Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Chiar dacă deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, România nu a fost scutită de critici în sesiunea plenară a Parlamentului European unde și-a prezentat priorităţile. Liderii europeni au vorbit despre încălcarea regulilor democratice la Bucureşti, avertizând-o pe Viorica Dăncilă chiar că România se apropie periculos de activarea Articolului 7. Aceasta este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat ieri la Strasbourg priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE şi a taxat în Parlamentul European amânarea aderării României la Spaţiul Schengen. La rândul lor, guvernanţii de la Bucureşti au primit avertismente dure în ceea ce priveşte respectarea statului de drept sau anunţatele măsuri privind amnistia şi graţierea, anunță JURNALUL NAȚIONAL.Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat, în numele preşedintelui executivului european, Jean-Claude Juncker, că "valori precum statul de drept nu pot fi compromise nicăieri în Europa".

Referitor la situaţia internă din România, Udo Bullman, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul Europeana declarat că "nu putem recurge la o situaţie de amnistie generală, unde punem laolaltă dreptatea şi nedreptatea". El a mai afirmat, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că statul de drept protejează oamenii şi pune capăt arbitrariului şi că nu poate fi manipulat după bunul plac pentru a servi interese politice. Statul de drept "este un principiu pe care trebuie să-l respectăm în fiecare tabără politică", a mai spus Bullmann, liderul grupului socialiştilor europeni din Parlamentul European.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, a afirmat în discursul său că preşedinţia română moşteneşte două situaţii de declanşare a articolului 7 din tratat, în cazul Ungariei şi Poloniei. Articolul 7 din Tratatul UE, calificat adeseori drept ''armă nucleară'' instituţională, este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru al Uniunii Europene, putând duce până la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special al dreptului de vot în Consiliul UE, precizează COTIDIANUL.

"Sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastră nu va fi un nou nou articol 7, un al treilea caz. Un caz împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun, nu sunteţi foarte departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de procedura de declanşare a articolului 7 ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia", a avertizat el.  Verhofstadt, citat de ANTENA3, a precizat că în timpul discuţiilor cu Liviu Dragnea de la Bucureşti, din luna noiembrie 2018, preşedintele Camerei Deputaţilor a apărat atitudinea guvernului, afirmând că ''statul de drept este o chestiune de subsidiaritate''. "Multe lucruri sunt o chestiune de subsidiaritate, dar cu siguranţă nu şi statul de drept", a subliniat Verhofstadt.

Liderul grupului ALDE din PE a reiterat că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, i-a promis că guvernul de la Bucureşti va respecta pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia privind restabilirea independenţei justiţiei, modificarea codului penal şi a codului de procedură penală şi schimbarea legii privind ONG-urile, dar că niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată, anunță EVENIMENTUL ZILEI. "Dimpotrivă, guvernul dumneavoastră continuă să urmeze un drum care conduce în sensul practicilor proaste ale lui Orban şi Kaczynski (premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Partidului Lege şi Dreptate din Polonia, Jaroslaw Kaczynski - n.r). Mai mult, plănuiţi o lege pentru a acorda o mare amnistie pentru corupţie, punând peştele cel mare în afara capacităţii instanţelor de a ajunge la el", a spus Verhofstadt.

"Lăsaţi-mă să vă spun un lucru. Cu astfel de parteneri, grupul meu, întreaga familie liberală, nu va merge la alegeri. Dimpotrivă, vom sta alături de toate forţele democratice noi, curate, care vor să pună capăt corupţiei, care vor să cureţe ţara", a mai spus Verhofstadt.

Grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European va urmări îndeaproape activitatea Preşedinţiei române a UE şi acţiunile pe care guvernul le va întreprinde pentru a lupta împotriva corupţiei şi proteja drepturile civile în ţară, a declarat Ska Keller, preşedinta grupului, la dezbaterea cu prim-ministrul României din plenul PE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în Parlamentul European, că toate măsurile luate de forurile UE trebuie să se raporteze la cetăţenii statelor membre, dând exemplul amânarea aderării României la Spaţiul Schengen, care este privită ca o „inechitate” de români, informează CURENTUL.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Strasbourg, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, că nu se poate vorbi despre activarea Articolului 7 împotriva României. În cazul în care ar fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva guvernului român, Dăncilă a fost întrebată care ar fi aliaţii săi în Parlamentul European, având în vedere că Polonia şi Ungaria, cele două state împotriva cărora a fost începută procedura se susţin reciproc, având partide de dreapta la putere, precizează ADEVĂRUL. Dăncilă a declarat că în România statul de drept este respectat, astfel că nu se poate discuta despre o activare a Articolului 7 din Tratatul UE.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă exprimați opinia: Sunt îndreptățite criticile euro-parlamentarilor europeni la adresa Guvernului Dăncilă?


Comentarii

Ecce Kurrupt, troll platit de Rusia Ah, cat imi place s-o iau in anus!

17 ianuarie 2019 5:25

Un bou mare depistat @mUE-UE Du-te tu in pizda ma-tii de comunist. Daca vrei in UE respecti regulile de acolo. Daca nu du-te in Rusia. Voi comunistii n-ati respectat nici regulile idiotilor (ideologilor, dar pentru voi, analfabeti ce sunteti, e mai bine asa)Marx-Engels-Lenin. Daca le respecati n-ar fi rezistat numai 70 de ani in Rusia si 40 in rest. Pana si cacatul de democratie pisdista are deja 30 de ani.

16 ianuarie 2019 18:57

gaozar bolşevic depistat 12:49

16 ianuarie 2019 16:24

mUE - UE Acuma....stand stramb, da` judecand drept, io zic ca fistecare au fistecine sa-si vada de randuielile din tara ....lui ! Nu a...altuia! Si ...daca tooooot ii manca-n cur, sa se documenteze inainte de a scoate narozii pe gaura ....gurii ! Aviz lu` Bullman & Verhoftadt !!!

16 ianuarie 2019 12:49

Ecce Kurrupt Sug puls gratuit membrilor PSD..

16 ianuarie 2019 11:25

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.