Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cele două milioane de consumatori casnici de curent care au migrat de la un contract cu preț reglementat, stabilit de ANRE, către piața liberă ar putea constata că au făcut o mișcare greșită în numai câteva luni.

rdonanța 114/2018 plafonează, timp de 3 ani, aprilie 2019-28 februarie 2022, prețul de vânzare al energiei electrice către furnizori la 68 de lei/MWh, în condițiile în care acum achizițiile se fac și cu 80 de lei/MWh, potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM. Și prețul final, la consumator, va fi astfel plafonat, dat fiind faptul că toate celelalte componente, distribuție, transport, certificate verzi, sunt stabilite de Autoritate. Astfel, statul și consumatorii vor avea sub control prețurile din reglementat, unde sunt 7 milioane de casnici, cu prețuri cu 10 până la 15% (la nivelurile de acum) mai mici ca în piața liberă, unde au trecut două milioane de casnici.

Aceștia din urmă se văd acum captivi (cine a renunțat la reglementat nu mai poate reveni) pe o piață al cărei preț a crescut cu până la 40%, în ultimul an, pentru că toate contractele cu preț fix din piața liberă sunt doar pe o perioadă limitată de timp, de obicei, până într-un an. După aceea, clienții se pot trezi cu alte prețuri. Sigur, pot pleca către un alt furnizor, dar și acela trebuie să se descurce cu aceleași prețuri de achiziție, deci este de așteptat ca beneficiile să nu fie prea mari. În acest timp, cei rămași la reglementat au trei ani în care nu mai trebuie să își bată capul cu facturile, care vor rămâne pe loc, ba chiar la prețuri mai mici decât acum.

Integral pe România Liberă