Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Taxa pe lăcomie, impusă băncilor, şi noile impozite pentru firmele din energie şi comunicaţii ar urma să oprească scoaterea banilor din ţară, aceasta este explicaţia oficială a Guvernului. Însă statul pierde miliarde de lei în urma propriilor decizii, chiar în timp ce vorbeşte despre cum lasă multinaţionalele ţara fără bani.

Consiliul Fiscal a calculat că statul a pierdut între 1,5 până la 2 miliarde de lei prin ridicarea pragului până la care se poate plăti un impozit pe cifra de afaceri de 1 sau 3%, în funcţie de numărul de angajaţi. Prima dată am văzut efectele pe care le vor avea scutirile fiscale pentru cei din construcţii. Salariile mai mari se vor vedea în consum, dar vor duce la încasări mai mici din taxarea muncii. Evident, statul speră că cele două se vor compensa, scrie DIGI24.

Pe de altă parte, pentru prima dată în ultimii cinci-șase ani statul român a luat împrumut de la băncile locale contra unei dobânzi medii de peste 5,1%, arată datele oficiale. Costul împrumutului a ajuns, astfel, să fie dublu comparativ cu anul trecut. Este o lovitură dură primită de Guvern, afirmă CAPITAL. Creşterea de circa un punct procentual a costului împrumutului, comparativ cu precedenta licitaţie de titluri de stat, are loc în contextul în care băncile şi BNR au ieşit public să declare că taxa pe lăcomie, impusă de stat, le va afecta semnificativ bilanţurile. Este o lovitură dură primită de Guvern.

ROMÂNIA LIBERĂ amintește că, la iniţiativa ministrului finanţelor Eugen Teodorovici şi a consilierului premierului, Darius Vâlcov, statul a impus, prin ordonanţă de urgenţă, o taxă care, practic, obligă băncile să plătească o anumită sumă în cazul în care indicele ROBOR (dobânda la care băncile se împrumută între ele şi care este folosită la calculul majorităţii creditelor în lei pentru populaţie şi firme) depăşeşte nivelul de 2%. În prezent, ROBOR merge spre 3%, ceea ce înseamnă că băncile acumulează deja taxe de plătit.

Taxa pe lăcomie şi contrele dintre BNR şi Guvern au creat haos în sistemul bancar românesc. Intenţia anunţată a guvernanţilor este protejarea capitalului autohton şi păstrarea profi turilor băncilor în România, dar, până acum, cea mai afectată a fost o instituţie bancară cu capital românesc. Deşi indicele ROBOR continuă să scadă, persistă senzaţia de incertitudine, cu efecte neprevăzute asupra cetăţenilor şi economiei, afirmă EVENIMENTUL ZILEI.   

La începutul săptămânii, Bursa de Valori București încheia o nouă zi pe roșu, indicele Bet pierzând -4.23%. Cele mai afectate au fost Banca Transilvania și BRD. Evoluţia negativă a venit pe fondul declaraţiilor consilierului premierului, Darius Vâlcov, potrivit căruia așa-numita taxă pe lăcomie se va calcula și plăti trimestrial de către instituțiile financiare. La asta se adaugă şi ieşirile publice ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi ale lui Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

Potrivit lui Florin Georgescu, citat de ZIARUL FINANCIAR, prim-viceguvernatorul BNR, sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil începând cu anul 2019, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei în anul 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei în anul 2020. În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de 4 până în anul 2019 (toate de importanţă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză.

Primele modificări la Ordonanța lăcomiei sunt anunțate de COTIDIANUL. Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat la Târgu-Jiu că este luată în calcul eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune, taxă care a fost introdusă de Ordonanța lăcomiei. „Ne vom strădui sa eliminăm taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune”, a spus Anton. Acesta a spus că este justificată eliminarea taxei în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia este obligată să plătească certificate de dioxid de carbon, care sunt foarte scumpe, și care reprezintă 40% din costul de producție al energiei pe bază de cărbune.

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern, exact înainte de sărbători, privind supra-taxarea mediului de afaceri, prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, care se aplică pe ceea ce au realizat în 2018.

Corina Crețu, notează STIRI PE SURSE, confirmă dezastrul din guvernarea PSD: ‘Când am preluat mandatul, absorbția era de 47%, acum este de 18%’. Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, s-a declarat dezamăgită de ritmul lent în care s-au derulat și implementat programele cu finanțare europeană în România, responsabilitatea aparținând sută la sută autorităților naționale.


Comentarii

Titus Parjolescu @Tarcea Nicolae Ba cu tot respectul - mă kak în banii Dvs. din depozit - dacă vi-i ciordeste ăia nici măcar nu se pune, că ăia e de-ai nostri, cu Ioropa, cu "corporatiile" & cu "multinationalele", care vin si ne dă nouă, lapte, brânza, carne, ouă.

20 ianuarie 2019 13:55

Tarcea Nicolae Apare totusi o intrebare: daca in urma cu circa 8 ani un depozit de bani sau de euro depusa la o banca in Romania, la scadenta se oferea o anume dobanda iar acum aceasta dobanda a disparut. Sunt unele banci la care constitui un depozit si la scadenta banca iti da mai putini bani sau valuta decat ai depus. Oare cum se cheama acest gest , nu-i jaf, hotie sau lacomie domnilor reprezentanti ai bancilor din Romania ???????

20 ianuarie 2019 3:26

Corina Crețu, cf. STIRI PE SURSE: "absorbția" trebuie însa comparata cu ... excreția, ca degeaba "absorbi", daca nu digeri si caci la loc tot ce-ai "absorbit", nu?! Cu respect, CC a CE a UE

19 ianuarie 2019 9:20

Ecce Kurrupt Tin in gura in timp ce-mi compun comentariile respectivele shmuck-uri ale domnilor de mai sus, dizolvarea inceata a celulelor imi intareste legaturile dintre cei doi neuroni. Era sa uit, arianus, Konchita Wurst.

18 ianuarie 2019 19:01

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.