Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Exploatarea gazelor de şist în România şi achiziţionarea avioanelor F16 second-hand sunt doar două dintre subiectele pe care ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti vrea să-i ceară „neîntârziat“ socoteală premierului Victor Ponta. Mark Gitenstein a menţionat că a ajuns să îl cunoască destul de bine pe premierul Victor Ponta  în ultimele şase-opt luni, mai ales că l-a ajutat în organizarea vizitei sale în SUA, care a fost foarte reuşită, anunţă MEDIAFAX.

Pe de altă parte, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, el a anunţat că doreşte să afle motivaţia moratoriului instituit de Guvernul Ponta asupra gazelor de şist şi cum intenţionează Executivul să procedeze mai departe. COTIDIANUL aminteşte că în România, compania americană Chevron a obţinut licenţe de explorare a gazelor de şist în Dogrogea şi la Bârlad. Recent instalatul Guvern al României condus de Victor Ponta a anunţat ca prioritate instituirea imediată a moratoriului privind exploatarea gazelor de şist.

De altfel, chiar ministrul Mediului, Rovana Plumb a precizat că aceste documente sunt deja pregătite pentru a putea fi adoptate în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Dar Gitenstein, citat de ROMÂNIA LIBERĂ a precizat că în SUA exploatarea gazelor de şist se face pe scară largă şi nu este periculoasă pentru mediu.

De asemenea, diplomatul american, mare admirator al lui Traian Băsescu şi al Monicăi Macovei, după cum îl caracterizează COTIDIANUL, a insistat că, pentru Armata Română, ar fi foarte utilă achiziţia de avioane de vînătoare F16 second hand din SUA. Ambasadorul SUA a precizat că va reveni şi cu acestă solicitare la Guvernul Ponta. Şi a arătat, potrivit GÂNDUL,  că obiectivul pentru Armata Română, în contextul scoaterii din uz al aparatelor Mig 21, trebuie să fie antrenarea piloţilor pentru noua generaţie de avioane, indiferent dacă acestea vor fi F16 vechi sau noi.