Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cele mai recente cifre ale sondajelor care privesc viitoarele alegeri din România arată că pentru axele politice stânga-dreapta, avem aproape egalitate, cu 51% - 49% în favoarea dreptei. În cazul în care la alegerile prezidențiale ar candida și Dacian Cioloș, atunci Klaus Iohannis ar pierde voturi, fiind creditat în această situație doar cu 26% dintre opțiunile electoratului. Totodată, cifrele în acest moment îl dau pe Dacian Cioloș în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Alianța USR-PLUS la europarlamentare este creditată cu 20% dintre voturi, în timp ce PNL ar avea în jur de 24%, cu trend în scădere. Totodată, sociologul Marius Pieleanu a declarant, la ANTENA3, că o vede pe Gabriela Firea candidând la prezidențiale, din partea partidului condus de Victor Ponta, Pro România, în timp ce marea problemă a PSD ar fi că ar putea avea mai mulți candidați la prezidențiale, ceea ce ar putea fragmenta electoratul.

În secțiunea dedicată alegerilor europarlamentare din luna mai, publicația Politico a făcut un sondaj de opinie din care reiese că PSD, deși rămâne în fruntea clasamentului, înregistrează o ușoară scădere față de luna trecută, anunță EVENIMENTUL ZILEI. În schimb, liberalii sunt în creștere. Potrivit sondajului Politico, UDMR nu va obține niciun loc în Parlamentul European. Politico face aceste sondaje în fiecare lună, prin urmare, în funcție de evoluția partidelor, rezultatele se pot schimba oricând. PSD obține 25,85% din voturi, adică 10 mandate. Acum, social-democrații au 16 mandate. PNL, cu 22,53%, în ușoară creștere, obțin 8 locuri în PE.

ALDE a crescut într-o lună cu un mandat. Potrivit sondajului din februarie, liberal-democrații câștigă 5 mandate, cu 12,59 de procente. USR și PLUS nu sunt contabilizate împreună, sondajul a fost efectuat înainte de a fi anunțată alianța. Potrivit DIGI24, și USR este în creștere și ar câștiga 4 locuri. PLUS și-ar adjudeca 3 mandate, și formațiunea lui Dacian Cioloș fiind în creștere. Pro România, chiar dacă a scăzut ușor, câștigă două mandate.

Între timp, pe partea dreaptă a eșicherului politic se prefigurează o nouă alianță, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că nu exclude o alinață cu USR și PLUS, însă aceasta ar putea fi „probabil ca alianţă de guvernare”, însă toate partidele trebuie să-și clarifice oferta electorală. Ludovic Orban a fost întrebat dacă ar fi dispus să discute cu Dacian Cioloş, iar președintele PNL a răspuns: „Eu sunt dispus să vorbesc cu oricine, numai că trebuie să avem şi ce să discutăm”. Comitetului Politic al USR a votat, sâmbătă, decizia unei liste comune la alegerile europarlamentare, iar alianţa se numeşte „Alianţa 2020 USR-PLUS”.

Dacian Cioloș, citat de CAPITAL , a precizat, în legătură cu o posibilă alianță cu PNL că: „Este un semnal clar al unui început de coagulare a forţelor de Opoziţie. Forţele politice noi au înţeles mesajul pe care românii care vor o schimbare l-au transmis”.

Victor Ponta a intrat și el în linie dreaptă și face eforturi sporite pentru ca partidul său să poată obține un scor decent la alegerile europarlamentare, anunță CAPITAL. Fostul premier a fost reevaluat de oameni importanți din sistem, care doresc să revină la butoane. Aceștia și-au dat seama că nu au altă soluție. Eliminarea lui Liviu Dragnea din ecuaţia puterii este prioritatea numărul 1 pentru ei şi dacă nu au reuşit niciun puci din interior, acum pare că au lansat un plan în mai mulţi paşi din exterior.

Următorul pas, conform unor surse, ar fi să nu voteze bugetul pe 2019 şi să inducă ideea că Guvernul Dăncilă va cădea. Doar că nici Klaus Iohannis, nici PNL, nici USR, nici Pro România şi nici PULS nu-şi doresc să preia acum executivul pentru că ar însemna să încaseze nota de plată a PSD fix înainte de cele mai importante alegeri, cele prezidenţiale, care în general dau tonul în ţară. Însă scopul ar fi slăbirea PSD şi în special a lui Liviu Dragnea.

Se pare că tabăra lui Klaus Iohannis şi-ar dori un guvern PNL - USR - PULS, dar nu cu Dacian Cioloş premier, iar o alta un Guvern PSD - Pro România, ALDE fiind acceptat în oricare dintre ecuaţii. Numele premierului de pe stânga ar trebui să fie altul decât Victor Ponta, deşi este posibil ca micul Titulescu să genereze surprise.


Comentarii

victor Nea Marine ,matale mai ai si alta treaba s-au numai pe asta de a indruga aberatii de toty felul pe internet?

7 februarie 2019 10:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.