul de stat german a contrazis-o afirmând că nu este adevărat. „Subiectul includerii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen nu este pe agenda oficială a acestei reuniuni informale. Nu vom vorbi despre această temă care cu siguranţă este decisivă pentru România şi poporul român", a spus secretarul de stat german Stephan Mayer, citat de ADEVĂRUL.

Pe de altă parte,  prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul României, Viorica Dăncilă, au convenit la întrevederea pe care au avut-o joi la Bruxelles "să relanseze dialogul operaţional pentru implementarea recomandărilor" din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a informat un purtător de cuvânt al CE, Christian Wigang. Frans Timmermans şi Viorica Dăncilă au avut "o discuţie deschisă şi constructivă", anunță JURNALUL NAȚIONAL. "Prim-vicepreşedintele (Timmermans) a reiterat îngrijorările şi recomandările existente ale Comisiei în legătură cu România", potrivit purtătorului de cuvânt. Cei doi "au convenit să relanseze dialogul operaţional pentru implementarea recomandărilor MCV", a adăugat el.

În replica, remarcă GÂNDUL, social-democraţii au transmis un mesaj Comisiei Europene în care afirmă că România, ca stat european, nu poate face compromisuri în privinţa dreptului unui proces corect. PSD precizează că completele ilegale de la instanţa supremă au lovit statul de drept. „Completele ilegale de la Înalta Curte au lovit statul de drept, pentru că un stat de drept nu poate exista fără drepturile omului. De asemenea, au compromis lupta anti-corupţie, întrucât au afectat grav încrederea opiniei publice faţă de imparţialitatea actului de justiţie. Nu trebuie criticaţi cei care vin să repare, ci cei care au stricat!”, au arătat social-democraţii, joi pe pagina de Facebook a PSD.

CURENTUL susține că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a solicitat joi premierului Viorica Dăncilă, în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o la Bruxelles, să răspundă și scrisorii legate de posibila OUG care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnați de completele de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018, a informat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei.

”Comisia Europeană urmărește îndeaproape discuțiile despre o posibilă OUG în urma celor două decizii ale Curții Constituționale. Comisia a luat notă deja de decizia CCR privind completele de 5 judecători în ultimul raport MCV. Vă reamintesc că președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, s-a exprimat extrem de clar în legătură cu posibilitatea unei amnistii în timpul recentei sale vizite la București. Așa cum Comisia Europeană a spus în repetate rânduri, e esențial ca România să revină pe calea corectă în lupta anticorupție, să asigure independența justiției și să evite alți pași înapoi”, a declarat Wigand.

Și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis joi premierului Viorica Dăncilă, în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o la Bruxelles, că judecătorii, nu politicienii, sunt cei care trebuie să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane, potrivit unui mesaj publicat pe contul său de Twitter, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

„Întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă pe tema situaţiei preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, a pregătirii summitului de la Sibiu şi a statului de drept. Poate sunt eu de modă veche, dar încă cred că judecătorii, nu politicienii, sunt cei care trebuie să decidă cine este vinovat şi cine este nevinovat”, a scris, citat de G4MEDIA, Donald Tusk pe contul de Twitter.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus delegaţiei Comisiei pentru afaceri UE a Bundestag-ului că preşedintele Iohannis este cel ce a revocat-o pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA, a declarat joi preşedintele Comisiei, deputatul Günther Krichbaum, în cadrul unei conferinţe de presă, conform COTIDIANUL. „Faţă de noi, domnul Toader s-a exprimat cum că nu dânsul a revocat-o pe doamna Kovesi, ci preşedintele.

Noi ştim cum au funcţionat lucrurile în România şi ar fi mai simplu să treci o cămilă printr-o gaură de ac decât Comisia de Veneţia să accepte aşa o încălcare a statului de drept", a declarat Gunther Krichbaum, potrivit traducerii oficiale. Deputatul german a mai afirmat că, în contextul în care Kovesi este pe lista scurtă a celor selectaţi pentru şefia Parchetului European, Tudorel Toader le-a spus: „M-aş bucura dacă ea v-ar face ce ne-a făcut nouă", aceasta fiind o declaraţie destul de clară prin care ministrul şi-a devoalat intenţiile.


Comentarii

Marius Ivanescu EURO-tzigania "salveaza" România!

8 februarie 2019 22:20

Vasile Marin Domnule Stephan Mayer (mânca-ti-as io talpile sa ti le pup in kur) ia da-i tu dreaku pe aia din Teleorman si vino la taica sa ti-o suga, ca sunt expert - fuck pariu ca dupa un numar "performat" dupa toate "normele" EURO-poollii ma bagi în Schengen cu piranda si cu puradei cu tot!

8 februarie 2019 22:19

Marius Ivanescu Bine, dar asta e nimi, de EURO-pushlamale ce sa mai zicem - ca alea MINT DE STING (si-si mai încalca si propriile "criterii") de au ajuns pâna si ungurii sa le dea cu flitu' si sa le ia la shooturi în bot când vin sa-i "controleze", nu?! Cu respect, MI

8 februarie 2019 22:14

Uitați-vă cât de reprede îi recunoști pe susținătorii lui Iohanis Din 4 comentarii, 3 sunt susținătorii lui Iohanis! Prima caracteristică o reprezintă AGRESIVITATE, urmată de vulgaritatea, impertinența, proasta pregătire, lipsa celor șapte ani de acasă. Iohanistii au un comportament similar NAZIȘTILOR!!!!

8 februarie 2019 13:57

Perfect,asta vor si cei din PSD Judecătorii să stabilească vinovăția sau nevinovăția unei persoane, nu procurorii (portocală, Onea, Kiovesi...)ori politicienii (Iohanis, Basescu ...s.m.d.): Iohanis să-și vadă de casele sale și de copii vânduți!

8 februarie 2019 13:52

Marin O adunatura de minciunosi conduc tara.

8 februarie 2019 9:23

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.