Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a cerut, într-o conferință, Băncii Naționale „să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor”. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Băncile sunt intermediari financiari cheie în sistemul economic. Au grijă de capital, îl pun în valoare și stimulează acumularea lui. Dai în ele, dai în dezvoltare. Dai în proiectele pe termen lung. Dai în tine, de fapt.

Băncile sunt instituții depozitare. Întâi vând niște instrumente ale lor către cei care economisesc (depozite bancare) și apoi implică resursele obținute în operațiuni de creditare. Creditarea este, de regulă, cu scadențe mai mari decât sursa principală a capitalului lor (depozitele atrase). Creditele ipotecare, creditele de afaceri și chiar unele credite de consum depășesc cu mult scadența depozitelor. Problema se complică, mai nou, căci băncile moderne au voie să dea credite și din depozitele la vedere.

Integral pe Republica