Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ordonanţa de urgenţă anuţată de Tudorel Toader, care va anula sentinţele date în ultimii cinci ani de Curtea Supremă, îi serveşte politic lui Liviu Dragnea. Astfel, liderul PSD ar putea ajunge în fruntea Guvernului şi ar putea candida cu cazierul curat la alegerile prezidenţiale, pentru că toamna l-ar găsi curat din punct de vedere juridic, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Mai multe surse din PSD susţin că Liviu Dragnea îşi doreşte cu ardoare să candideze pentru Cotoceni, în ciuda scorului foarte mic din sondajele de opinie.

Potrivit legii, nu pot face parte din Guvern persoane care au suferit condamnări penale. Aşa se face că Liviu Dragnea n-a ajuns premier după alegerile parlamentare din 2016, câştigate de PSD. ADEVĂRUL amintește că Dragnea tocmai fusese condamnat de Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude la Referendumul din 2012, când USL a încercat demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

 Dacă Guvernul va adopta orodnanţa de urgenţă anunţată de Tudorel Toader, sentinţa lui Liviu Dragnea ar deveni nulă, iar iderul PSD va fi rejudecat de un nou complet de cinci magistraţi de la Înalta Curte. Însă până la o nouă sentinţă finală (o procedură care se va întinde pe mai multe luni), Dragnea va avea din nou cazierul curat, deci n-ar mai exista nicio piedică juridică pentru a deveni premier.

Așa că ordonanța este una cu miză pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016. Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani, afirmă GÂNDUL. El a fost acuzat de DNA de "folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite".

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care le va permite permite celor condamnați de complete de cinci judecători de la Înalta Curte să conteste deciziile luate începând din 2014. anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Ordonanța ar ridica însă probleme de constituţionalitate și ar intra în conflict cu jurispurdenţa CCR, potrivit specialiştilor în drept.  „Pentru că hotărârile definitive ale instanţelor judecătoreşti au autoritate de lucru judecat (ele stabilesc o ordine juridică care nu mai poate fi răsturnată) şi pentru că deciziie CCR se aplică pentru viitor (art. 147 din Constituţia României), rezultă că un caz încheiat definitiv la data apariţiei deciziei CCR nu ar putea fi redeschis pentru a se aplica acea decizie”, este de părere magistratul.

„S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis", comentează fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care a explicat pentru HOTNEWS efectele Ordonanței de Urgență anunțate de ministrul Justiției prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea dispune de un recurs în anulare.

A apărut și prima reacție a procurorului general la anunțul ministrului Justiției despre ordonanța care va duce la rejudecarea tuturor cauzelor definitive, constată COTIDIANUL. Hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor, în aceste condiţii va fi foarte greu pentru Ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei, a declarat Augustin Lazăr.

„Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii Constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze”, a spus Augustin Lazăr într-un interviu pentru DIGI24.

Fostul premier Victor Ponta a declarant, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că liderul PSD Liviu Dragnea nu dă doi bani pe problemele altora, căutând să scape de condamnare pentru a candida la alegerile prezidențiale. El a mai adăugat că președintele PSD nu este interesat de solicitările unora precum Codrin Ștefănescu și Cătălin Rădulescu, privind amnistia și grațierea. „Dragnea și Toader îi duc cu vorba pe Rădulescu, pe Codrin nu-știu-care... În fiecare zi se anunță amnistie și grațiere, dar Dragnea și-a rezolvat problema personală și nu va fi condamnat până la prezidențialele unde va candida. Restul să-și rezolve problemele“!

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Sunteți de acord cu adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului pentru ca toate condamnările pronunțate de ÎCCJ în ultimii cinci ani să fie anulate?