Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a făcut mai multe declaraţii despre legea salarizării şi despre ce ne rezervă anul 2019 din acest punct de vedere. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 114 din 2018, sute de mii de români vor avea salarii mai mari. Însă procentul din salariu pe care angajaţii îl plătesc către stat a crescut mult în ultimii ani

Ministrul Muncii a precizat că salariului minim net va ajunge în 2020 la 317 euro. Câştigul salarial mediu net în noiembrie 2018 faţă de noiembrie 2016 înregistrează o creştere cu 28,5%. Câştigul salarial real în noiembrie 2018 faţă de noiembrie 2016 înregistrează o creştere cu 20,3%. Indicele preţurilor de consum în noiembrie 2018 faţă de noiembrie 2016 înregistrează o creştere cu 6,8%, anunță CAPITAL.

Ministrul Muncii şi Justiției Sociale, Marius Budăi, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a afirmat că e posibil ca atunci când reprezentanții Opoziției vor veni la putere să recurgă la înghețarea salariilor și a pensiilor. „Am trei temeri majore. Una, vin şi spun aşa, pe o critică de politician de cea mai joasă speţă. Mă refer la cei care critică pentru că nu conştientizează că persoanele în vârstă nu au nevoie de nicio emoţie să li se spună că de mâine nu mai avem bani de pensii.(...) De la preşedintele ţării până la toţi cei care au spus că nu sunt bani de pensii şi salarii, pentru că nu poţi să-ţi baţi joc de pensionari să spui că nu vor mai fi bani de pensii.(...)

Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar vreau să spun că induce o stare de nelinişte şi pensionarii vor spune la vot cum se cheamă, nu poţi să induci o stare de nelinişte când tu ştii că nu e adevărat. Am spus unor colegi din Opoziţie: haideţi cu mine într-un sat unde vreţi, în ţara asta, şi să intrăm în casă la un bătrân sau la o bătrână şi să-i spunem: de mâine nu vă mai dau ăştia pensii. Să-i vezi chipul şi să-i vezi privirea", a precizat ministrul Muncii şi Justiției Sociale, Marius Budăi.

Marius Budăi a mai afirmat că în în prezent nu este nicio problemă în ceea ce privește plata pensiilor şi salariilor. În cazul în care PSD va rămâne la guvernare şi după 2020, vor fi bani de salarii, pensii și investiții. În schimb, cei din Opoziție pregătesc de pe acum terenul să înghețe sau să taie salariile și pensiile, în momentul în care vor veni la guvernare, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

Pe de altă parte, CURENTUL susține că Guvernul a înghețat sporurile din Sănătate și tariful orar pentru gărzi, iar sindicaliștii amenință cu greva. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, după o discuție cu sindicaliștii, că totuși nu există pericolul unor scăderi ale salariilor din sănătate. Reprezentanții Solidaritatea Sanitară din România spun că angajaţii din sănătate se confruntă cu mai multe probleme.

“Tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor va rămâne cel din 2018, în condiţiile în care noi speram să treacă la raportarea din baza actuală. Sporurile de tură pentru toate categoriile nu se raportează la noul salariu de bază, nici sporurile pentru sâmbătă şi duminică. (…) Să nu ne trezim în situaţia în care în februarie, iarăşi salariaţii când văd fluturaşul sunt nemulţumiţi că estimările nu au fost cele adecvate”, a declarat preşedintele Federației Solidaritatea Sanitară din România, Viorel Rotilă.

Vești proaste și pentru mai multe categorii de angajați din România, anunță ADEVĂRUL. Potrivit ultimelor măsuri luate de Guvern aceștia vor avea salarii mai mici cu zece procente în acest an, asta dacă conducerea țării nu va veni cu o serie de decizii întru ajutorarea acestor români. Măsura prin care Guvernul a „peticit” lefurile angajaţilor din IT şi cercetare-dezvoltare, după ce aceştia au fost afectaţi anul trecut de mutarea contribuţiilor, a expirat la finalul anului 2018. Drept urmare, aceşti angajaţi s-ar putea trezi cu salarii mai mici cu circa 10%, din acest an.

În acest timp, procentul din salariu pe care angajaţii și angajatorii o plătesc către stat a crescut în ultimii ani, ajungând în noiembrie 2018 la 1.866 de lei, cu o pondere a netului în brut de 60%. În noiembrie 2018, salariul mediu brut pe economie era de 4.658 de lei, iar cel net, de 2.792 de lei, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de EVENIMENTUL ZILEI.

 Decalajul este de 1.866 de lei între net și brut, partea pe care angajații și angajatorii o plătesc către stat sub formă de taxe, impozite și contribuții sociale, și o pondere de doar 60% a netului în brut. În 2008 (în urmă cu 10 ani), când salariul mediu brut era de 1.844 de lei, iar cel net de 1.361 de lei, diferența brut/net cedată statului era de 483 de lei, iar ponderea netului în brut era de 73,8%.


Comentarii

internaucu` In "occidentu` lu peste prajit " numa` impozitu` pe salar (care-i PROGRESIV nu ...RATA FIXA !) este de minim 30 % !!!

15 ianuarie 2019 10:25

Ecce Kurrupt Dragnea elibereaza ucigasi recidivisti. Muie Romania!

14 ianuarie 2019 23:42

v Dragnea are 5%, nu s-a facut nici un spital din cele 8 promise, s-au facut doar 13 km de autostrada, metroul Drumul Taberei n-inaintat 1 metru, salariile sub 2000 de lei sunt in continuare impozitate, preturile au crescut cu 35%, etc. Cu toate astea Dragnea fute-n cur poporul roman. Mare barosan. Oase de shmecher.

14 ianuarie 2019 20:54

Carmen Dan- o Udrea mai stearsa, dar la fel de curva D-l Dragnea da o muie unei pustoaice pe un yaht in Maldive. Voi saracilor,vtot laba?

14 ianuarie 2019 18:04

PS. Sa nu UITATI! Toate MARIRILE DE SALARII ale BUGETARILOR ( pentru ca numai acolo poate interveni guvernul, eventual la salariul minim pe economie) si MARIRILE de PENSII se fac pe baza de IMPRUMUTURI de la MULT HULITELE BANICI. Bancile sunt vinovate ca nu DUBLEAZA DOBANDA LA DEPOZITE, asa ca pana la urma cei furati sunt cei care FAC ECONOMII. Daca ar aduce DOBANDA la NIVELUL INFLATIEI, guvernarea asta ar ajunge in FALIMENT. Oricum pana acum n-au facut NICIUN CONTRACT de AUTOSTRADA. Le termina pe cele incepute de Boc si Ponta. Investitii noi IOC!

14 ianuarie 2019 14:54

Logica pacalelior PSD-iste Mai Budai, dar voi nu induceti o STARE DE ASTEPTARE NESIGURA? Daca ati fi vrut sa faceti ce spuneti in NOUA LEGE A PEBNSIILOR, ati fi aplicat-o macar din 2020, cand vin alegerile parlamentare. Nici VORBA ! Umflarea pensiilor se va face doar din 2022. Adica cum a judecat PSD? Uite asa: Le promitem DUBLAREA PENSIILOR si SALARIILOR, dar din 2022. Incepem PROMISIUNILE din 2016, imediat dupa alegeri si o tinem asa, cu primisiuni peste promisiune, cu emisiuni pe posturile noaste de tv. Marim pana atunci pensiile cu 5-8%, anual, adica cat sa acopere inflatia, iar in 2022, daca vom fi tot NOI PSD-istii la putere, vom mai VEDEA ce o mai fi. Poate se lasa cu o CRIZA si scapam. Oricum ar fi prea mult ca sa guvernam noi PSD din mai 2012 pana in noembrie 2028. Asa ceva nu s-a intamplat pana acum. Asa ca nu ne vom tine de promisiuni (PLAN DE GUVERNARE)- nici nu vom putea. In 2022 PENSIILE ar trebui sa creasca cu 50% ( e drept ca numai la unii, la barbatii cu peste 35 ani cotizati). De unde atata banet? Asa ca vom pierde alegerile din 2024. Daca pierdem alegerile din 2020, atunci cei care vin NU POT ONORA PROMISIUNILE NOASTRE ( Nu pot respecta LEGEA Pensiilor) si PRIN URMARE, mai mult ca sigur ca guvenele vor pica unul cate unul si vom ajunge din NOU LA GUVERNARE inainte de 2024. Asta-i LOGICA pacalelilor intinse de catre PSD alegatorilor.

14 ianuarie 2019 14:42

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.