Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Dănclă dă vina pe Guvernul Cioloş. Puterea dă vina pe Opoziţie. Iohannis vrea soluţii, nu vinovaţi, după ce porţile puşcăriile au fost deschise. Numai că soluţii miraculoase nu există: chiar dacă va fi abrogată, legea recursului compensatoriu, care a scos peste 14.000 de tâlhari din puşcărie, îşi va face efectele în continuare.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a discutat ieri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă despre Legea recursului compensatoriu, iniţiată de Guvernul Cioloş, dar rescrisă din temelii de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Proiectul a scos din puşcării peste 14.000 de deţinuţi înainte de termen, iar mulţi dintr ei s-au întors în celulă, după ce au săvârşit tâlhării şi crime. Minsitrul Justiţiei încă nu are o soluţie, anunță ANTENA3.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a afirmat, miercuri, că legea recursului compensatoriu poate fi abrogată, însă efectele măsurii vor fi pentru viitor, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Legea recursului compensatoriu are statut de lege penală mai favorabilă, care se aplică şi retroactiv. Deci chiar dacă Guvernul abrogă luni prin ordonanţă de urgenţă legea, efectele ei rămân: cei care sunt acum în puşcării, dar şi cei care sunt judecaţi în prezent pentru diverse fapte penale vor beneficia şi după abrogarea legii de clemenţă, deci vor avea pedepse reduse cu 20%. Doar cei care vor comite fapte penale după abrogarea legii nu vor mai beneficia de zile scăzute din pedeapsă.

Ea a precizat că „în varianta iniţială ar fi ieşit aproximativ 1.700 de persoane, iar acum, potrivit datelor pe care le vedem, au ieşit peste 11.000”.  Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de către guvernul tehnocrat și a fost avizată favorabil de CSM, care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării.  Legea a fost susținută și votată inclusiv de către parlamentari PNL și USR și a a fost promulgată de președintele României fără să o critice la CCR”, a spus Tudorel Toader, citat de COTIDIANUL. Toader nu a explicat însă că legea a fost votată de opoziție doar la Senat, dar nu și la Camera Deputaților, acolo unde de fapt a fost modificată radical.

După modificările de la Camera Deputaților, opoziția a atacat legea la CCR. Legea a fost atacată la CCR de PNL, dar judecătorii constituţionali au repsins seziarea. Ulterior, legea a ajuns la Cotroceni. Într-adevaăr, şeful statului putea să o întoarcă o singură dată în Parlament, dar statistica ne arată că ar fi fost în zadar. ADEVĂRUL amintește că în ultimii doi ani, de când PSD are majoritate în Parlament, toate legile întoarse de Iohannis în Parlament au fost retimise la Cotroceni exact în forma iniţială, deci majoritatea PSD-ALD-UDMR l-a ignorat de fiecară dată pe şeful statului.

Adevărul despre legea recursului compensatoriu a fost prezentat tot de ministrul Justiției Tudorel Toader zilele trecute într-un moment de sinceritate, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul Cioloș, adoptată de Guvernul Grindeanu, iar apoi modificată radical de PSD la Camera Deputaților, în sensul în care deținuții au primit beneficii duble.

Până să vină cu soluţii, Tudorel Toader a aruncat vina pe Opoziţie, deşi realitatea e fix pe dos, constată CURENTUL. Ministrul Justiţiei a spus că legea recursului compensatoriu a fost adoptată şi cu voturile PNL şi USR, nu doar cu voturile PSD. Statistica votului final, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, arată că un singur liberal a votat „pentru“ - Ioan Cupşa. În rest, PNL şi USR au votat în bloc „împotrivă“. Voturile „pentru“ au venit de la PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PMP s-a abţinut.

Apoteotic, luându-i pe români de proşti, ministrul - care minte fără să clipească a susţinut că prezumtivul criminal din Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu. Ce fel de om să fie un ministru al Justiţiei, aflat pe funcţie, într-o ţară europeană, civilizată, la începutul lui 2019, care să toarne, plenar, în doar câteva minute, cel puţin două minciuni gogonate? Vorbitorul este contrazis chiar de motivarea judecătorului care a dispus eliberarea condiţionată, a individului, în mai, anul trecut: ”Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile, ceea ce reprezintă 3/4 parte, din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017 - legea recursului compensatoriu”.

GÂNDUL susține că de la un ministru al Justiţiei, fost judecător al CCR, fost rector al uneia dintre cele mai importante universităţi din România, te aştepţi, dincolo de a fi personalizarea profesionalismului fără cusur, la a fi şi dovada demnităţii, curajului şi imparţialităţii magistratului de vocaţie. Ei, aş! În cazul lui Tudorel Toader, manipularea şi minciuna, practicate fie pe de-a-ntregul, fie prin rostirea jumătăţilor/sferturilor de adevăr, constituie un fel de filozofie a ”dreptului politic”, contorsionat şi ghebos.