Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sancțiunile aplicate presei stîrnesc, întotdeauna, un enorm tărăboi. Mai ales în Europa de Est, unde mai persistă amintiri ale jurnalisticii practicate în spatele Cortinei de fier. Teama de o întoarcere la interdicțiile și presiunile din anii comunismului este reală. În același timp, amintirile oferă o acoperire oricui vrea să protesteze pe seama unor măsuri luate în exercitarea acestei profesii. Explicația este nespus de simplă. În România zilelor noastre, nu există nici o reglementare în domeniul presei. Nici una a statului roman și nici una a comunității profesionale. Nicăieri în Europa o asemenea libertate împinsă pînă la iresponsabilitate nu este permisă. Există asociații și reguli, chiar și legi, care nu permit asemenea comportamente scăpate de sub controlul normelor profesionale și morale. În România, autoreglementarea și codurile deontologice nu există decît pe hîrtie. Oricine poate face scandal în numele ideii de libertatea presei, deși se apără de o înjurătură, de o calomnie sau de o dezinformare.

Nu sunt adeptul sancțiunii aplicată Realității TV. Dar nici nu mai poate continua în acest stil. Numai susținătorii fanatici pot trece peste grohăielile propagandistice ale amfitrionului ”Jocuri de putere”. Ca un logo al absurdului, imaginea emisiunilor sale este un Rareș Bogdan care joacă șah cu el însuși. La un moment dat, cînd ceva nu-i convine, judecata lui Rareș Bogdan se întunecă, fața i se înroșește și începe să țipe,umflîndu-se ca un curcan. Strigă către oamenii din regie și către producător să nu mai aplice reguli de bază în difuzarea imaginii. După ce a fost sancționat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru reflectarea mitingului din 10 august, Rareș Bogdan și a lui copie feminină, Denise Rifai, au început să urle că au fost sancționați pentru ce au transmis în 10 august. Fals! Afirmația lor conține o crasă dezinformare a publicului Realitatea TV dar și a celui care nu urmărește postul, dar află de scandal, sau a funcționarilor europeni la care se plîng. Să ne înțelegem! Realitatea TV a transmis ce au transmis toți și nu a fost sancționată cu întreruperea emisiei preț de 10 minute din catastrofa verbală a Denisei Rifai. Și nu pentru ce au transmis în 10 august, ci pentru felul cum au făcut-o. Din păcate, cei de la CNA nu sunt pregătiți pentru o asemenea reacție isterică și nu au prezentat publicului larg materialul pe baza căruia au emis sancțiunea. În mod normal, ar fi trebuit ca, imediat după comunicarea sancțiunii pe un site al CNA-ului și într-un document transmis tuturor redacțiilor, să prezinte fragmente din propozițiile fără nici o legătură cu jurnalismul strigate de Rareș Bogdan și de Doru Mărieș. I-am văzut și m-am crucit. Nu era nici propagandă, nici militantism, necum jurnalism! Era o isterie fără cap și fără coadă, un fel de lătrat propagandistic, de oameni care numai că nu-și smulgeau cămășile de pe piept ca să ceară jandarmilor să tragă și-n ei. Rareș Bogdan este plin de asemenea antecedente isterice, de tip Vatra Românească și #Rezist. Subțirimea sa intelectuală îl determină ca în situații tensionate să răbufnească dincolo de comportamentul logic, de norme profesionale și chiar de bunul simț. Adeseori el se poartă de parcă ar fi un soi de penibil conducător de oști, scăpat într-un studio de televiziune. Din păcate, în 10 august, de la un moment dat, a fost însoțit și de Doru Mărieș, încins de parcă s-ar fi luat de guler cu Ion Iliescu și cu cei care au tras în mulțime la Revoluție. Am un respect deosbit față de prestația lui Doru Mărieș. Este printre puținii români care au luptat aproape trei decenii pentru aflarea adevărului din Decembire 1989. Înțeleg că mistificarea evenimentelor și lupta pentru adevăr i-au întors viața pe dos. Dar, de la această nefericire pînă la răbufnirile din 10 august, este o cale lungă. Condiția sa mai nouă de comentator politic este de un penibil militantism și atîta tot.

Integral pe CapitalComentarii

Grohaieli la securitate INFORMATOR LA SECURITATE, singura definitie pentru Cornel Nistorescu, in viata sau dupa.

17 ianuarie 2019 16:06

Lucian56 Nu stiu cu ce au gresit atat de grav cei de la Realitatea TV, dar in contrast cu ei cei de la Antena 3 si Romania TV sunt mult mai vehementi cu cei ce critica PSD-ul. Ar fi normal ca toata presa sa sara in ajutorul celor de la Realitatea pentru ca acesta este numai inceputul. 10 min. este numai o testare. Azi sunt cei de la Realitatea dar maine... Daca ai castigat un drept de exprimare acesta nu trebuie ingradit. In definitiv fiecare se uita acolo unde ii place,

17 ianuarie 2019 14:15

KKK Rezistacii&Realitatea TV cu descreieratii Rares si zaluda aia, ce vor, sa cada Guvernul PSD legal votat de Popor ?! Golanii cu "realitatea" instiga la Lovitura de Stat, tentativa organizata neincetat de Johanis, care cetatean necesita terapie psihiatrica - dupa cum se comporta in ultimii 2 ani. Bai, golanilor cu "nerealitatea" voastra, terorizati Tara si pe romani, dar degeaba, pregatiti-va sa spargeti seminte pe sant, inca 6-8 ani.

17 ianuarie 2019 12:14

Dr.Houoooooooo HUOOOOOOOOOO !!!! Aia..."pasnici" erau acasa de mult baih pulache ungurean ! Chiar daca esti fara nicio intentie de agresivitate, cand o violenta colectiva este in curs si...mai ales ca ai si fost somat sa te..."dispersezi", nu stai dracu` gura - casca in ...."bataia" tunului cu apa ! Ori a gazelor lacrimogene ! Te...."dispersezi' catre...... propria casa ! Ca sa n-o....incasezi pe degeaba ! Punct !

17 ianuarie 2019 11:56

Autorul articolului Inca un sinecurist PZD-ALDE, dupa ce ineptii ii ies din pix. Nu trebuie sa ne explice nimeni ce s-a intamplat in Piata Victoriei. Am fost acolo. In timp ce lumea era nenorocita de jandarmi, Haznaua 3 transmitea talk-show-uri linistite, de parca era din alta tara.

17 ianuarie 2019 11:02

Antena 3 Hazna platita cu 20 milioane de euro / an de sleahta PZD-ALDE ca sa minta romanii minut cu minut.

17 ianuarie 2019 10:59

Dar de „urletele” lui Iohannis împotriva „cenzurii”... nu ar fi nimic de spus, prietene?!

17 ianuarie 2019 6:07

Realitatea TV Este postul TV aservit foste securități, actualmente SRI și DNA.

16 ianuarie 2019 21:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.