Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Eram la o emisiune de televiziune cînd Alina Mungiu formula o îngrijorare neașteptată a politicienilor europeni. Cică în România, cei numiți sunt schimbați mereu și oamenii nu mai apucă să-și termine mandatul. „L-ai numit, lasă-l domnule să-și facă treaba și să termine mandatul ca să se simtă că este independent, liber și nu poate fi amenințat cînd abordează o cauză, un fenomen sau un caz“. Care va să zică, un om numit politic (în cazul Kovesi, la DNA, cred că am putea zice ”și informativ”) nu poate fi schimbat nici dacă a plagiat o teză de doctorat, nici dacă a încălcat de mai multe ori Constituția României, nici dacă a mințit, nici dacă a comis abuzuri, încălcînd grosolan diferite legi etc. Ce mai tura-vura, un om ca Luluța nu trebuie (nu poate fi) schimbat nici mort.

Evoluția asta a gîndirii europene m-a lăsat cu gura căscată, mai ales că, tot de la Bruxelles, au venit semnale critice (de nemulțumire) cînd Parlamentul României a respins arestarea sau cercetarea unor parlamentari. Atunci era bună arestarea, debarcarea, excluderea, demiterea. Acum, cînd a venit rîndul altora, nu mai este în ordine. Ca și la arestarea procurorilor. Cînd o făceau ei, era în interesul anticorupției. Cînd sunt de legat pentru ticăloșiile comise este un atac la închipuita lor independență și la statul de drept pe care au făcut ceva. Cînd DNA-ul a încercat (și uneori a reușit să scoată din joc miniștri și parlamentari) debarcarea era valabilă. Cînd același DNA a inventat dosarul lui Victor Ponta și s-a opintit să-l debarce, (făcînd exact ce își dorea Iohannis în campania electorală!?) golănia a fost trecută la a eroism anticorupție!

Integral pe Cotidianul