Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tensiunea este la cote maxime în Ministerul de Finanţe, după ce primele calcule au arătat un deficit bugetar de 4,98% din PIB pentru proiectul de buget consolidat în 2019, în condiţiile majorării salariilor bugetarilor și încetinirii creşterii economice. Aceasta ar însemna două puncte procentuale din PIB peste limita de 3% acceptată, adică o depăşire a veniturilor de către cheltuieli cu încă 20 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro), faţă de cele 30 miliarde de lei (6,4 mld. euro) deficit cât înseamnă 3% din PIB, anunță ZIARUL FINANCIAR.

Bugetul pentru 2019 ar mai avea nevoie de 20 de miliarde de lei, pentru a ne putea încadra într-un deficit de 3% din PIB. ROMÂNIA LIBERĂ susține că  neobişnuita întârziere a prezentării proiectului de buget pe acest an indică problemele pe care le are MInisterul de Finanţe pentru a face rost de bani, fără să introducă noi taxe sau să taie din cheltuielile prevăzute.

Guvernul României ar fi trebuit să cheltuie în luna decembrie doar 2 miliarde de lei pentru a se menține în ținta de deficit anuală de 3%, în condițiile în care în ultima lună a anului cheltuielile au fost 30 de miliarde de lei sau peste, în general, conform execuțiilor bugetare prezentate de Ministerul Finanțelor.

Darius Vâlcov, consilierul premieruluI României, a anunțat că România va încheia anul cu un deficit bugetar (cheltuieli mai mari decât venituri) de 2,92% din PIB. Cum la 11 luni, deficitul s-a încadrat la 2,7%, înseamnă că Guvernului nu i-a mai rămas de cheltuit decât 2 miliarde de lei în luna decembrie. În decembrie 2017, s-au cheltuit 37,7 miliarde de lei, în decembrie 2016 30,9 miliarde de lei, în decembrie 2015 39,6 miliarde de lei, anunță COTIDIANUL.

În anii anteriori a existat acest spațiu, de peste 30 miliarde de lei, însă în 2018 obloanele Trezoreriei ar fi trebuit să se tragă mult mai devreme. Pentru că s-au cheltuit de-a lungul anului cu salariile, pensiile, tehnica militară, precum și cu pregătirea pentru preluarea președinției Uniunii Europene, au fost sacrificate investițiile.Astfel, multe plăți s-au amânat pentru acest an sau pentru următorii.

Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu analizează cifrele economice, concluzionând că „fără măsluirea cifrelor” este imposibil ca guvernanții să se încadreze în ținta de deficit, anunță CURENTUL. „Singura șansă pentru a închide bugetul pe 2018 în ținta de deficit constă în realizarea de venituri de 35 de miliarde de lei în decembrie. Niciodată nu s-a realizat această sumă. Fără măsluirea cifrelor este imposibil!

După doua măsluiri consecutive ale rectificărilor de anul acesta (prin umflarea veniturilor din pix), în decembrie trebuie fie să mintă oficial (Comisia Europeană, FMI, BM, BERD), fie să recunoască public eșecul guvernării“.

PNL a acuzat PSD că măsluiește cifrele și că Guvernul are deja probleme mari din cauza lipsei banilor, deficitul fiind deja de peste 3%. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), , citate de CAPITAL, deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei în noiembrie 2018, ajungând la 26 de miliarde de lei după primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă din 2017 creşterea deficitului a fost de peste 2,5 ori.

Ministrul Finanţelor, constată ADEVĂRUL, nu neagă o posibilă instalare a crizei economice în ţata noastră, afirmând că va găsi soluţia pentru ca economia românească să nu sufere, iar efectele să fie cât mai mici.

„Nu că ne aşteptăm (la o eventuală criză economică în 2019 – n. red.), dar noi trebuie să luăm măsurile care să facă şi o eventuală criză cu efecte cât mai mici faţă de ţara noastră, că dai drumul la investiţii în zona publică, în zona privată, că îţi asigură o dependenţă mai mică de spaţiul european pe relaţia comercială. Noi astăzi suntem undeva la 80% dependenţi, atunci trebuie să găsesc căi pentru ca întreaga economie să nu fie afectată", a adăugat şeful de la Finanţe. România deţine un fond tampon în trezorerie undeva la 40 de miliarde de lei, care asigură o finanţare de circa 5-6 luni fără să intrăm în piaţă să ne finanţăm, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

În total, prin noile taxe suplimentare, dacă se aplică la bănci taxa pe active trimestrial, guvernul ar putea strânge 1,5 miliarde de euro, adică circa 7 miliarde de lei, dar problema este că este nevoie de 20 miliarde de lei. De aici presiunea pe ANAF de a strânge cu 15% mai mult decât în anul anterior, susține ROMÂNIA LIBERĂ.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor ar urma să ajungă la 100 miliarde de lei în 2019, adică circa 10% din PIB, faţă de 9% nivel al salariilor bugetarilor în 2009, când economia a intrat în criză. Stagnarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor la nivelul anului 2018 ar face economii la buget de 1% din PIB, adică cele 10 miliarde de lei necesare suplimentar, pentru încadrarea în ţinta de 3%. Întârzierea publicării draftului proiectului de buget este neobişnuită. Bugetul pe 2019 ar fi trebuit prezentat încă din octombrie şI votat în noiembrie.


Comentarii

Darius Valkov, agent sovietic Vom scoate Ronania din UE.

8 ianuarie 2019 13:44

Kuminecaturile Buvilor Gemene O vreau in anus, acum!

8 ianuarie 2019 11:18

v Chiar daca are votanti fara scoala,d-l Luviu Dragnea are pula mare.El fute-n cur pe orisicare.

8 ianuarie 2019 11:08

Apel la luciditate v, cand ai de gand sa faci clasele primare?

8 ianuarie 2019 11:05

v Se pare ca adeptii lui Ghiolbanis si-au intetit actiunile de defaimare a guvernarii actuale, doar doar v-or avea cistig de cauza

8 ianuarie 2019 1:01

Ecce Kurrupt, troll platit de Rusia As lua-o-ntre bucile gemene. Acum!

7 ianuarie 2019 21:30

Gicu Poate le-a ascuns Valcov in cimitir!

7 ianuarie 2019 18:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.